Mina Pošarac ovako je otkrila da ima jedan od najagresivnijih karcinoma: Nikako ne smete zanemariti 1 vrlo podmukao znak

Mina Pošarac svim je bila velika inspiracija, a njeni postupci ostavljali su bez daha!

Lepi & Zdravi
10:05h
Mina Pošarac ovako je otkrila da ima jedan od najagresivnijih karcinoma: Nikako ne smete zanemariti 1 vrlo podmukao znak
Foto: Printscreen Instagram - mina_posarac1

Mina Pošarac, devojka koja je uspela da ujedini celu Srbiju svojom borbom sa jednim od najagresivnijih karcinoma, uprkos lavovskoj borbi, juče je izgubila život u 23. godini. Upisala je Defektološki fakultet, zbog velike želje da pomogne drugima. Celog života bavila se sportom i trudila da postane najbolja verzija sebe. Ceo region rastužila je vest da nas je neverovatan Mina napustila, ali njena snažna poruka koju je poslala ljudima, zauvek će je čuvati od zaborava.

- U srednjoj školi napokon odlučujem koje zanimanje me najviše privlači, upisujem defektologiju. Zašto baš defektologija? Kao što sam to vec navela, moja vrsta hobija bila je pomoć ljudima kojima je to zaista potrebno, mene je ispunjavalo da usrećujem ljude, da gledam njihove iskre u očima dok dobijaju pažnju i neophodnu pomoć. Volim rad sa decom, koja kao takva pružaju neverovatnu količinu ljubavi, te moj izbor profesije smatram najispravnijim za osobu mojih sklonosti- - govorila je hrabra Mina.

Iza nje je gomila akademskog uspeha, ali i onog većeg - ličnog. Srbija tuguje jer je izgubila fantastičnu devojku.

- Ležim tako nepomično u krevetu, 70 kg, ćeloster, čekam svoju poslednju hemo terapiju i razmišljam.. Razmišljam naravno o tome koliko život zna da bude surov i natera nas da promenimo svoja razmišljanja i očekivanja od istog.. Ovo na slici je devojka puna samopouzdanja, pozitivna, lepa, puna života, ona kojoj je jedino bilo bitno kako će da izgleda i da se provede.. Zašto ovako pričam, zato što želim da znate da ćemo svi naučiti lekcije o životu na ovaj ili onaj način ali reći ću vam nešto iskreno.. Živite ovaj život na način na koji vi to želite, ne dozvolite da se sutra kajete zbog nečega što niste uradili ili propuštenih prilika i pogrešnih odluka, slušajte isključivo sebe, svoje ambicije, svoje želje i svoju dušu… Sada, kada ne znam da li ću ikada više biti ona ista devojka sa slike, znam samo jedno.. Da se sve opet ponovo dogodi, ništa ne bih promenila, bila bih isto neozbiljna, isto razdragana i pozitivna.. Valjda je to tako kada si mlad… Ne žurite sa starenjem.. Ne vijajte vreme, volite svaki ovaj ludi trenutak mladosti jer će nas sve život kad tad naučiti važnim lekcijama i primorati nas da odrastemo, sazrimo… Ja sam to morala da učinim preko noći, onog momenta kada sam morala da shvatim, da je sreća zapravo postojati i za početak.. pomerati ruke i noge, biti zdrav...-rekla je Mina pre nešto više od godina dana, a njene reči osvestile su mnoge ljude.

Kako je otkrila bolest?

Sve se promenilo preko noći.

- Sećam se tog jednog dana u navedenom periodu kada sam pevala kroz kuću i tako pevajući pomislila: "Bože kako je moj život lep, vi ne znate koliko ja samo uživam.''Samo par dana nakon toga vratila sam se sa treninga i počela je da me boli leva strana leđa, otišla sam kod lekara ali oni su smatrali da je to samo prehlada, da nije nista ozbiljno. U subotu, 26. februara 2022. godine probudila sam se, dan je bio lep i sunčan, sela sam u svoj auto, vozala se po celom gradu, išla na piće sa drugarima i uzivala. Vratila sam se kuci, istuširača i legla u krevet. Kod nas u kući svake nedelje pravi se porodični ručak, na kom se svi rado sastajemo i pored svih obaveza barem taj jedan dan provodimo zajedno. Nedelja, 27. februar 2022, budim se umorna iako sam spavala celu noć, moj stomak iz meni nepoznatog razloga trne, sedam na krevet i pokušavam da ustanem, tada ustajem i padam - otkrila je bila Mina.

Simptomi bolesti sa kojom se Mina borila

Kordoma je redak kancerogeni (maligdni) tumor, ali vrlo agresiva, koji se najčešće javlja na osnovi kičme (sakrumu) ili nlobanje.

Može izazvati ozbiljne komplikacije zbog svog položaja u blizini kičmene moždine, lobanje i živaca.

Simptomi kordoma zavise od mesta na kojem se tumor razvija.

Simptomi kordoma na bazi lobanje:

  • Glavobolja – najčešći simptom, često hronična i intenzivna
  • Problemi sa vidom – zamagljen vid, duple slike, ili gubitak vida
  • Problemi sa gutanjem (disfagija)
  • Bol u licu ili utrnulost zbog pritiska na nervne strukture
  • Vrtoglavica i problemi sa ravnotežom
  • Promene u sluhu – gubitak sluha, šum u ušima (tinitus)
  • Paraliza lica – slabost ili utrnulost jedne strane lica

Simptomi kordoma u kičmi (sakrum, vrat, torakalni deo):

  • Bol u leđima – obično jak, lokalizovan bol u regiji gde se tumor nalazi
  • Utrnulost, slabost ili bol u udovima – zbog pritiska na kičmenu moždinu i nerve
  • Problemi sa kontrolom bešike ili creva – posebno kod tumora u donjem delu kičme (sakrum)
  • Slabost mišića – moguća paraliza određenih mišića ili delova tela
  • Promene u hodu – zbog oštećenja nervnih puteva i smanjenja koordinacije

Opšti simptomi:

  • Umor
  • Gubitak težine (u kasnijim fazama bolesti)
  • Teškoće sa disanjem (ako se tumor širi na prsni deo kičme)

Kordomi su skloni recidivima i zahtevaju dugotrajno praćenje, jer često dolazi do ponovnog pojavljivanja tumora i nakon uspešne operacije ili terapije. Rana dijagnoza i adekvatan tretman, uključujući operaciju, zračenje ili kombinaciju ovih metoda, ključni su za poboljšanje ishoda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs