Ovo je jedina žitarica koja sadrži sve potrebne hranljive sastojke za život: Dobra je za celo telo, a leči i depresiju

Kažu da zdravlje na usta ulazi, a u ovoj žitarici mogu da uživaju bukvalno svi

Lepi & Zdravi
Ovo je jedina žitarica koja sadrži sve potrebne hranljive sastojke za život: Dobra je za celo telo, a leči i depresiju
Foto: Shutterstock

Spelta je jedina žitarica koja čoveku može da obezbedi sve potrebne hranljive sastojke za život. Za nju se saznalo još pre 9.000 godina, kada je iz južne Azije doneta na Bliski istok i počela da se uzgaja po celoj Evropi. Međutim tek odskoro je dobila na popularnosti, kao zamena za belo brašno.

Prijatnog je slatko-orašastog ukusa, a sadrži ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu. Ukoliko su vam bubrezi oštećeni zbog preteranog korišćenja lekova, alergični ste na određene namirnice, bolujete od artritisa, kardiovaskularnih bolesti ili imate problema s digestivnim traktom, onda je spelta baš za vas.

Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Ima i znatnu količinu cinka, i relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

spelta, žitarica
foto: Shutterstock

Ako ste skloni depresiji, treba da znate da je ova žitarica bogata triptofanom koji pospešuje sintezu serotonina, hormona sreće. Osim toga, smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je čuvar imuniteta. Spelta ima i antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji neretko prerastu u rak debelog creva, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena, a dobra je i za jetru. Zbog obilja belančevina preporučuje se deci, trudnicama i starijim osobama.

Ljudi koji su alergični na pšenicu ili boluju od celijakije, trajne intolerancije na gluten, mogu slobodno da je uvrste u svoj jelovnik. Spelta sadrži gluten, ali u manjim količinama u odnosu na ostale žitarice i on je rastvorljiv u vodi, a razgrađuje se mešenjem i toplotom, za razliku od glutena u pšenici.

spelta, žitarica, brašno
foto: Shuterstock

Prerađuje se u mekinje, griz, kuskus i brašno, a prepržena i mlevena zrna spelte koriste se kao zamena za kafu. Speltin hleb naročito se preporučuje sportistima i onima koji su izloženi većim fizičkim naporima jer hranljive materije ne opterećuju sistem za varenje, a ćelije organizma su spremne za visoke učinke.

Ukoliko imate nekoliko kilograma viška, kaša od pahuljica spelte za doručak ubrzaće vam metabolizam, regulisaće telesnu težinu, a i „oboriće" holesterol na željeni nivo.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs