Dugovečnost

KAD NEKOM KAŽETE "DABOGDA ŽIVEO 100 GODINA!" - EVO ŠTA MU ŽELITE: Baka Julka ima 102 godine i ovako izgledaju njeni dani

Šta znači doživeti stotu? Kako izgleda život nekoga ko živi tako dugo

Fitnes & Nutricija
Autor:
KAD NEKOM KAŽETE "DABOGDA ŽIVEO 100 GODINA!" - EVO ŠTA MU ŽELITE: Baka Julka ima 102 godine i ovako izgledaju njeni dani
Foto: Printscreen/youtube/rts ordinacija

Julka Mitrović iz Kragujevca ima 102 godine i ako mislite da je imala miran i tih život bez trzavica - prevarili ste se! Preživela je Drugi svetski rat, sahranila dva muža, odgojila šestoro dece od kojih su danas živi samo dvoje!

Ali Julka je borac i nikad se nije predavala!

"I sama sebe često pitam kako živim tolike godine! Muka živa bila. Ali sama sam sebi rekla: "Ne vredi kukati! Samo idi napred!"

Baka Julka je 1941. godine izgubila svog prvog muža na streljanju. Izgubila je i drugog muža koji je umro od bolesti. Imala je troje dece (sina sa prvim mužem, sina i ćerku sa drugim mužem), ali su sa njom ostale i tri ćerke od drugog muža. Tako da je praktično čitavog života brinula o šestoro dece. Od sve dece ostali su joj samo sin i ćerka iz drugog braka, ostali su umrli.

Ali baka Julka je i to dobro podnela. Danas o njoj brine ćerka.

Baka Julka ima tegobe kao i svaki drugi čovek - povišen krvni pritisak i dijabetes. Operisala je staračku kataraktu i sada se već malo teže kreće. Najveći problem joj je što ne može da hoda, ali zato svako jutro radi vežbe koje joj pomažu da ostane pokretna koliko - toliko.

Sigurno se pitate šta jede jedna stogodišnjakinja pa je doživela ove godine:

"Kad sam bila mlada jela sam koprivu, zelje, pasulj...Nije bilo mesa ili nečeg drugog. I danas doručkujem hleb i rasol. Beli luk jedem mnogo i jedem ga svaki dan, kao i kiseli kupus," kaže baka Julka.

Međutim, doktorka koja brine o njoj navodi da je Julka ceo život radila teške fizičke poslove zbog kojih nikad nije bila gojazna.

"Kad nemaš čoveka u kući, ti si i muškarac i žena - onda znaš kakav je to život," ispričala je Julka.

Ona se ne žali na svoje zdravlje osim što kaže: "Da mogu da hodam, živela bih još sto godina..."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs