Za lepu liniju

Mršavite brzo i lako: 5 istina o masnom tkivu koje morate da znate!

Da li ste znali da salo na stomaku može da podstakne bipolarni poremećaj i da masno tkivo dolazi u tri boje?
Lepi & Zdravi
22:20h Autor:
Mršavite brzo i lako: 5 istina o masnom tkivu koje morate da znate!
Foto: Shutterstok

Osim što pogoršava fizički izgled, masno tkivo ili salo može da ima i druge značajne fizičke, ali i emocionalne posledice. Da li ste znali da salo na stomaku može da podstakne bipolarni poremećaj? I da masno tkivo dolazi u tri boje? Zašto je to tako, otkrivamo kroz 5 istina o masnom tkivu koje će vam pomoći da ga izgubite brže i lakše.

7 pravila Pegan dijete: Jedite i mršavite, nema gladovanja!

1. Masno tkivo dolazi u tri boje

Postoje tri tipa masnog tkiva koji se dele po bojama i funkciji u organizmu: belo, smeđe i bež. Belo salo dominira u ljudskom telu i onakvo je kakvim ga većina zamišlja: bledo i nekorisno. Vrlo sporo se razgrađuje, zbog čega ne pomaže u sagorevanju kalorija, već baš suprotno - služi kao rezervoar za suvišne kalorije koje unesemo.

Smeđe salo je tamnije boje, jer je bogato krvlju i sagoreva kalorije umesto da ih taloži. Nažalost, za razliku od pacova i nekih drugih sisavaca koji ga imaju u izobilju, ljudi imaju toliko malo smeđeg sala da ne služi svrsi. Ali, zato su tu bež masne ćelije koje su po sposobnosti sagorevanja kalorija između belih i smeđih.

Savet: Određeni hormoni koji se aktiviraju dok vežbate mogu bele masne ćelije da pretvore u bež, a navodno istu sposobnost ima i hrana poput smeđih algi, korena sladića i ljutog bibera.

Za 6 dana do duplo tanjeg struka: 6 trikova pomoću kojih ćete opet da uskočite u omiljenu garderobu!

2. Salo na zadnjici je zdravije od sala na stomaku

Zdravije je imati telo u obliku kruške nego jabuke, jer je masno tkivo na stomaku mnogo osetljivije na hormon stresa kortizol u poređenju s masnoćama na butinama i zadnjici, pa kad ste pod jakim stresom sve suvišne kalorije skupljaju se oko središnjeg dela tela.

Salo na stomaku takođe je sklonije upalama od sala na bilo kojem drugom delu tela i može da stvori upalne hemikalije, kao što je to slučaj kod tumora. Te hemikalije putuju u mozak i čine vas gladnima i umornima, zbog čega postoji mnogo veća mogućnost da se prejedete brzom hranom, ne vežbate i tako nakupite još više sala na stomaku.

Savet: Kako biste smanjili te signale mozgu, konzumirajte omega tri masti i probiotike.

3. Prvo sagorevajte kalorije, a onda masnoće

Dok vežbate, pre nego što počnete da sagorevate masnoće, prvo sagorevate kalorije, bez obzira da li te kalorije dolaze iz skladištenih ugljenih hidrata ili iz masnog tkiva. Što više kalorija sagorite tokom svake fizičke aktivnosti, više ćete sala da izgubite.

Savet: Najbolja metoda kako da sagorite što više kalorije za što manje vremena su treninzi visokog intenziteta u intervalima, odnosno naizmenične teške i lagane vežbe. Na taj način možete da sagorite dvostruko više kalorija u istom vremenskom periodu nego kada sve vreme vežbate jednakim intenzitetom.

Za sve dame jake volje: Oblikujte zadnjicu i noge uz pomoć 5 novih vežbi!

4. Masno tkivo utiče na raspoloženje

Zbog osetljivosti na hormon stresa kortizol i sklonost upalama, masno tkivo na stomaku, osim nezadovoljstvo fizičkim izgledom, može da podstakne i ozbiljne psihičke poremećaje poput bipolarnog poremećaja. Ako ste zarobljeni u krugu stres-hrana-debljanje-stres, verovatno ćete da iskusite trajno loše raspoloženje čak i ako nemate neko kliničko stanje.

Savet: Kako biste prekinuli krug, probajte da pojedete štanglu tamne čokolade. Sadrži dovoljno šećera da zadovolji želju za hranom izazvanu stresom, a zdravi flavonoidi sprečavaju upale koje uzrokuju još stresa. Sličan efekat imaju i mlečni proizvodi s malo masnoća - kombinacija kalcijuma i magnezijuma ublažiće reakciju na stres.

5. Jačanje mišića dok gubite masnoće smanjuje celulit

Celulit nije ništa drugo nego salo zarobljeno ispod kože. Ne treba da imate puno sala da biste imali celulit, zbog čega mrska pomorandžina kora "napada" i mršave ljude koji su u odličnoj formi.

Savet: Jačanje mišića u isto vreme dok gubite masnoće može da umanji pojavljivanje celulita, odnosno da razgradi salo zarobljeno pod kožom.

3 zimska greha zbog kojih vam se pogoršava celulit: Ne preterujte sa preuskom garderobom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs