oprez!

SIMPTOMI SUNČANICE KOD DECE KOJI RODITELJI SKORO UVEK ZANEMARE: A nisu ni svesna da mogu VEOMA LOŠE uticati na MOZAK

Stručnjaci ističu da je neopgodno da se tokom vrelih letnjih dana moramo na adekvatan način zaštiti od toplote!

Saveti stručnjaka
12:05h Autor:
SIMPTOMI SUNČANICE KOD DECE KOJI RODITELJI SKORO UVEK ZANEMARE: A nisu ni svesna da mogu VEOMA LOŠE uticati na MOZAK
Kako prepoznati znake sunčanice kod dece?, Foto: Shutterstock

Leto nam je konačno stiglo, a temperature postaju jako visoke, zato pedijatri upozoravaju sve roditelje da moraju preduzeti određene mere kako bi zaštitili svoje mališane od sunca, jer su vrlo osetljivi na izloženost zraka. Dečja koža je neuporedivo nežnija i mnogo više podložnija sunčanici u odnosu na odrasle osobe.

Šta je sunčanica?

Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno na visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Naše telo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Kako bi znojenje bilo efikasnije za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi telo i tako štiti svoje najvažnije organe, posebno mozak.

Sunčanje, Sunčanica
foto: Shutterstock

Ako nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Telo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povaćanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice se mogu završiti nesvesticom pa i komatoznim stanjem.

Simptomi koji se nikako ne smeju ignorisati su:

  • umor, pospanost
  • slabost
  • glavobolja
  • mučnina
  • povišena temperatura
  • suva i crvenu koža
  • vrtoglavica, nesvestica
  • osećaj nemira
  • povraćanje
  • zujanje u ušima, poremećaj vida
  • puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano
  • povećano znojenje putem kog se gubi znatna količina tečnosti i minerala, naročito kalijuma, koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, posebno u mozgu
Leto, šešir, More, Letovanje, Sunčanje, Noge
foto: Profimedia

Osobu sa ovakvim simptomima moramo odmah smestiti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak i glavu sve dok se temperatura ne vrati u normalu.

Telesnu temperaturu trebalo bi stalno kontolisati, te ukoliko ne spada, popiti odgovarajući lek za snižavanje. Pedijatri, takođe, preporučuju tuširati dete mlakom vodom. Čoveku pogođenom sunčanicom treba davati hladne napitke, ali nikako kafu i alkohol. U težim slučajevima gubitka svesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što pre pozvati lekara.

deca, tuča, dečaci
foto: Profimedia

Kod neke se dece može biti uočena nagla promena raspoloženja, a ovaj znak roditelji vrlo retko povezuju sa sunčanicom. Međutim, u većini slučajeva simptomi su laganiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs