Naša jetra je glavni „filter“ tela i stalno je izložena nepovoljnim uticajima okoline. Postoji mnogo faktora koji narušavaju funkciju jetre i uništavaju je. Jedan od njih je stalno izlaganje toksinima koji ulaze u nas kroz vazduh, vodu i hranu.
6 najboljih namirnica za zdravu jetru:
1. Sveži beli luk
Beli luk je izvor alicina i selena. To su biološki aktivne supstance koje blagotvorno deluju na jetru i cirkulatorni sistem, nežno čisteći telo na prirodan način. Alicin blokira patogene koji ulaze u imuni sistem, a selen podstiče prirodnu detoksikaciju.
Ovo značajno smanjuje opterećenje jetre i aktivira enzime jetre koji uklanjaju toksine i otpadne proizvode iz tela, što poboljšava varenje. Ali samo svež proizvod ima takva svojstva, a ne njegovi ekstrakti ili prah.
2. Cvekla
Ovo povrće je izvor energije i hranljivih materija za telo. Sadrži ogromnu količinu rastvorljivih vlakana, koja imaju odlična svojstva čišćenja i zasićuju čak i u malim količinama. Pored toga, cvekla sadrži antioksidante, vitamin B, gvožđe i betain. Lekari u antičko doba verovali su da je crvena boja dokaz da je cvekla posebno korisna za cirkulatorni sistem. Cvekla je odličan način za čišćenje jetre, uklanjanje toksina koji se u njoj nakupljaju i poboljšanje njenih funkcija.
3. Obično sočivo
Seme sočiva je veoma korisno za funkciju jetre jer je veoma bogato dijetetskim vlaknima, koja su izvor biljnih proteina. Apsorbuje se mnogo bolje od životinjskih proteina i podstiče prirodno poboljšanje rada jetre. Da bi se povećala svojstva čišćenja, preporučuje se kombinovanje sočiva sa drugim proizvodima.
4. Slatki krompir ili batat
Slatki krompir je bogat karotenom, prirodnom antiinflamatornom supstancom koja je veoma korisna za naše telo. Jetra prerađuje beta-karoten i sintetiše ga u vitamin A. Najbolji način da se vitamin unese jeste kroz prirodnu hranu koja ne sadrži štetne sintetičke aditive. Iako su vitaminski suplementi sada veoma popularni i pristupačni, oni mogu preopteretiti jetru hemijskim komponentama koje sadrže. I slatki krompir i drugi prirodni proizvodi neće izazvati predoziranje, već će zasititi telo vlaknima i drugim korisnim vitaminima i mineralima.
5. Crni luk
Luk je skladište korisnih materija. Bogat je alicinom, koji čisti jetru i digestivni trakt. Sadrži puno kalijuma, dijetetskih vlakana i flavonoida, koji obezbeđuju normalno funkcionisanje svih organa. Sve ovo čini luk nezaobilaznom komponentom u mnogim lekovitim preparatima. Drugi proizvodi će pomoći u neutralizaciji njegovog specifičnog mirisa i ukusa, a termička obrada može sprečiti crevne tegobe.
6. Citrusno voće
Ovi plodovi sadrže ogromnu količinu vitamina C. Uz njegovu pomoć, toksične supstance se pretvaraju u jednostavna jedinjenja koja jetra lako obrađuje i izlučuje iz tela. Redovna konzumacija citrusnog voća pomaže u poboljšanju zdravlja i funkcije jetre.
Osnovna pravila zdravog načina života
Uz pomoć ovih pravila možete održati zdravlje jetre i značajno poboljšati svoje telo:
- pokušajte da jedete uglavnom prirodnu hranu;
- smanjite količinu masti i soli u hrani;
- Pijte dovoljno čiste, negazirane vode svakog dana.
Treba zapamtiti da glavni teret čišćenja organizma od štetnih materija pada na jetru, a zadatak osobe je da pomogne ovom vitalnom organu.