Ne izazivaju infarkt holesterol, trigliceridi ili veliki broj kila, tvrdi čuveni kardiolog: Na 1. mestu ovo razara srce

Više od polovine ljudi koji dožive srčani udar ne uspeju da prežive, zato je veoma važno menjati loše navike iz korena

Lepi & Zdravi
13:44h
Ne izazivaju infarkt holesterol, trigliceridi ili veliki broj kila, tvrdi čuveni kardiolog: Na 1. mestu ovo razara srce
Foto: Shutterstock

Infarkt je jedan od najčešćih uzročnika smrti u našoj zemlji, a tokom letnjeg period mnogo češće dolazi do srčanog udara, upozoravaju stručnjaci. Iako postoji veliki broj fakotra koji mogu prouzrokovati infarkt miokarda, jedan je ubedljivo vodeći, a radi se, zapravo, o strestu!

- Stres izaziva lučenje adrenalina, koji izaziva spazam-skupljanje krvnih sudova, što pak može da dovede do srčanog infarkta. Imao sam pacijenta od 20 godina života, koji je iako je bio zdrav, dobio srčani infarkt, kada ga je ostavila devojka. Posledica tako ekstremnog stresa, dovela je do spazma- suženja jednog krvnog suda srca, nastao je prestanak cirkulacije u tom delu srca, nedostatak kiseonika i ishrane srčanog mišiča, što je prouzrokovalo srčani infarkt. Na sreću sve se dobro završilo,bez većih posledica - govorio je svojevremno čuveni kardiolog Višeslav Hadži-Tanović.

Kako sprečiti strest da prouzrokuje zdravstvene probleme poput infarkta?

1. Smeh

Uvek pronađite razloga da se nasmejete, jer smeh dovodi do popuštanja spazma, dovodi do širenja krvnih sudova i predstavlja najbolji anti-stres program.

Dobar vic, šala, vesela pozorišna predstava koja vas nasmeje dobro utiče na amortizaciju svakodnevnog stresa.

2. Vera da ćete naći rešenje za problem

Ako idete za uverenjm kroz život da ćete za svaki problem pronaći neko rešenje, to veoma blagotvorno deluje na vaše zdravlje. Naime, dobro deluje na pozitivan metabolizam i razgradnju negativnih, slobodnih radikala, koji su odgovrni za uništenje ćelija.

3. Umerena svakodnevna fizička aktivnost

Šetnja od 45 minuta, vožnja biciklom, šetnja obalom reke, plivanje i drugi rekreativni sportovi, takođe spadaju u deo anti-stres programa,jer poboljšavaju metabolizam,ubrzavaju razgradnju i eliminaciju štetnih materija, koje su odgovorne za nastanak kardiovaskularnih obolenja.

4. Slušanje muzike i ples

Muzika se takodje ubraja u obavezan i sastavni deo anti-stres programa,jer dovodi do popuštanja spazma krvnih sudova i samim tim do bolje ishrane važnih organa u organizmu čoveka.

5. Pravila ishrana

Trudite se da jedete što zdravije namirnice - voće sa puno vitamina C,povrće i riba su najkvalitetniji deo ishrane, jer sadrže dosta vitamina ,minerala i antioksidanasa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs