Rasol, odnosno sok od kiselog kupusa, prema rečima stručnjaka, može da donese brojne blagodeti organizmu, ali postoje situacije kada telu šteti, te moramo biti obazrivi. Dr Dejan Čubrilo je istakao da većina ljudi jede kiseli kupus i pije rasol na pogrešan način, naglasivši da tada dolazi do stvaranja gasova i nadutosti.
"Onaj ko ima gasove će reći da je to od rasola i kupusa. Od ovog prvog teško da možete da imate gasove. Kako? U čašu vode stavite supenu kašiku rasola. On ne treba da se pije čist. Naš narod je strašno čudnovat. Ako bih ja sad čist rasol popio, ne samo da bih imao gasove, to bi već bila mnogo ozbiljnija patologija creva. Ali ako se pije razmućen u vodi, to će nam obezbediti dovoljno bakterija", rekao je prof. dr Dejan Čubrilo u emisiji "RTS Ordinacija", profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta.
Naš organizam sirov kupus svari za 3-4 sata, a za kiseli mu je potrebno samo dva sata! Ova namirnica sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka i zato je odlična hrana za zimski period. U 100 g kiselog kupusa ima 4,9 g ugljenih hidrata, 14,7 mg vitamina C, 13 mg vitamina K, 30 mg kalcijuma, 1,5 mcg gvožđa, 170 mg kalijuma, 13 mg magnezijuma i 19 kalorija.
Međutim, neki ljudi imaju osećak da im kiseli kupus ne prija, a dr Čabrilo je otrkio način kako da otkrijete da li vam zaista smeta i na koji problem to ukazuje.
"Uzmete jako malo, pa ga prvo sameljete, uzmete sa vodom, pa ako tada vidite da vam stvara probleme, ne treba da ga koristite. To je test koji otkriva da ne valja tanko crevo, da nema doboljno enzima. Ako to imate, znajte da ste uprskali. Zbog načina života ste creva izraubovali. Prvo uzmete manju količnu i oporavite creva i posle možete da ga jedete", objašnjava doktor.
Kada može biti štetan?
Jedna od glavnih prednosti rasola je njegova sposobnost da rehidrira organizam, jer je bogata elektrolitima.
"Iako je rasol koristan u borbi protiv mamurluka, njegova visoka slanost može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Rasol i tečnost iz turšije često sadrže velike količine natrijuma, što može biti problem za osobe sa predispozicijom za hipertenziju ili one koje već pate od povišenog krvnog pritiska. Preporučujem da ga konzumirate u umerenim količinama i da se fokusirate na ravnotežu u ishrani," kaže nutricionita Marko Petrović.