Kad je izmišljen frižider, on je vrlo brzo postao sastavni deo svakog domaćinstva na planeti. I dok je istina da držanje namirnica na hladnom mestu sprečava da određena hrana uvene ili da se pokvari, verovatno će vas iznenaditi podatak da se za neke namirnice uopšte ne preporučuje držanje u frižideru, jer zbog toga brže trule, gube na kvalitetu i menjaju ukus.
Krompir
Niske temperature negativno utiču na njegov ukus, pa ga držite u špajzu u papirnim kesama ili poređanog na čistom papiru. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja doprinosi da krompir brže propadne.
Hleb
Ako želite da ga sačuvate duže od dva dana, bolje je da ga stavite u zamrzivač, pa da ga kasnije podgrejete u mikrotalasnoj ili rerni.
Crni luk
Jeste li ikad primetili da luk u frižideru postaje mekan i plesnjiv? Razlog je vlaga. Iako isečen, luk možete držati tamo u zatvorenoj posudi dan, najviše dva. Luk voli da stoji u originalnoj mrežastoj kesi u kojoj je i kupljen ili u nekoj drugoj koja omogućava protok vazduha, a najviše mu prija srednja (nikako visoka) temperatura (od 15 do 20 stepeni). Držite ga na suvom i tamnom mestu, dalje od krompira, jer ispušta vlagu i gasove koji na njega negativno utiču i izazivaju njegovo truljenje.
Beli luk
Ceo, kao i neoljušćene čenove najbolje je čuvati na hladnom i suvom mestu zato što temperature ispod četiri stepena ubrzavaju rast zelenih izdanaka iz njega. Hlađenje takođe uzrokuje da beli luk postane gumenast. Držite ga na suvom mestu, gde vazduh oko njega nesmetano cirkuliše.
Paradajz
U frižideru dobija bledu boju i postaje brašnjav, pa ga zato treba držati na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim kesama. Da biste ubrzali sazrevanje, ako je potrebno, stavite ga u papirnu kesu. Kad je zreo, može da traje tri dana.
Krastavci
Krastavce možete (i verovatno jeste) čuvati u frižideru. Ali ste mogli da primetite i nešto što se zove "povreda od hladnoće", koja uzrokuje mrlje natopljene vodom, smežuranje i žutilo nakon tri ili više dana. Zato ih je, ako ih već držite tamo, najbolje zamotati u providnu foliju da biste smanjili vlagu, i pojedite ih što pre.
Kečap i pekmez
Kupljeni pekmez, kečap i gotove salate u teglama ne morate držati u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja.
Nezreli avokado
Avokado ne držite u frižideru. Ako je zelen, brže će sazreti ako se nekoliko dana čuva na sobnoj temperaturi.
Svež bosiljak
Najbolje je ostaviti ga na sobnoj temperaturi sa stabljikama uronjenim u vodu, tako lišće neće postati mokro i smeđe kao kad je u frižideru.
Citrusno voće
Njega je takođe bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili pomorandžu u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočni i ukusni.