Spelta je jedina žitarica koja čoveku može da obezbedi sve potrebne hranljive sastojke za život. Iako je tek odskora postala popularna, naročito među onima koji su alergični na pšenicu, već decenijama se koristi za ishranu trkačkih konja. Za nju se znalo još pre 9.000 godina, kada je iz južne Azije doneta na Bliski istok i počela da se uzgaja po celoj Evropi.
Spas za kosti i bubrege
Prijatnog i slatko-orašastog ukusa, jedina je namirnica koja sadrži ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu. Ukoliko su vam bubrezi oštećeni zbog preteranog korišćenja lekova, alergični ste na određene namirnice, bolujete od artritisa, kardiovaskularnih bolesti ili imate problema s digestivnim traktom, onda je spelta baš za vas.
Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Ima i znatnu količinu cinka, i relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
Kad unesete dovoljno ovog vitamina, sve bolesti će nestati za 3 meseca!
Veselo zrnce
Ako ste skloni depresiji, treba da znate da je ova žitarica bogata triptofanom koji pospešuje sintezu serotonina, hormona sreće. Osim toga, smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je čuvar imuniteta. Spelta ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji neretko prerastu u rak debelog creva, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena, a dobra je i za jetru. Zbog obilja belančevina preporučuje se deci, trudnicama i starijim osobama.
Skoro bez glutena
Ljudi koji su alergični na pšenicu ili boluju od celijakije, trajne intolerancije na gluten, mogu slobodno da je uvrste u jelovnik. Spelta sadrži gluten, ali u manjim količinama u odnosu na ostale žitarice i on je rastvorljiv u vodi, a razgrađuje se mešenjem i toplotom, za razliku od glutena u pšenici.
Pahuljice tope kilograme
Prerađuje se u mekinje, griz, kuskus i brašno, a prepržena i mlevena zrna spelte koriste se kao zamena za kafu. Speltin hleb naročito se preporučuje sportistima i onima koji su izloženi većim fizičkim naporima jer hranljive materije ne opterećuju sistem za varenje, a ćelije organizma su spremne za visoke učinke. Ukoliko imate nekoliko kilograma viška, kaša od pahuljica spelte za doručak ubrzaće vam metabolizam, regulisaće telesnu težinu, a i „oboriće" holesterol na željeni nivo.
Skida 1 cm u struku svakog dana: Formula za vitkost i dobar imunitet! (RECEPT)
Lekovita kaša
Speltu u zrnu prelijte vodom i ostavite da prenoći. Procedite, pa prelijte speltu sa oko tri puta više vode u odnosu na količinu zrnevlja. Kuvajte na jakoj vatri oko sat vremena. Za slanu varijantu u porciju kaše dodajte dve kašike oljuštenog suncokreta, kašiku oljuštenih bundevinih semenki i dve-tri kapi soja sosa. Ako želite da se zasladite, dodajte dve kašike suvog voća i kašiku mlevenog orašastog voća.
Blagotvorna svojstva
Glava - blagotvorno deluje na nervni sistem, jača imunitet, prevenira Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.
Kardiovaskularni sistem - čisti krvne sudove od masnoća i lošeg holesterola.
Stomak - jača pankreas, pomaže kod grčeva, reguliše probavu, ubrzava metabolizam, sprečava rast polipa na debelom crevu, regeneriše jetru.
U nekom od narednih tekstova prenećemo super, ukusne i zdrave recepte sa speltom. Svaka domaćica će ih voleti!
Zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Ovo je najzdravija ishrana na svetu!