7 ČINJENICA O ŽENSKOM TELU ZA KOJE MALO KO ZNA: Saznajte u čemu smo osetljivije a u čemu izdržljivije od muškaraca

Vrlo malo ljudi je čulo za ove razlike i ako smo svi upoznati sa nekim glavnim suprotnostima između polova.

Lepi & Zdravi
12:12h Autor:
7 ČINJENICA O ŽENSKOM TELU ZA KOJE MALO KO ZNA: Saznajte u čemu smo osetljivije a u čemu izdržljivije od muškaraca
7 činjenica o ženskom telu., Foto: Shutterstock

Muškarci nisu sa Marsa. Žene nisu sa Venere. Sa iste smo planete ali postoje jasne razlike između naših polova. Upoznati smo sa neverovatnom izdržljivošću ženskih tela ali postoji još mnogo činjenica o ženskom telu koje nas razlikuju od muškaraca a za njih možda još uvek niste čuli.

1. Ženski vratovi su pokretljiviji.

Da li ste ikada primetili kako se žene i muškarci okrenu kada ih pozovu? Testirajte ovo, i videćete da muškarac okreće celo telo, a da žena okreće samo glavu. Razlog leži u mišićnoj strukturi, koja je elastičnija u telu žena. Ipak, drage dame, budite pažljive dok vrtite glave. Prema studiji Medicinskog centra Univerziteta Lojola, žene češće prijavljuju bol u vratu nego muškarci.

2. Žene imaju osetljiv sluh dok spavaju.

Ova činjenica je rezultat evolutivnog procesa. Žene su osetljive na zvukove dok spavaju, tako da će ih probuditi beba koja plače. Dobra vest je da ovo pravilo funkcioniše samo za zvukove visokog tona. Govor u niskom registru pomoći će da se žena ne probudi. Ono što je nepravedno u ovoj situaciji je da su žene takođe osetljivije na poremećaje spavanja više od muškaraca.

spavanje, žena spava
foto: Shutterstock

3. Žene su racionalnije od muškaraca.

Uprkos opštem mišljenju da su žene emotivnije, a muškarci racionalniji, stvarnost je sasvim suprotna. Debeli korteks je povezan sa višim rezultatima na različitim kognitivnim i opštim testovima inteligencije. Ženski mozgovi imaju mnogo deblji korteks nego muški. U međuvremenu, muškarci su imali veći volumen mozga, što igra veliku ulogu u emocijama i donošenju odluka.

4. Žene formiraju jače privrženosti prema drugim ljudima.

Razlog leži utome što žene imaju veći nivo oksitocina. Oksitocin je takozvani hormon ljubavi. Promoviše privrženost, učvršćuje odnose i ublažava stres. Oksitocin je takođe odgovoran za stvaranje veza između majke i deteta, pa čak i za dojenje.

5. Ženska tela se menjaju u dvadesetim godinama.

Ukoliko ste imali lude i nezdrave tinejdžerske godine, nije kasno da promenite svoj životni stil. Ženska tela i dalje rastu i menjaju se u dvadesetim godinama. Dakle, nastavite da jedete banane i bademe, oni sadrže mnogo kalcijuma koji zaista pomaže da vaše kosti budu jače. To će učiniti i vežbe za jačanje mišića. Takođe postoji šansa da postanete bolji u donošenju odluka, jer se vaš prefrontalni korteks još uvek razvija.

Žena trenira, trening
foto: Shutterstock

6. Žene imaju bolju predispoziciju za kreativnost.

Mozak je mreža. Unutar njega ima puno žica i veza. Studije su otkrile da su mreže u mozgu žena povezanije od mreža u mozgu muškaraca. To znači da žene brže stvaraju uzročne veze, ali se istovremeno lako naviknu na rutinu.

7. Evropljanke imaju svetliji ten od muškaraca.

Prema novom istraživanju, žene evropskog porekla imaju dvostruko veće šanse da budu prirodne plavuše u poređenju sa muškarcima. Studija je pokazala da je to zato što su plavi geni koji su možda bili pri rođenju uporniji kod žena, zapravo nestali kod muškaraca. To se takođe može dešavati iz evolucionih razloga jer je veća verovatnoća da će plavokose žene biti uspešne u svojim vezama, a da će muškarci biti uspešniji sa ženama ako su tamnokosi. Naravno, sve su to za sada samo pretpostavke. Za sada, naučnici ovaj fenomen nazivaju „intrigantnom misterijom“.

Da li ste nešto od ovoga primetili na sebi? Za koje činjenice niste znali? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs