Da ne propadne

HRANA KOJOJ U FRIŽIDERU NIJE MESTO: Preniske temperature nekim namirnicama KVARE UKUS I TEKSTURU

Da li ste znali da je neke namirnice mnogo bolje držati van frižidera? Mnoge domaćice su grešile, misleći da tako ostaju duže sveže

Lepi & Zdravi
17:42h Autor:
HRANA KOJOJ U FRIŽIDERU NIJE MESTO: Preniske temperature nekim namirnicama KVARE UKUS I TEKSTURU
Koje namirnice ne treba da se drže u frižideru?, Foto: Profimedia

Kad je izmišljen frižider, on je vrlo brzo postao sastavni deo svakog domaćinstva na planeti. I dok je istina da držanje namirnica na hladnom mestu sprečava da određena hrana uvene ili da se pokvari, verovatno će vas iznenaditi podatak da se za neke namirnice uopšte ne preporučuje držanje u frižideru, jer zbog toga brže trule, gube na kvalitetu i menjaju ukus.

frižider, Hrana u frižideru, jedenje noću
foto: Shutterstock

Krompir

Niske temperature negativno utiču na njegov ukus, pa ga držite u špajzu u papirnim kesama ili poređanog na čistom papiru. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja doprinosi da krompir brže propadne.

hleb
foto: Profimedia

Hleb

Ako želite da ga sačuvate duže od dva dana, bolje je da ga stavite u zamrzivač, pa da ga kasnije podgrejete u mikrotalasnoj ili rerni.

Crni luk

Jeste li ikad primetili da luk u frižideru postaje mekan i plesnjiv? Razlog je vlaga. Iako isečen, luk možete držati tamo u zatvorenoj posudi dan, najviše dva. Luk voli da stoji u originalnoj mrežastoj kesi u kojoj je i kupljen ili u nekoj drugoj koja omogućava protok vazduha, a najviše mu prija srednja (nikako visoka) temperatura (od 15 do 20 stepeni). Držite ga na suvom i tamnom mestu, dalje od krompira, jer ispušta vlagu i gasove koji na njega negativno utiču i izazivaju njegovo truljenje.

Luk
foto: Shutterstock

Beli luk

Ceo, kao i neoljušćene čenove najbolje je čuvati na hladnom i suvom mestu zato što temperature ispod četiri stepena ubrzavaju rast zelenih izdanaka iz njega. Hlađenje takođe uzrokuje da beli luk postane gumenast. Držite ga na suvom mestu, gde vazduh oko njega nesmetano cirkuliše.

Paradajz
foto: Thinkstock

Paradajz

U frižideru dobija bledu boju i postaje brašnjav, pa ga zato treba držati na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim kesama. Da biste ubrzali sazrevanje, ako je potrebno, stavite ga u papirnu kesu. Kad je zreo, može da traje tri dana.

Krastavci

Krastavce možete (i verovatno jeste) čuvati u frižideru. Ali ste mogli da primetite i nešto što se zove "povreda od hladnoće", koja uzrokuje mrlje natopljene vodom, smežuranje i žutilo nakon tri ili više dana. Zato ih je, ako ih već držite tamo, najbolje zamotati u providnu foliju da biste smanjili vlagu, i pojedite ih što pre.

Kečap
foto: Shutterstock

Kečap i pekmez

Kupljeni pekmez, kečap i gotove salate u teglama ne morate držati u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja.

Nezreli avokado

Avokado ne držite u frižideru. Ako je zelen, brže će sazreti ako se nekoliko dana čuva na sobnoj temperaturi.

Svež bosiljak

Najbolje je ostaviti ga na sobnoj temperaturi sa stabljikama uronjenim u vodu, tako lišće neće postati mokro i smeđe kao kad je u frižideru.

Limun
foto: Shutterstock

Citrusno voće

Njega je takođe bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili pomorandžu u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočni i ukusni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs