10 mitova o štitnoj žlezdi: Ako ste čuli ovo, znajte da je laž

Štitna žlezda je organ koji u krv oslobađa hormone koji regulišu mnoge metaboličke procese u telu.

Medicina
10 mitova o štitnoj žlezdi: Ako ste čuli ovo, znajte da je laž
Foto: Shutterstock

Štitna žlezda je organ na koji se ovih dana žale mnoge zaposlene žene. Stres kao posledicu ima oštećenje ovog veoma važnog organa. Ali pre nego što se uplašite da vam je štitna žlezda "nastradala" prvo proverite sve mitove o istoj:

Mit 1. Ako imate bolesti štitne žlezde, zabranjeno je sunčanje, bilo kakav fizioterapeutski tretman, masaža itd.

Ove ideje nemaju naučnu osnovu. Preporuke u vezi sa izlaganjem suncu i raznim paramedicinskim procedurama za pacijente sa oboljenjima štitne žlezde ne razlikuju se od onih koje se daju apsolutno zdravim ljudima. Ultraljubičasto zračenje je opasno sa stanovišta malignih procesa u koži, ali ne utiče na stanje štitne žlezde. Nema potrebe da pokrivate vrat šalom.

Mit 2. Za bolesti štitne žlezde, jod je kontraindikovan

U odnosu na jod, bolesti štitne žlezde veoma variraju. I zdravim ljudima i pacijentima sa većinom bolesti štitne žlezde potrebna je adekvatna zaliha joda. Ovo omogućava žlezdi da proizvodi dovoljnu količinu hormona i sprečava nastanak strume (difuzni i nodularni rast). U slučaju razvoja difuznog strume zbog nedostatka joda, mogu se preporučiti preparati joda za smanjenje zapremine organa.

Ako je tkivo štitaste žlezde jako oštećeno ili potpuno odsutno, jod nije od značaja za takvog pacijenta. Dodatni unos joda je nepoželjan za bolesti praćene viškom proizvodnje tiroidnih hormona. Međutim, ovo se u većoj meri odnosi na visoke doze joda.

Vrat, Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Mit 3. Gvrga na vratu je siguran znak bolesti štitne žlezde.

Nelagodnost u predelu vrata najčešće je povezana sa nervnom napetošću. Verovatno ste primetili da od uzbuđenja možete dobiti „stezanje u grlu“. A na pozadini opšteg neuroticizma, posebno kod ljudi sa „drhtavim” odnosom prema svetu, ovaj fenomen može postati uporan. Međutim, mnogi pacijenti sa stvarnim problemima sa štitnom žlezdom ne osećaju nelagodnost u grlu. Istovremeno, i dalje je vredno kontaktirati endokrinologa ako se pojave takve pritužbe.

Mit 4. Sve moje zdravstvene probleme izaziva štitna žlezda.

Zaista, funkcionisanje skoro svih organa i svih vrsta metabolizma zavisi od tiroidnih hormona, a disfunkcija štitaste žlezde može dovesti do širokog spektra nespecifičnih tegoba (od gubitka kose do neplodnosti). Međutim, ako laboratorijski testovi ne otkriju abnormalnosti u nivou odgovarajućih hormona, potrebno je potražiti drugi uzrok slabosti.

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Mit 5. Nivo antitela na tkivo štitne žlezde odražava težinu bolesti i zahteva redovno praćenje tokom lečenja

Uprkos činjenici da povišeni nivoi antitela na štitnu žlezdu često ukazuju na njeno autoimuno oštećenje, oko 15-20% zdravih osoba su njihovi nosioci i ne pate od disfunkcije štitaste žlezde. Izolovano povećanje AT do štitne žlezde, bez obzira na stepen, ne može biti osnova za postavljanje dijagnoze ili početak lečenja.

Mit 6. Biopsija iglom je opasna. Čvorovi na štitnoj žlezdi mogu „degenerisati“

Biopsija punkcije je metoda za određivanje ćelijskog sastava čvora, što omogućava utvrđivanje potrebe ili odsustva indikacija za operaciju. Čvorovi štitne žlezde ne „degenerišu“. Ako je čvor u početku bio benigni, onda će tako i ostati, bez obzira na biopsiju punkcije. A ako je čvor maligni, onda je bolje saznati o tome na vreme i preduzeti potrebne mere.

Mit 7. Bilo koji čvor u štitnoj žlezdi će pre ili kasnije zahtevati hirurško lečenje

Čvorovi u štitnoj žlezdi su različiti. Najčešće su to benigne koloidne formacije, koje predstavljaju adaptivnu reakciju štitne žlezde kao odgovor na nedostatak joda. U većini slučajeva ne zahtevaju hirurško lečenje. Ređe su tiroidni čvorovi maligni ili sumnjivi na malignitet (utvrđuje se biopsijom igle). Takvi čvorovi zahtevaju hirurški tretman bez greške.

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Mit 8. Uzimanje hormona štitaste žlezde izaziva zavisnost i čini da dobijate na težini.

Hormoni štitne žlezde ne izazivaju „zavisnost“. Ako je funkcija štitaste žlezde nepovratno izgubljena (kao rezultat autoimune lezije ili kada je organ uklonjen), doživotna upotreba tiroidnih hormona se ne može izbeći. Međutim, postoje mnoge situacije i bolesti u kojima je prepisivanje tiroidnih hormona privremeno i bez problema se može otkazati.

Hormoni štitne žlezde ubrzavaju metabolizam i podstiču gubitak težine. Pacijenti sa viškom proizvodnje tiroidnih hormona često gube na težini, a oni sa nedovoljnom funkcijom štitne žlezde često se malo ugoje.

Mit 9. Dok uzimate hormone štitne žlezde, trudnoća i dojenje su kontraindikovani

Glavni hormon štitne žlezde, tiroksin, sadržan u preparatima, po strukturi se ne razlikuje od tiroksina koji proizvodi sopstvena štitna žlezda. Ako se lek prepisuje trudnici sa nedovoljnom funkcijom štitne žlezde, to neće imati neželjene efekte. Naprotiv, obezbediće pun razvoj fetusa i centralnog nervnog sistema nerođenog deteta.

Mit 10. Ako imate problema sa štitnom žlezdom, morate da nosite ćilibarne perle

Ovo je zaista dobar savet! Ćilibarske perle, kao i svaki drugi nakit, mogu pomoći u podizanju raspoloženja pacijenta i kao rezultat toga poboljšati njegovo blagostanje. Naučnici i dalje raspravljaju samo o potrebi da muški pacijenti nose ćilibarne perle, pošto efekat ove metode na njihovo raspoloženje još nije dovoljno proučen, prenosi Econet.ru

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs