Prestanite što pre

Top 10 najgorih navika koje ugrožavaju vaše mentalno zdravlje!

Pored posla, dece, muža, kuvanja, obaveza po kući, vi ne uspevate da nađete jedan trenutak za sebe i svoju dušu. To je potpuno pogrešno
Lepi & Zdravi
12:04h Autor:
Top 10 najgorih navika koje ugrožavaju vaše mentalno zdravlje!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Depresija se najčešće javlja kao posledica nekih faktora koji su izvan naše kontrole - smrt drage osobe, gubitak posla ili finansijski problemi. Ali i mali koraci i izbori koje pravimo svakodnevno, mogu da utiču na naše mentalno zdravlje i više nego što mislimo.

Srećom, loše navike se daju ispraviti, a u nastavku saznajte neke od najgorih kojih definitivno morate da se oslobodite ako želite da živite život punim plućima.

OVDE saznajte kojih 9 karakteristika krase mentalno jake ljude.

1. Vučete se dok hodate

Kada je osoba depresivna, to se obično reflektuje na njen način hoda, međutim istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Bihejvioralne terapije i eksperimentalne psihijatrije pokazalo je da je inevrzan sled događaja takođe tačan. Od osoba koje su učestvovale u studiji traženo je da hodaju pognute glave, spuštenih ramena i povijenih leđa, što je kod njih uzrokovalo nalet loših emocija, sećanja i negativnih misli.

Toliko je stvari kojih smo se bojali, a trebalo je živeti - više saznajte OVDE.

2. Fotografišete šta god da viditeNasumično fotografisanje svega što vidite, može loše da utiče na vaša sećanja datog trenutka, pokazuje studija objavljena u časopisu naučne psihologije. Tokom istraživanja, učesnici su posetili muzej, od kojih je deo njih fotoaparatom beležio svaki momenat, dok su drugi uživali u šetnji. Rezultat je pokazao da su učesnici koji su samo razgledali imali manje poteškoća kasnije, tokom prisećanja same posete muzeju.

3. Dozvoljavate da vas toksične osobe "iscede kao krpu"

Mentalno zlostavljanje nije nimalo retka pojava na poslu. Kada ste na poslu žrtva siledžije koji cedi svu pozitivnu energiju iz vas, to će definitivno uticati na vaše raspoloženje, te će vam iz dana u dan biti sve teže da ustanete i krenete u kancelariju. Budite sami sebi na prvom mestu, niko nije vredan vašeg nerviranja. Osluškujte svoje telo, a ne toksične osobe oko sebe!

Vreme je da uzmete život u svoje ruke - OVDE otkrijte 7 navika za postizanje duševnog mira.

4. Ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošćuNaučno je dokazano da ljudi koji su depresivni nemaju volje da se pokrenu, a kamoli da redovno treniraju. Nasuprot tome, osobe koje se bave nekom fizičkom aktivnošću imaju manji rizik od upadanja u depresiju. Pokrenite se već danas!

5. Odugovlačite

Imate pred sobom zadatak koji morate da obavite, ali vas toliko iritira sama pomisao na isti. Odlukom da odložite taj zadatak za kasnije, samo produžavate anksiozno stanje u koje ste upali. Uhvatite se u koštac sa tim, završite ga što pre, biće vam mnogo lakše.

OVDE otkrijte četiri navike uspešnih ljudi.

6. Nalazite se u lošoj emotivnoj veziMnogi su anksiozni i depresivnu upravo zbog toga što se nalaze u vezi koja ih ne usrećuje, a da zapravo toga nisu ni svesni. Uvek je bolje biti sam, nego sa nekim ko vas puni negativnom energijom. Prekinite da se samosažaljevate i zapamtite: "Ko u životu cvika, može samo da se slika!"

7. Ne spavate dovoljno

San je potreban svima. Kada konstantno ne spavate dovoljno, to se automatski odražava na ceo organizam, ne samo na vaše mentalno zdravlje.

Daleko od idealnog - OVDE saznajte koje tri jutarnje navike vam mogu uništiti dan.

8. Nemate nijedan trenutak samo za sebePored posla, dece, muža, kuvanja, obaveza po kući, vi ne uspevate da nađete jedan trenutak za sebe i svoju dušu. To je potpuno pogrešno. Neka je to sat vremena dnevno, ali jako je bitno da nađete način da se opustite, meditirate, radite ono što godi baš vama.

9. Zapravo, vi ne razgovarate ni sa kim

U današnje vreme, tehnologija je toliko uznapredovala da je sada sve moguće odraditi preko preko telefona ili kompjutera. Uhvatili ste sebe kako sa drugaricama, sestrom, majkom, sa ljudima koji su vam u životu najpreči, zapravo komunicirate preko društvenih mreža. Nijedan telefonski ili Skajp razgovor ne može da zameni topao razgovor oči u oči uz toplu domaću kafu i slatki kolač.

Rešiete se ove loše navike i spasićete sebi živod - OVDE saznajte o čemu je reč.

10. Radite više stvari odjednomRazgovarate na telefon, pripremate doručak, pazite da vam kafa ne pokipi, i uz sve to držite dete u naručju. Svaka čast, to možda jeste za pohvalu, ali retko ko može da izdrži takav tempo svaki dan. Morate da napravite plan i redosled i da ga se držite. Ustanite 15 minuta ranije nego inače i popijte tu jutarnju kafu na miru, pa onda krenite sa obavezama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs