U današnje užurbano vreme svi se uglavnom trude da sačuvaju zdravlje kako znaju i umeju, fizička aktivnost je postala potreba, kao i zdrava ishrana.
Međutim šta je zapravo zdrava hrana?
To su one namirnice koje nisu tu samo da utole glad, one zaista pomažu nađem organizmu u funkcionisanju.
Naučnici su otkrili da grupa biljnih jedinjenja, poznatih kao flavan-3-oli, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova, piše „Science Alert„.
Šta su flavan-3-oli?
Flavan-3-oli (poznati i kao flavanoli ili katehini) su prirodne supstance koje biljke koriste da bi se zaštitile od sunca i štetočina – a ljudima mogu biti od koristi za zdravlje srca i krvnih sudova.
Nalaze se u mnogim svakodnevnim namirnicama:
- čaj (zeleni i crni)
- kakao i crna čokolada
- jabuke, grožđe, bobičasto voće
Gorak ili opor ukus koji osećamo u tamnoj čokoladi ili jakom čaju? To su upravo flavan-3-oli.
Šta su istraživanja pokazala?
Jedno veliko istraživanje iz 2022. godine, koje je pratilo više od 21.000 ljudi, pokazalo je da kako flavanoli smanjuju rizik od smrti izazvane bolestima srca za čak 27% – dok multivitamini nisu imali takav efekat.
U drugom istraživanju analizirano je 145 manjih studija sa više od 5.200 učesnika, gde su naučnici pratili kako flavan-3-oli deluju na:
- krvni pritisak
- funkciju krvnih sudova (FMD – fleksibilnost i zdravlje zidova vena i arterija)
- Rezultati: manji pritisak, zdravije srce
Ljudi koji su svakodnevno unosili oko 500–600 mg flavan-3-ola imali su:
- prosečno sniženje pritiska za 2–3 mmHg
- kod osoba s visokim pritiskom, pad je bio još izraženiji: do 6–7 mmHg
- poboljšana funkcija krvnih sudova za 1,7%
To je slično efektima nekih lekova za pritisak – ali bez jačih nuspojava.
Najčešće su se javljali blagi problemi sa varenjem, ali ništa ozbiljno.
Kako unositi flavan-3-ole kroz ishranu?
Umesto skupih suplemenata, najbolji efekat se postiže unošenjem ovih jedinjenja kroz svakodnevnu hranu:
- 2–3 šolje zelenog ili crnog čaja
- 1–2 porcije tamne čokolade (oko 50–60 g)
- 2 kašike kakao praha
- 2–3 jabuke
- bobičasto voće, kruške, grožđe
Mali, jednostavni koraci – poput zamene slatkiša jabukom i komadićem tamne čokolade ili dodavanja još jedne šolje čaja u dan – mogu tokom vremena znatno poboljšati zdravlje srca.
Stil / Nova
