Ove namirnice su štetne za štitnu žlezdu, a u Srbiji se sve više jedu: Nikako ih ne smete spremati na ovaj način

Hrana koja je posebno štetna za štitnu žlezdu se sve češće nalazi na našim trpezama, a najveći je problem u tome kako se sprema

Lepi & Zdravi
Ove namirnice su štetne za štitnu žlezdu, a u Srbiji se sve više jedu: Nikako ih ne smete spremati na ovaj način
Foto: Shutterstock

Bolesti štitne žlezde su u sve većem porastu, a sa ovim zdravstvenim problemom se neretko suočavaju vrlo mlade osobe.

Štitna žlezda luči nekoliko hormona, a svaki ima svoju specifičnu ulogu u organizmu.

Hormoni štitne žlezde su:

  • T4 (Tiroksin)
  • T3 (Trijodtironin)
  • Kalcitonin

Oni utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju kod oba pola, održavanje trudnoće, nivo glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Poremećaji u radu štitne žlezde sve su češći. Ova veoma važna žlezda koja se nalazi u korenu vrata proizvodi hormone koji utiču na brojne sisteme u telu, pa samim tim i poremećaji u njenom radu izazivaju različite probleme.

Neke od bolesti štitine žlezde su:

  • hipertiroidizma
  • hipotiroidizma
  • tiroiditisa
  • Hašimoto tiroiditisa

Činjenica da se sve ćešće, posebno mladi ljudi, suočavaju sa nekom od ovih dijagnoza, zabrinjava lekare, a glavi uzrok pronalaze u savremenom načinu života koji je neverovatno stresan.

Dijetetičarka Moli Hembri ističe da hrana koju jedemo takođe može da ima veliki uticaj na tiroidnu tj. štitnu ili štitastu žlezdu, a ono što mnogi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem.

Namirnice koje, prema rečima dijetetičarke, treba da izbegavate ako imate problem sa štitnom žlezdom su one koje sadrže goitrogene.

"Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utiče na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda", pojašnjava Hembri.

Kupus, Brokoli, Zeleno Povrće, Prokelj
foto: Thinkstock

Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove supstace nekuvane biljke iz porodice krstašica, poput brokolija, karfiola, kupusa, ali ni soja ni proso nisu preporučljivi. Dobra stvar je, međutim, da većinu ovih namirnica ne morate da potpuno da izbacite iz ishrane, već ih konzumirate umereno, ali samo ukoliko ih ovako pripremite. Zagrejete ih, kako biste izbegli negativne efekte koje mogu da imaju na tiroidnu žlezdu.

"Zagrevanjem krstašica eliminiše se njihova goitrogena aktivnost. A ako jedete nekuvano povrće iz ove porodice i soju umereno, to ne predstavlja naročitu opasnost po zdravlje štitne žlezde. Ipak, većina dijetetičara savetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane", pojašnjava dijetetičarka Hembri.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs