Za svaku osobu koja brine o sopstvenom zdravlju, važno je da nauči da prepozna primarne znake visokog nivoa šećera u krvi. Lako ih je identifikovati, a blagovremene mere će pomoći da se izbegnu ozbiljni problemi.
Kada telo ne proizvodi i ne koristi odgovarajuću količinu insulina, razvija se hiperglikemija. Insulin je važan hormon koji promoviše prodiranje glukoze u ćelije, što je njihov glavni izvor energije. Sa nedostatkom insulina, glukoza ne prodire u krvotok, a to dovodi do oštećenja krvnih sudova i poremećaja unutrašnjih organa.
Šta je opasno za visok šećer i zašto se povećava?
- sedentarni način života;
- prekomerni rad;
- dehidracija tela;
- prejedanje;
- česte prehlade;
- česta upotreba steroida.
Simptomi
Nekoliko simptoma ukazuje na prisustvo visokog nivoa šećera. Međutim, to ne znači da osoba ima dijabetes.
Glavni simptomi su:
- često mokrenje, uglavnom noću;
- oštećenje vida;
- osećaj suvih usta i stalna žeđ;
- svrab i suva koža;
- višak težine (naročito oko struka);
- odsutna pažnja;
- sporo zarastanje rana;
- relapsi različitih bolesti;
- poremećaj procesa varenja;
- poremećaj nervnog sistema;
- erektilna disfunkcija kod muškaraca.
Šta je potrebno za smanjenje nivoa šećera?
Pre svega, trebalo bi da pregledate svoju ishranu . Iz ishrane morate isključiti hranu sa visokim glikemijskim indeksom (iznad 69), odnosno hranu koja sadrži ugljene hidrate. Ovi proizvodi uključuju:
- beli hleb;
- slatke krofne;
- pečeni krompir;
- kukuruzne pahuljice;
- kokice.
Neophodno je sa oprezom konzumirati hranu sa prosečnim glikemijskim indeksom (od 55 do 69):
- smeđi i beli pirinač;
- ovsena kaša;
- med.
Ishranu je bolje obogatiti hranom sa niskim glikemijskim indeksom:
- domaća jaja;
- jogurt;
- brokoli;
- humus;
- orasi;
- jabuke;
- trešnje i trešnje;
- Zeleno grožđe;
- zeleni grašak;
- špageti;
- ćureće kobasice;
- luk i šargarepa;
- narandža, grejpfrut, banana;
- sok od paradajza i ananasa.
Kod prvih znakova hiperglikemije potrebno je preispitati svoju ishranu. Jedući zdravu hranu, moći ćete da izbegnete ozbiljne zdravstvene probleme.
Bonus video: Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!