Semenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe, jer su odličan izvor mnogih vitamina.
Osim toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste što više stoje, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Evo još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane.
1. Zdravo srce
Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe, pomaže u kontroli krvnog pritiska.
2. Jači imunitet
Osim što su obiluju magnezijumom, semenke bundeve su bogat izvor cinka, što pomaže pri regulaciji imunog sistema, pa tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.
Strašne greške koje dovode do vaginalne infekcije: Ovako rizikujete zdravlje vagine!
3. Zdravlje prostate
Još od davnina poznato je da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce, jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bundevino ulje i semenke bundeve, zbog visokog sadržaja cinka, mogu da budu posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se neretko koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema sa prostatom, kao što su uvećana prostata i hiperplazija.
4. Manji rizik od dijabetesa
Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulacije insulina, i time sprečavaju razne komplikacije povezane sa dijabetesom, kao što je oksidacioni stres, glavni uzrok uništavanja ćelija.
5. Zbogom nesanici
Konzumiranje bundevinih semenki nekoliko sati pred spavanje, posebno u kombinaciji sa voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom sna.
U jutarnju kafu sipajte dve kašičice ove smese: Gledajte kako se salo otapa! (RECEPT)