Dinja i lubenica su letnje zvezde među voćem – osvežavaju, hidriraju, i puni su vitamina. Međutim, iako važe za zdravu užinu, kod nekih ljudi mogu izazvati ozbiljne tegobe, posebno kada je u pitanju rad bubrega. Ovo su stanja kod kojih dinja i lubenica nisu preporučljive – nekima čak mogu dodatno pogoršati zdravstveno stanje.
Evo ko ne treba da jede lubenicu
1. Hronične bolesti bubrega
Dinja i lubenica sadrže visok nivo kalijuma, minerala koji se kod zdravih osoba izbacuje preko bubrega. Međutim, kod ljudi sa oslabljenom funkcijom bubrega, višak kalijuma može da se zadrži u krvi i dovede do hiperkalemije, koja može izazvati nepravilnosti u radu srca, slabost mišića, pa čak i zastoj srca.
Na sajtu Nacionalnog centra ekspertize u Kazahstanu, gastroenterolog Bakidžan Ruskululi tvrdi:
„Lubenica podstiče mokrenje i jača funkciju bubrega, zbog čega je ne treba konzumirati u prevelikim količinama u slučaju hronične bubrežne insuficijencije.“
Njegova izjava direktno ukazuje na negativan uticaj kod osoba sa oštećenjem bubrega.
2. Dijabetes
Zbog visokog glikemijskog indeksa, dinja i lubenica mogu naglo povisiti nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2 treba da ih konzumiraju u malim količinama i uvek uz prethodnu konsultaciju sa lekarom, jer kombinacija visokog šećera i opterećenja bubrega može biti posebno rizična.
3. Hipotenzija (nizak pritisak)
Lubenica ima blago diuretičko dejstvo, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, što dodatno snižava pritisak. Kod osoba sa već prisutnom hipotenzijom to može dovesti do vrtoglavice, osećaja slabosti, pa i nesvestice.
4. Sindrom iritabilnog creva (IBS)
Obe voćke sadrže fruktozu i druge fermentabilne šećere koji spadaju u FODMAP grupu, što može izazvati gasove, grčeve, nadimanje i dijareju kod osoba sa osetljivim crevima.
5. Alergije i unakrsne reakcije
Kod osoba koje su alergične na ambroziju, dinja i lubenica mogu izazvati oralni alergijski sindrom – svrab u ustima, peckanje usana i oticanje jezika. U ređim slučajevima, reakcija može biti i ozbiljnija.
Iako osvežavajuće i ukusne, dinja i lubenica nisu za svakoga. Osobe sa bubrežnim tegobama, dijabetesom, niskim pritiskom, problemima sa crevima i alergijama trebalo bi da budu posebno oprezne. U ovim slučajevima, ono što većini prija – može napraviti ozbiljan haos u organizmu.