Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu i odgovoran je za pravilan metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera. Ukoliko ste pod rizikom da ga dobijete ili ga već uveliko imate, način ishrane ima veliku ulogu u vašem oporavku.
Mnogi ljudi nisu ni svesni da boluju od dijabetesa dok ne dođe do komplikacija. Unose različite vrste hrane i pića koja ostavlja efekat na njihov organizam. Neke od namirnica su bezopasne, a neke povećavaju količinu šećera u krvi. Napravite promene u sopstvenom jelovniku i time ćete olakšati sebi borbu protiv ove bolesti.
TIPOVI DIJABETESA
TIP 1 – Pojavljuje se mahom kod dece i tinejdžera, kada pankreas više ne može da stvara insulin.
TIP 2 – Najčešći oblik. Javlja se kod odraslih osoba zbog viška kilograma, visokog nivoa holesterola ili triglicerida, visokog krvnog pritiska, genetike…
GESTACIJSKI DIJABETES – Prolazni oblik koji se pojavljuje pred kraj trudnoće i brzo nestaje nakon porođaja.
IMAM DIJABETES, DA LI TO ZNAČI DA MORAM DA SE ODREKNEM SLATKIŠA?
Početak kontrole ili prevencije dijabetesa ne znači i rigorozno odricanje. Naprotiv, potrebno je okrenuti se ukusnoj i izbalansiranoj dijeti koja će podignuti vaš nivo energije na maksimum i popraviti vaše raspoloženje.
Ne treba u potpunosti da ignorišete potrebu za kolačima i čokoladom i da prihvatite život bez grama šećera.
Ispravite glavne greške i smanjite unos kalorija.
Sa ovim savetima, možete uživati u obrocima, bez ’’vezanih ruku’’ i osećaja gladi, a da dodatno ne štetite svom zdravlju.
KLJUČ JE U BALANSU !
Sastavljanjem plana ishrane za dijabetičare ne treba početi skidanjem više od pola omiljenih namirnica sa vaše liste. Mitovi su brojni, ali dokazane činjenice su tu da ih sruše.
Na primer, ne treba skroz da se rešite šećera.
Uživajte u svim slatkim zadovoljstvima, ali u kontrolisanim merama. Samo treba da smanjite količine koje unosite inače.
Mnogi misle da je potrebno izbegavati hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Stvar je u tome što postoji više vrsta ugljenih hidrata.
Recimo, birajte hleb od integralnog, umesto belog brašna, pa ćete dovesti u red i sistem organa za varenje.
Ovaj indeks će sigurno dodatno pomoći pri planiranju ishrane, a predstavlja brzinu rasta šećera u krvi nakon konzumiranja određene namirnice.
Sama brzina zavisi od vrste šećera koji se unosi, načina pripreme jela i količine hranljivih vlakana.
Prostiji šećeri, kao što je saharoza, brzo deluju, a složeni šećeri, poput skroba, moraju prvo da se razlože na proste da bi ušli u krvotok.
PRIMERI NAMIRNICA SA VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM – Kukuruzni sirup, pivo, glukozni sirup, pečeni krompir, pirinčano brašno, kukuruzne pahuljice, med.
PRIMERI NAMIRNICA SA NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM – Avokado, orasi, spanać, slatka paprika, kiseli kupus, soja, masline.
NAMIRNICE KOJE TREBA ČEŠĆE DA UNOSITE: POŽELJNA HRANA ZA DIJABETIČARE
1. SVEŽE VOĆE I POVRĆE JE PREPORUČENA HRANA ZA DIJABETIČARE
Slobodno unosite sve vrste voća i povrća u neograničenim količinama.
Jagode, maline i borovnice su možda slatkog ukusa, ali su preporučljive kao hrana za dijabetičare jer je nivo šećera u njima nizak. Možete ih slobodno jesti koliko želite.
Poželjno je i orašasto voće poput oraha, badema i pistaća.
Avokado u sebi ima i zdrave masti koje pozitivno utiču na metabolizam. Sadrži dosta vlakana i samim tim lako svarljivih ugljenih hidrata.
Zeleno povrće, kao što su spanać i kelj, je lako varljivo i puno korisnih vitamina i minerala. Antioksidansi u zelenom povrću štite od očnih bolesti kao što je katarakta, od koje oboljevaju mnogi dijabetičari.
Od povrća izdvajamo i šargarepu, karfiol, brokoli, beli luk, tikvice, pasulj…
2. ORGANSKA PILETINA I ĆURETINA
Ovo meso, pogotovo pileće i ćureće grudi, su proteinska bomba koja će vam drastično spustiti šećer.
Idealna mera je 22g po obroku ili šnicla veličine dlana.
Možete ga jesti bareno ili pečeno, sa što manje masnoće.
3. RIBA JE ODLIČNA HRANA ZA DIJABETIČARE
Za riblje meso puno zdrave masti se kaže da je najzdravije na planeti.
Losos, sardine, haringa ili inćuni su odlični izvori omega-3 masnih kiselina, koji veoma povoljno utiču na čitav ljudski organizam.
Od velike je važnosti da dijabetičari unose ovakvu hranu, jer su skloni srčanom udaru i bolestima srca.
Konzumiranje omega-3, verovatnoća da će se desiti bolest srčanog mišića ili smrt izazvana srčanim udarom svedena je na minimum.
4. JAJA
Konzumiranje jaja, koja se mogu pripremati na bezbroj načina, zasitiće vas na duži vremenski period od bilo koje druge namirnice.
Jaja pojačavaju proizvodnju dobrog holesterola, ali smanjuju i višak šećera u krvotoku.
5. MLEČNI PROIZVODI SA NISKIM SADRŽAJEM MASTI
Birajte mleko, jogurt, sir i pavlaku sa što manjim procentom masnoća.
Ako poželite da konzumirate punomasne mlečne proizvode, jedite i pijte u malim, kontrolisanim količinama.
Preporučljiv je i grčki jogurt, koji uspešno kontroliše šećer.
6. HLEB, PECIVO I TESTENINE OD INTEGRALNOG BRAŠNA
Bogati su dobrim ugljenim hidratima koji ne štete dijabetičarima.
Testo od integralnog brašna se mnogo lakše vari od istih proizvoda napravljenih od belog brašna.
Preporučuju se i ovsene pahuljice i kinoa kao dobar izbor za doručak jednog dijabetičara.
7. CIMET
Istraživanja su pokazala da je cimet dobar za šećernu bolest, da može uticati na brzo skidanje nivo šećera u krvi i utiče na bolje delovanje insulina.
Takođe, uspešno reguliše visok holesterol i trigliceride.
8. MASLINOVO ULJE
Garantovano smanjuje loš holesterol i višak šećera u krvi.
Pomaže i prilikom skidanja kilograma, sprečavajući taloženje masnih naslaga u telu.
9. JABUKOVO SIRĆE
Jedna kašika jabukovog sirćeta sadrži 1g ugljenih hidrata.
Pojačava dejstvo insulina i smanjuje šećer u organizmu za minimum 20%, kada se konzumira sa namirnicama koje sadrže ugljene hidrate.
Možete ga popiti i tako što ćete jednu ili dve kašike pomešati sa čašom vode i svaki dan popiti ovu smešu ujutru ili uveče pred spavanje.
Dobri rezultati su zagarantovani.
10. ZDRAVA TEČNOST
Pijte dosta vode, gazirane ili negazirane.
Čaj za dijabetes je odlično rešenje, pogotovo zeleni, za detoksikaciju organizma.
Crna kafa je dozvoljena, ali umesto kristal šećera birajte veštačke zaslađivače ili dodajte malo mleka sa malim procentom masnoća.
NAMIRNICE ČIJI UNOS JE POTREBNO SMANJITI: HRANA KOJA SE NE PREPORUČUJE DIJABETIČARIMA
1. DEZERTI, SLATKIŠI I SOKOVI SA VISOKIM SADRŽAJEM ŠEĆERA
Nije beli šećer direktan uzrok dijabetesa.
Preslatka hrana goji i dolazi do pojave sala i visokog lošeg holesterola. Nakon toga, pojavljuje se i dijabetes.
Dalji unos velike količine šećera samo dalje pogoršava situaciju, ali ako ne preterujete, nema čega da se plašite.
2. SO
Izbegavajte hranu bogatu ovim začinom. Dijabetičari ne bi smeli da uzimaju više od 1,5g soli dnevno.
3. PRŽENA I BRZA HRANA
U ovu grupu spadaju pomfrit, čips, čizburgeri…
Ovakva jela su prepuna trans masti koja su veoma štetna za zdravlje – pogotovo osoba kojima je otkriven dijabetes.
Proizvođači često dodaju trans masti u grickalice i slatkiše da bi im produžili rok trajanja.
Njihovo unošenje dovodi do taloženja suvišnih masnih naslaga, upala i srčanih oboljenja.
4. CRVENO MESO
Dodatno narušava zdravstveno stanje dijabetičara zbog većeg sadržaja masti. Ako ste u mogućnosti da birate, bolje pojedite komad svinjetine nego goveđu šniclu.
5. BELO BRAŠNO
Namirnice koje u sebi sadrže prerađeno belo brašno uvećavaju nivo šećera u krvi kod svih tipova dijabetesa. Takođe, nemaju vlakna u sebi i teško se vare.
6. ALKOHOL
Kokteli mogu biti prepuni suvišnog šećera. Pijte manje količine alkohola uz neko jelo ili na pun stomak.
Pratite kretanje glukoze kroz krv, jer se može desiti da neko alkoholno piće poremeti vašu terapiju i korišćenje insulina, prenosi Prirodnolecenje.com
Ishrana za dijabetičare – primer trodnevnog jelovnika
Sledeća tabela prikazuje trodnevni plan obroka za dijabetičare:
1. dan
Doručak: 1 šolja crne kafe + 1 kriška hleba od celog zrna pšenice + omlet od 1 jajeta
Jutarnja užina: 1 jabuka + 10 indijskih oraščića
Ručak ili večera: 2 kašike pirinča od celog zrna + 3 kašike pasulja + 1 pileća prsa na roštilju + rendana šargarepa i blitva, pržene na maslinovom ulju + 1 cela pomorandža
Popodnevna užina: 100g grčkog jogurta + 1 mandarina
2. dan
Doručak: 1 šolja nezaslađene kafe sa obranim mlekom + ½ papaje + 1 umućeno jaje
Jutarnja užina: 1 šolja zelenog soka + 2 komada brazilska oraha
Ručak ili večera: Riba pečena na maslinovom ulju + 2 kašike krompira, brokolija i karfiola + 1 kruška sa korom
Popodnevna užina: 100g grčkog jogurta + 1 jabuka
3. dan
Doručak: 1 grčki jogurt + 1 kriška hleba od celog zrna + 1 kriška rikota sira
Jutarnja užina: 1 zgnječena banana + 1 kašika zobi
Ručak ili večera: 1 kutlača testenine od celog zrna sa mlevenim mesom i domaćim paradajz sosom + salata od zelene salate, paradajza, sirovog i rendanog krompira jakona + 2 tanke kriške dinje
Popodnevna užina: 1 šolja crne kafe + 1 komad kolača od celog zrna + 2 oraha
Ovaj plan obroka je samo primer onoga što možete uključiti u svoju ishranu. Za optimalno upravljanje dijabetesom, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom i dijetetičarem kako bi se izvršila detaljna procena.