OVO BI MOGLO BITI POGUBNO ZA DETE OD 2 GODINE AKO JE NEGDE SAMO: Pedijatar otkrio 3 stvari koje dovode život u OPASNOST

Pedijatar Saša Milićević pričao je o tome šta može da se desi sa detetom od 2 godine ako satima ne uzima tečnost, kao i koliko može da izdrži bez hrane.

Lepi & Zdravi
12:08h Autor:
OVO BI MOGLO BITI POGUBNO ZA DETE OD 2 GODINE AKO JE NEGDE SAMO: Pedijatar otkrio 3 stvari koje dovode život u OPASNOST
Pedijatar Saša Milićević, Foto: Printscreen Youtube / TVDR

Cela Srbija se digla na noge kada je objavljeno da je Danka Ilić, dvogodišnja devojčica iz Bora, nestala! Prvi put se u našoj zemlji aktivirao i sistem "Pronađi me", a za nestalim detetom traga nekoliko stotina ljudi. U trenutku kada je nestala na sebi je imala crne cipele, ljubičaste pantalone i maslinastozelenu jaknu. Kosa joj je vezana u rep. Danka se odaziva na svoje ime, ali još ne zna da govori. Pedijatar Saša Milićević se osvrnuo na čitavu situaciju i istakao da postoji mogućnost da Danka, otkako je odvojena od majke nije pila, čak, ni vode, što može, između ostalog, da prouzrokuje brojne probleme.

U tom slučaju, naglašava, da može doći do dehidracije, do poremećaja svesti i konfuznosti malene Danke Ilić i da, nažalost, može da bude životno ugroženo.

Danka Ilić
foto: Kurir Televizija

"Naš centar u mozgu, hipotalamus, koji reguliše temperaturu tela, kada dođe do snižavanja spoljašnje temperature, uspeva da podigne temperaturu tela tako što sužava periferne krvne sudove i sve naše unutrašnje radnje snižava na minimalan nivo a da bi organizam što manje trošio energiju i da bi zadžao temperaturu. To, nažalost, ima svoju granicu, jer organizam ne može da se bori ako temperatura padne ispod nekih kritičnih vrednosti. U tom slučaju budu poremećni ritam rada srca i ritam disanja, svi organi u organizmu počinju sporo da rade", objašnjava za "Blic" doktor Milićević.

Prema njegovim rečima, to što je dete bez hrane nije veliki problem za razliku od unosa tečnosti.

"Može da bude opasno ako je dete, ne daj Bože, upalo u neku rupu a u njoj ima vode. Ta voda još više oduzima telesnu temperaturu i onda lakše dolazi do hipotermije. Sve što više vreme prolazi to dete je ugroženije. Realno gledano, detetu je neprijatno da bude dva, tri sata napolju a kamoli ovoliko dugo. Devojčica je, podsetimo, samo u jakni a to nije dovoljno da se zaštiti od zime", dodao je Milićević.

Po pretpostavkom da dete više sati nije pilo vodu, kaže da u tom slučaju dolazi do dehidracije.

"Veliki deo dečijeg organizma čini voda, i ukoliko dete ne unosi tečnost, onda dođe do dehidracije. Dolazi do toga i da dete bude konfunzno, može da dođe do poremećaja svesti i onda trpe svi unutrašnji organi. Dehidracija i hipotermija najviše ugrožavaju mali organizam od dve godine. Ako nije pila vodu, i ako je napolju, pogotovo ako je u nekoj vodi, onda je sigurno životno ugrožena, ali ako je u nekoj zatvorenoj prostoriji onda je drugačije. Ali, ako je napolju i bez vode tako dugi period, onda je životnao ugrožena", kaže doktor Milićević i dodaje da bez hrane ona može da bude dva do tri dana.

Pedijatar je podvukao da dete bez vode može da bude sedam, osam sati, a da do dehidracije može da dođe ako prođe još šest, sedam sati bez da unosi tečnost.

„Dete staro dve godine nema dovoljno razvijen imunitet, a hladnoća i glad na njega još brže deluju. Ukoliko nije dovoljno dobro obučeno, ukoliko noge budu mokre, to još otežava zdravstveno stanje. Problem je što i dete od dve godine ne zna kako treba da postupa u takvim situacijama, ako je žedno ne zna šta da radi, kako i gde da popije vodu. Situacija je ozbiljna i svaki trenutak je važan, jer preti opasnost i od hipotermije koja brže deluje na decu nego na odraslu. Pitanje je i da li zna da se skloni i gde, to je sve važno. Samo se nadam da će se sve dobro završiti“, rekao je pedijatar Saša Milićević.

Stil / Nova / Blic

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs