"Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infarkt i smrt": Tvrdi doktor Emir Solaković

Doktor Emir Solaković objasnio je zašto je CRP važan.

Lepi & Zdravi
"Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infarkt i smrt": Tvrdi doktor Emir Solaković
Foto: Printscreen/ youtube/ Hayat Media BiH

Kardiovaskularni hirurg dr Emir Solaković objasnio je da nalazi nisu dovoljan pokazatelj stanja u kojem se nalazimo, te istakao važnu ulogu CRP-a i fibrinogena.

- Infekcija je jedan od uzroka kardiovaskularnih oboljenja. Kad neko ima infekciju, evo šta se dešava. Infekcija je jednostavno unutrašnji zid krvnog suda, on jednostavno upalom njega ošteti. Kako je on njega oštetio, elementi koji hodaju krvlju - crvene krvne pločice, eritrociti...kako hodaju, oni se jednostavno zalepe za taj defekt u tomkrvnom sudu i počinje da se stvara arterioskleroza. - objasnio je dr Solaković za Hayat.ba i dodao:

Emir Solaković
foto: Printscreen/youtube

- Kad uzmete nalaz, zamolite doktora da vam izmeri i CRP - to vam je znak da li imate upalu ili ne. Leukociti i sendimentacija su u ovom slučaju sporedni, a ovo je najsavremenija metoda. Normalan nivo CRP-a je do 5, a ako vidite da vam je povišen znači da imate upalu u organizmu. Ta upala je toliko važna, da se ona poredi isto kao kad imate one loše masnoće LDL, to je toliko važno za organizam jer stvara arteriosklerozu. Ako vam je CRP povišen uprkos uzimanju terapije, to znači da vaša terapija nije adekvatna. Ali, ako se tri dana nakon uzimanja terapije CRP smanjuje, to znači da ste vi na dobrom putu i da je terapija adekvatna.

- Druga stvar, fibrinogen, tu se radi o gustini krvi gde fibrinogen prelazi u tanke niti. Taj fibrinogen koji se pravi, njega dovodi vaša debljina, odnosno daje veću količinu toga. Isto važi i za pušače, kao i za one koji su pod stresom, koji imaju hipeetenziju. Sve to dovodi do začepljenja krvnih sudova i onda dobijete naglu smrt, infarkt, moždani udar... Iako su nalazi svi idealni, jednostavno niste gledali taj deo i zanemarili ste ga.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs