NISAM IMALA VREMENA ZA SEBE, SVE DOK ME REALNOST NIJE UDARILA U GLAVU

Zdravlje je ono najvrednije što imamo, pa iako smo toga svesni često ga zapostavljamo i stavljamo na poslednje mesto. Toliko smo postali okupirani raznim obavezama i sitnicama da smo ono najvažnije ostavili “po strani”.

Lepi & Zdravi
Autor:
NISAM IMALA VREMENA ZA SEBE, SVE DOK ME REALNOST NIJE UDARILA U GLAVU
Foto: Promo

Prošle godine, negde oko Dana žena od firme u kojoj radim dobila sam poklon u vidu sistematskog pregleda i oduševila sam se. Danima sam komentarisala sa koleginicama kako je divno što firma pazi i misli na nas, te da ću, koliko sledeće nedelje da zakažem pregled, što bi se reklo “od glave do pete”.

Ali to nisam uradila u martu, ni u aprilu, ni u maju, ni u junu.... Zaboravila sam. Sve mi je bilo preče od mene same. A onda... Posle jednog brzinskog i površnog samopregleda napipala sam nešto... Da, tačno. Bio je to čvorić na dojci, sa desne strane, tu blizu pazuha... Rekla sam ,,Nije to ništa, ne budali, ne paniči...” Ali u toku dana ruka mi je mahinalno išla ka tom mestu dok sam se nadala da sam pogrešno napipala, da sada toga neće biti.. Ali čvorić je i dalje bio tu.

Pomislila sam: “Bože, gde sad da idem. Kome da se javim? Kod kog doktora da pokucam prvo?” A onda sam se setila, kao u nekoj magli, da sam pre skoro godinu dana dobila vaučer za sistematski pregled.

Odmah sam ostavila sve ono što sam radila. Iznenada se “stvorilo” to vreme koje do tada nikako nisam imala i okrenula sam broj telefona i u roku od par sekundi sam zakazala pregled. Nedugo potom stigla mi je poruka na telefon u kojoj je pisalo: ,,Zakazani ste kod tog i tog doktora, pregled traje 30 minuta.”

30 minuta... 30 minuta traje moj svakodnevni trening koji mi uvek “proleti”. 30 minuta traje serija koju rado gledam. 30 minuta traje moje brzo skrolovanje po mejlovima. 30 minuta traje pregled koji će me sačuvati, rešiti dileme, osloboditi straha.... Samo 30 minuta. Zapitala sam se, da li je moguće da sam toliko dugo odugovlačila nešto tako važno? Da li je moguće da sam imala vremena za toliko bespotrebnih stvari, dok sam pregled zapostavljala?

Nestrpljiva i uplašena sam ušla u kliniku, a ubrzo i u ordinaciju. Nekako je sve bilo maglovito, a ja sam selektivno odgovarala na doktorkino neobavezno ćaskanje koje je trebalo da me opusti. Imala sam utisak da je pregled trajao svega nekoliko sekundi, a nisam ni bila svesna da će mi zapravo najteže pasti čekanje rezultata mamografskog pregleda. Svašta mi je prolazilo kroz glavu tih nedelja. Zamišljala sam razne scenarije iako sam pokušavala da što manje mislim o tome. Osvanulo je to dugo čekano jutro i odlazak na kliniku. Moje cupkanje u čekaonici je svima privlačilo pažnju. Jednostavno me nije držalo mesto i činilo mi se da su ti minut u mom životu najviše trajali. Na prozivanje mog imena, žustro sam uletela u ordinaciju i širom otvorenih očiju pokušavala da, prema doktorkinom izrazu lica, pročitam nalaz koji treba upravo da mi saopšti. Njen osmeh i prva rečenica: ,,Sve je uredu’’ me je zakovala za stolicu. Neizmerna sreća i olakšanje koje sam osetila i činjenica da su doktori uzeli sve u svoje ruke mi je opustila svaki mišić na telu da nisam bila ni svesna stresa kroz koji sam prošla. Kada sam izašla iz klinike imala sam potrebu da priđem svakoj ženi i da joj kažem: ,,Molim te idi na pregled, jer tvoje zdravlje zavisi od tebe’’.

Dok sam čekala zakazani pregled istraživala po internetu razne članke na temu preventivnih pregleda i tada sam primetila informaciju da Grand kafa već četiri godine zaredom organizuje besplatne mamografske preglede. U okviru kampanje “Hajde da imamo vremena za pregled” koju Grand kafa sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92 pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“ do sada je više od 33.000 žena obavilo besplatne mamografske preglede.

A ti? Da li imaš vremena za sebe i svoje zdravlje? Da li znaš da rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, od koga svake godine oboli 4.400 žena, a 1.600 izgubi život? I da je upravo mamografija najvažniji korak u ranom otkrivanju i prevenciji ove bolesti? Zato je važno da sve dame od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu obavile mamografski pregled, kao i žene iznad 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju osobu koja je obolela ili lečena od raka dojke, zakažu svoj pregled i ne preskoče ovu važnu stavku kada je reč o zdravlju. I ono što je najvažnije, a to je da se mamografijom tumor dojke može otkriti u ranoj fazi i da je tada bolest izlečiva u čak 90% slučajeva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs