PROMENE JE ZAPANJILE

PEŠAČILA JE SVAKI DAN POLA SATA: Nakon mesec dana desilo se OVO!


Ona je tokom mesec dana svakodnevno hodala po pola sata! Promene su je iznenadile!

Lepi & Zdravi
Autor:
PEŠAČILA JE SVAKI DAN POLA SATA: Nakon mesec dana desilo se OVO!
Foto: Shutterstock

Džes Bentlmen, menadžerka za društvene mreže, nedavno je pred sebe postavila izazov – odlučila je da mesec dana svaki dan hoda pola sata. Ispostavilo se, kako kaže, da to ima više koristi nego što je mogla da pretpostavi.

Ističući da je hodanje odlično jer je besplatno, može da se radi uvek i svuda, u društvu ili solo, napolju ili u teretani na traci, da prevenira mnoge bolesti, Džesi je stavila slušalice u uši i krenula.

Kako su dani odmicali, shvatila je da joj hodanje mnogo prija, između ostalog, i jer joj je društvo pravio njen pas. Takođe, shvatila je da je od hodanja naučila da uspori i fokusira se na disanje, što se pokazalo kao vrlo važno.

„Do kraja meseca, zaista sam primetila razliku ne samo na svom telu, već i u svom umu. Prve dve nedelje sam hodala napolju i te polučasovne šetnje na otvorenom sporijim tempom oslobodile su me pritiska od napornog vežbanja u teretani. Izvukla sam se iz kuće i počela bistrije da mislim. Pokrenula sam telo i krv mi je proradila. Druge dve nedelje hodala sam na traci u teretani, i to pod nagibom od 12 odsto. Taj nagib i veća brzina na traci su mi pojačali efekat. To hodanje 30 minuta na traci za trčanje pod nagibom je mnogo teže nego što mislite i zaista budi telo – izaziva znojenje i pomaže u toniranju mišića i jačanju jezgra. Naravno, ove šetnje su bile teže od mojih sporijih šetnji na otvorenom, ali su i dalje bile ostvarive i nisu mi nametale pritisak kao intenzivni treninzi koje inače radim u teretani“, kaže Džesi za womanshealthmag.

Ona dodaje i da će i dalje nastaviti da hoda po pola sata dnevno.

šetnja, žena, park, hodanje
foto: Shutterstock

„Verovatno to neće biti svaki dan, ali svakako ću zameniti bar dva treninga šetnjama, bilo da su na otvorenom ili u teretani.“

Međutim, da li je polučasovna šetnja dovoljna za one koji bi da uz ovu aktivnost – smršaju?

Gotovo su i vrapci na grani čuli da je 10.000 koraka dnevno zlatna brojka za dobro zdravlje, a i dobar izgled. Ipak, ukoliko je vaš cilj gubitak kilograma, to vam možda neće biti dovoljno.

Nutricionistkinja Suzi Barel iz Australije kaže da postoji više razloga zašto prelazak 10.000 koraka dnevno nije dovoljno za mršavljenje, ali takođe daje savete šta bismo mogli osim toga da radimo.

„Prilično surova realnost je da 10.000 koraka nije dovoljno za mršavljenje. Ovaj broj koraka je dobar za naše srce; naš nivo kondicije, raspoloženje i telo uopšte, ali ako vam je cilj gubitak kilograma, istina je da ćete zapravo morati da se krećete mnogo više“, kaže Barel.

vežbanje, hodanje
foto: Shutterstock

Dok je prelazak 10.000 koraka svakako dobra stvar, mnogi od nas zaboravljaju da ostatak vremena svaki dan sedimo između osam i 12 sati.

Šetanje 60-90 minuta dnevno, ili otprilike 10.000 koraka, za prosečnu osobu, doprineće održavanju težine, ali da bismo zaista sagoreli višak masti i smršali, potrebno je nadoknaditi sedenje“, navodi Suzi.

Kako kaže, ako želite da sagorite kalorije i da ubrzate metabolizam samo hodanjem, moraćete da hodate prilično brzo. Ali, dodaje, prosečna osoba retko uspe da poveća otkucaje srca tokom šetanja – tako da to nikada neće dovesti do gubitka kilograma.

Jedemo više kada mislimo da smo aktivni

Koliko puta ste otišli ​​u „dugačku šetnju“, samo da biste se vratili kući i priuštili dodatni komad čokolade ili keksa? Suzi upozorava da uvek jedemo više kada mislimo da smo aktivni jer dajemo sebi dozvolu da jedemo hranu sa više kalorija, koje kasnije ne sagorimo. Ako ste posle 10.000 koraka baš gladni, posegnite za nečim što ima visoku energetsku vrednost, poput orašastih plodova.

„Sagorevanje masti i više kalorija podrazumeva stvarno vežbanje, uz povišen broj otkucaja srca i broj koraka od 15.000-20.000 dnevno. Tek tada ćete početi da vidite rezultate na vagi“, rekla je ona.

Uvek dobro i kombinovati hodanje s malo dinamičnijim oblikom vežbanja, bilo da je to HIIT trening (intervalni trening visokog intenziteta), trčanje, vožnja biciklom ili plivanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs