Probajte, vredi!

Stomak zategnut kao nikada, celo telo mršavije i oblikovano: Evo šta treba da uradite!

Zabavno, opuštajuće i veoma efikasno ako želite da skinete kilograme

Fitnes & Nutricija
11:41h Autor:
Stomak zategnut kao nikada, celo telo mršavije i oblikovano: Evo šta treba da uradite!
Foto: Shutterstock

Iako plivanje možda nije prvi sport na koji biste pomislili kada poželite da se rešite masnih naslaga sa područja stomaka - trebalo bi da razmislite dva puta!

Naime, nijedna druga vežba neće istovremeno sagoreti kalorije, ubrzati metabolizam i učvrstiti baš svaki mišić u našem telu kao plivanje!

Sat vremena laganog plivanja sagoreva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput prsnog ili leđnog plivanja mogu da sagoreti do 700 kalorija.

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od vazduha i u njoj deluje sila uzgona. Otpor svim našim mišićima pruža se iz svih smerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj s gotovo svim vežbama van vode. Upravo zato je plivanje jedna od najboljih mogućih vežbi za baš svakoga!

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, čak i nakon dolaska s mora, treba imati na umu kako mu pristupiti. Naime, pogrešno je dati se odmah sav u to i očekivati da ćemo već prvog dana moći da otplivamo sat vremena.

Kako za WomensHealth kaže profesor plivanja na Univerzitetu Vašington Džoel Šajnfild, već nakon četiri minuta plivanja većina ljudi oseća se iscrpljeno. To se događa zbog toga što pluća moraju da se prilagode novom načinu disanja, kardiovaskularni sistem radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki mišić.

Ovo je najbolji stil plivanja ako vas bole leđa: Leđno ne dolazi u obzir!

foto: Shutterstock

Zato je potrebno krenuti postepeno, što će dugoročno dovesti naše telo u savršenu formu, a masne naslage na stomaku postaće stvar prošlosti.

Pre svega, procenite svoje trenutno stanje. Čak i ako ste sasvim prosečan plivač, i te kako možete da suzbijete masne naslage, ali pripazite da svoje vreme u vodi zaista produžavate postupno.

Pre samog čina plivanja obvezno je potrebno zagrejati mišiće. Tako ćete ih pripremiti za povećanje cirkulacije krvi u celom telu koja ih očekuje tokom samog plivanja. To možete da učinite hodanjem u plitkoj vodi, a oni veštiji mogu da posegnu i za jogom u vodi.

Potrebno je plivati barem 30 minuta kako bi vežba u periodu od nekoliko nedelja pokazala rezultate. Ali, ne zaboravite da pravite pauze i menjate stilove plivanja kako biste olakšali sebi. Na kraju krajeva, topljenje masnih naslaga zavisi od stalnog pokreta pod otporom, a ne od vrste vežbe koju izvodite.

Nakon završetka plivanja potrebno je polako izaći iz vode kako bi se telo opet prilagodilo novim uslovima i kako bi se smanjio broj otkucaja srca.

Za najbolje rezultate potrebno je plivanje kombinovati sa zdravom ishranom i što manjim unosom zasićenih masti kako bi se povećao vaš potencijal sagorevanja kalorija.

Letovanje leči bolje od tableta: Morska voda rešava ovih 10 problema!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs