Ove 3 greške u šminkanju prave sve žene, a ne shvataju njihovu ozbiljnost: Samo stave, a onda nastanu problemi

Većina žena pravi ove 3 greške sa šminkom , ne sluteći koliko to može biti štetno za kožu.

Nega
Ove 3 greške u šminkanju prave sve žene, a ne shvataju njihovu ozbiljnost: Samo stave, a onda nastanu problemi
Foto: Shutterstock

Ne postoji pravi ili pogrešan način šminkanja. Ovladavanje tehnikama za postizanje lepšeg izgleda za neke može biti poput male "umetnosti", dok za druge to predstavlja brzi dnevni ritual. U svakom slučaju, izgled koji se trudite da postignete trebalo bi da vam donese radost i učini da se osećate najbolje.

Iako nema strogih pravila, postoji 3 koje bi se svaka ljubiteljka šminke trebalo da se pridržava, pre svega radi lične higijne. Nažalost, nedavna anketa u kojoj je učestvovalo 564 ispitanica pokazuje da ove prakse i nisu toliko rasprostranjene.

četkice za šminkanje
foto: Shutterstock

1. Ne čistite četkice

Kada sledeći put budete sastavljali spisak kućnih poslova, trebalo bi da mu dodate i čišćenje četkica za šminku. Ova praksa je ključna za uklanjanje bakterija i održavanje dlačica u vrhunskom stanju.

Prema anketi, samo 20 dsto korisnica izjavilo je da čisti četkice svaki mesec. Taj se broj znatno smanjuje kada je u pitanju preporučeno, nedeljno čišćenje. Ako ih ne koristite često, možda ćete moći da se izvučete sa čišćenjem na svake dve nedelje, ali za one koje svakodnevno koriste četkice, nedeljno čišćenje je definitivno neophodno. A ako mislite da na četkici nema bakterija, varate se. Kada su istraživači testirali nivo bakterija na njima, otkrili su da su čak i WC daske čistije od ovih alata – i to osam puta čistije, tačnije.

2. Nikada ne menjate četkice

Prema istraživanju, jedna od pet učesnica nikada ne menja četkice. Ovo je velika greška koja može doprineti nakupljanju bakterija i prigušiti izgled šminke. Preterano korišćene četkice mogu stati na put savršeno nanetoj senki ili super glatkoj liniji. Čak i ako čistite četkice svake nedelje, nijedna ne traje zauvek. Ako dlačice počnu da se troše, ostaju tvrde ili ne mogu da zadrže svoj oblik posle čišćenja, vreme je da bacite alat i nabavite novi.

Konturisanje lica, šminka, šminkanje
foto: Shutterstock

3. Deljenje materijala za šminkanje

Neverovatnih 56 odsto korisnica šminke izjavilo je da deli svoje alatkice za šminkanje – što nikako nije preporučljivo. To je posebno opasno sa onim materijalima koji dolaze u dodir s očima. Sve, od četkica za nanošenje senki do uvijača za trepavice, pa čak i olovaka za oči, imaće vaše bakterije na sebi i ne smete ih prenositi drugima.

Bakterije sa prljavih alatkica za lice mogu rezultirati lošim zdravljem očiju, što može uticati na vid, stoga nikada ne koristite tuđe uređaje, upozoravaju istraživači. Dakle, iako se može činiti kao trivijalna stvar, deljenje alata za šminkanje zapravo može i te kako uticati na vašu kožu, piše "MBG".

Šminkanje, Šminka
foto: Profimedia

Alati za šminkanje neprestano dodiruju kožu, radne površine i približavaju se očima. Iz ovih razloga, trebalo bi da steknete naviku njihovog pranja jednom nedeljno, kao i da ih bacite kada se previše iskoriste. Vodite računa da ih ne delite sa svojim prijateljicama. To će eliminisati prenos bakterija i podstaći zdravije kože i očiju.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs