Vladeta Jerotić je u samoj 1 rečenici objasnio šta razboli i uništi svaku osobu: Najveća mudrost krije se u svega 5 reči

Sokrat je smatrao da se telo ne može izlečiti, ako se ne leči duša, a Hipokrat da se ne može lečiti bolest ako se ne leči bolesnik, a isto su razmišljali i Otac Tadej, i Vladeta Jerotić.

Lepi & Zdravi
10:07h
Vladeta Jerotić je u samoj 1 rečenici objasnio šta razboli i uništi svaku osobu: Najveća mudrost krije se u svega 5 reči
Foto: Printscreen Youtube / Agape - Aleksandar Gajšek

Otac Tadej je bio i ostao jedan od najpoštovanijih pravoslavnih duhovnika u Srbiji i šire. Njegova duboka vera, duhovna mudrost i jednostavnost ostavili su neizbrisiv trag na mnoge ljude koji su imali privilegiju da ga poznaju ili da čitaju njegove spise. Kroz svoje učenje i primer, otac Tadej nastavlja da inspiriše nove generacije vernika, a njegovi saveti i umotvorine se prenose sa kolena na koleno.

Naime, ovaj duhovnik je isticao da je zdravstveno stanje tela usko povezano sa mislima koje imamo.

– Bolesti dolaze zbog mislenog pada. Svi obično misle i dobro i zlo. Kakvim se mislima bavimo, takav nam je život. Duh se hrani mislima, telo fizičkom hranom. Čovek treba da bude svoj lekar. Ako nije miran, tih unutra, onda mu zalud svi lekovi i najbolji lekari. Važno je sačuvati ono dobro u sebi i imati poverenje u sebe. Samo tako čovek može gledati napred, biti zdrav, koristiti Bogu, sebi i drugima.

Otac Tadej
foto: Printscreen/youtube/ Православни Центар

I Vladeta Jerotić, naš čuveni psihijatar, delio je isto mišljenje. Bio je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije u našoj zemlji i tome je posvetio gotovo čitav život.

Naime, vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku umnogome doprinose i potisnuta osećanja, kao i neadekvatna nega duhovnog i mentalnog zdravlja.

- Od gripa do raka - sve su bolesti psihosomatske- govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Šta su, zapravo, somatske (telesne) bolesti?

Psihosomatske bolesti su somatske (telesne) bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim uticajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i telo. Negativno utiču na organe, njihovo funkcionisanje i izazivaju nezdrave promene na njima.

Opšte je poznato da je glavni okidaš za pojavu čira u stomaku upravu stres.

Vladeta Jerotić
foto: Printscreen Youtube - Agape - Aleksandar Gajšek

- Čir u stomaku je nekada naš narod naš zvao "grizlica". Oni su bili bolji psihosomatičari nego lekari, jer je narod davno nazvao čir u stomaku grizlica, što znači "grizeš samoga sebe".

Helikobakterija, takođe, može da bude okidač za čir, ali Jerotić je i tu pokazao da ima uske povezanosti sa psihosomatskim oboljenjem.

- Helikobakterija se izleči antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno sekiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo telo i onda nastaju bolesti- jasno je istakao doktor.

Vladeta Jerotić je, takođe, objasnio da su hipertenzija i infrakt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posledica pojačanog stresa, sve češće javlja u kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok pritisak, a infrakt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Legendarni Vladeta Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko uspe da odane godinama zdrav.

- Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tela, duše i duha - zaključio je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs