Creva nisu samo najvažniji deo našeg sistema za varenje, već imaju ključnu ulogu u apsorpciji hranljivih materija i eliminaciji otpada. Gastroenterolog sa Harvarda, Žaklin Vulf, ističe važnost održavanja ravnoteže u crevima kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije.
Doktorka navodi četiri namirnice koje nikada ne konzumira i za koje kaže da su štetne poput udarca pesnicom u stomak.One mogu da naruše zdravlje creva i izazovu upale.
Masno meso
Dr Vulf ističe da masno meso, poput govedine, svinjetine i jagnjetine, koje je redovno na trpezama u Srbiji, može negativno da utiče na crevnu floru i da izazove upalu zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Umesto toga, preporučuje se konzumacija piletine, ćuretine i ribe, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i imaju blagotvoran uticaj na zdravlje creva.
Ultraprerađena hrana
Hrana koja sadrži visok nivo aditiva, masti, soli i šećera može biti štetna za creva, ističe dr Vulf. Nedostatak antioksidativnih svojstava u ovoj vrsti hrane može dovesti do problema sa crevima i izazvati upalu.
Umesto toga, preporučuje se konzumacija svežeg voća, povrća i namirnica od integralnog zrna, koje imaju antiinflamatorna svojstva.
Slatka pića
Gazirana i zaslađena pića mogu da povećaju rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Umesto njih, preporučuje se konzumacija crnog i zelenog čaja, bogatih polifenolima, koji inhibiraju upalu. Takođe, istraživanja su pokazala da kafa može da ima sličan efekat.
Kokosovo i palmino ulje
Ova ulja, koja se često koriste u prerađenoj hrani, sadrže visok nivo zasićenih masti koje mogu da smanje raznolikost crevne flore. Kao bolju alternativu, dr Vulf preporučuje ekstra devičansko maslinovo ulje i laneno ulje koja su bogati antiinflamatornim omega-3 masnim kiselinama, prenosi cnbc.com.
(Stil/ Srećna republika)
Bonus video: Kako da spojimo mentalno i fizičko zdravlje otkrio je imunolog, prof. dr Borislav Kamenov!