Prof. dr Ristić otkrio je sve opasnosti toplotnog udara: Lako dovede do infarkta, a evo na koji način ga možete sprečiti

Metereolozi predviđaju pakleno leto sa preko 60 vrelih dana, a lekari upozoravaju sve građane da se čuvaju od toplotnog udara

Lepi & Zdravi
01:28h
Prof. dr Ristić otkrio je sve opasnosti toplotnog udara: Lako dovede do infarkta, a evo na koji način ga možete sprečiti
Foto: Printscreen Kurir TV

Toplotni udar je ozbiljno medicinsko stanje koje nastaje usled prekomernog izlaganja velikim vrućinama, kada organizam ne može da se hladi dovoljno brzo i kada temperatura tela dostigne opasno visoke nivoe (obično iznad 40°C). Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć, jer može biti opasno po život.

Simptomi toplotnog udara su:

Glavni simptom toplotnog udara je telesna temperatura koja je viša od 40°C.

 • Izmenjeno mentalno stanje ili ponašanje

Ovo može uključivati konfuziju, uznemirenost, nesvesticu, delirijum, ili čak komu.

 • Problemi sa disanjem

Brzo i plitko disanje.

 • Ubrzan puls

Puls može biti ubrzan i slab.

žena, toplotni udar, lepeza
foto: Shutterstock
 • Crvena, vruća i suva koža

Koža može biti crvena, vruća na dodir i suva, ali u nekim slučajevima može biti i vlažna.

 • Mučnina i povraćanje

Osećaj mučnine i povraćanje su obično najčešći simptomi.

 • Glavobolja

Jaka glavobolja je često prisutna.

Grčevi u mišićima

Bolni grčevi u mišićima, naročito kod fizičke aktivnosti.

Toplotni udar može nastati iz dva glavna razloga:

Klasičan toplotni udar: Pogađa uglavnom starije osobe, hronično bolesne ili veoma mlade ljude, posebno tokom ekstremno toplih dana.

Egzertioni toplotni udar: Pogađa osobe koje se bave teškim fizičkim aktivnostima u toplim i vlažnim uslovima, kao što su sportisti ili radnici na otvorenom.

Prva pomoć

Ako sumnjate na toplotni udar, odmah preduzmite sledeće korake:

Toplotni Udar
foto: Shutterstock
 • Hitnu pomoć istog trenutka zovite
 • Premestite osobu u hladovinu ili hladnu prostoriju, sklonite je što pre sa sunca ili iz toplog okruženja
 • Rashladite osobu: Koristite sve dostupne metode za rashlađivanje, poput hladnih obloga, vlažnih peškira ili ventilatora. Ako je moguće, stavite osobu u kadu sa hladnom (ali ne ledenom) vodom
 • Hidratacija: Ako je osoba svesna i može piti, dajte joj hladne napitke bez alkohola i kofeina

Naime, naše telo teži da održi unutrašnju temperaturu na 37,5 stepeni Celzijusa, bilo da se nalazimo u snežnoj oluji ili usred toplotnog talasa. To je temperatura na kojoj su naša tela navikla da funkcionišu. Ali kako živa u termometru raste, telo mora više da se trudi da ne dozvoli da mu skoči unutrašnja temperatura.

Ovo može da zvuči jednostavno, ali to počinje da predstavlja izvestan napor za telo - a što su temperature više, telo se više napreže. Ako temperatura tela pređe 40 stepeni Celzijusovih, ono gubi mogućnost da se ohladi i možemo da doživimo toplotni udar, koji može biti fatalan.

Srce, infarkt
foto: Shutterstock

Kako toplotni udar dovodi do infarkta?

Ti otvoreni krvni sudovi dovode do nižeg krvnog pritiska i teraju srce da radi jače i pumpa brže kako bi krv nastavila da kola telom.

Ovo može da izazove blage simptome kao što su svrab od osipa koji je izazvala vrućina ili natečena stopala kad krvni sudovi počnu da popuštaju.

Ali ako krvni pritisak padne prenisko, tada do organa ne stiže dovoljno krvi koja im je potrebna i rizik od srčanog udara je veći. Istovremeno, znojenje vodi do gubitka tečnosti i soli, i, najvažnije, ravnoteža između njih u telu se menja. Dok znoj isparava, on dramatično povećava toplotu koja se otpušta iz kože. Ovo, u kombinaciji sa sniženim krvnim pritiskom, može dovesti do toplotne iscrpljenosti.

Simptomi su:

 • vrtoglavica
 • mučnina
 • nesvestica
 • konfuzija
 • grčevi u mišićima
 • glavobolje
 • jako znojenje
 • umor

Ako krvni pritisak previše padne, rizik od srčanog udara raste.

Toplotni udar je najozbiljnija posledica visokih temperatura, on može biti i koban, a naš čuveni kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da njega karakteriše sniženje krvnog pritiska, zbog čega automatski mozak nema dovoljno krvi.

dr Miljko Ristić
foto: Printscreen Youtube - Tanjug TV

- U zavisnosti od vremenskih uslova, odnosno temperatura naš organizam reaguje širenjem ili sužavanjem krvnih sudova. Pri visokim temperaturama, krvni sudovi se jako šire, dolazi do pojačanog znojenja, i onda često krvni pritisak padne na granice koje su niže od normalnih. Toplotni udar se, upravo, karakteriše sniženjem pritiska. Automatski mozak nema dovoljno krvi, javlja se jedna vrsta nesvestice, omaglice, pacijent oseća da je nemoćan, malaksao, slab, ima ubrzan puls. To se često dešava u velikim gradovima, u centralnim regionima, gde je temperatura veća jer se zagrevaju zidovi i asfalt. Bilo ko da oseti ove simptome, treba da sedne u obližnji restoran ili na klupu, da se osveže sladoleom, ili hladnim osvežavajućim napitkom - kaže prof. dr Miljko Ristić.

Kod osobe koja je doživela toplotni udar, najvažnije je da se okrene na leđa i da joj se podignu noge, kao i da unese dovoljnu količinu tečnosti. Sa druge strane, obavezan je i pregled lekara.

- Padanje u nesvest je posledica sniženja krvnog pritiska i nedovoljne vaskularizacije mozga. Podizanjem nogu, povećava se količina krvi koja je usmerena prema centralnom nervnom sistemu, to jest mozgu. Potrebno je i ako se taj pacijent povrati, da mu se da izvesna količinu tečnosti, odnosno voda, i da se odvede u ambulantu da mu joj se uradi EKG i videti tačno o čemu se radi - savetuje prof. dr Ristić.

doktor Miljko Ristić, dr Miljko Ristić
foto: Printscreen Youtube/ PRVA

Doktor savetuje da se lagano oblačimo i da što više vremena provodimo u hladu ili u nekoj rashlađenoj prostoriji.

- Najbolje je da dane toplotno talasa provodmo u kući, uz klimu, tačnije u rashlađenom prostoru, ili u brdima ili na planinama. Pacijenti koji uzimaju kadriovaskularnu terapiju, to treba da čine redovno, eventualno da je smanje ili povećaju, uz konsultaciju sa lekarom. Na primer, neko ko ima visok pritisak, pošto se krvni sudovi na visokoj temperaturi šire a smanjuje krvni pritisak, možda bi trebalo da smanji dozu lekova - zaključio je dr Ristić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs