Gde ćete vi ovo leto

Sve dobrobiti mora: Sunčanje, kupanje, i izležavanje čine čuda za dušu i telo!

Letovanje na moru će učiniti da smršate, izgubite celulit, dobijete pregršt pozitivnih ideja i da se napunite vitamina D
Lepi & Zdravi 16.06.2014. - 14:20h
Foto: Thinkstock

Letnji odmor svi povezujemo sa mroskim pejzažima. Glavno pitanje koje se šuška po uglovima kancelarija je gde idete? U kojoj zemlji ćete ove godine letovati?

 

Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za telo. Grci su bili prvi koji su primetili lekovito delovanje mora. Popularna talasoterapija - lečenje morskom vodom - potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2500 godina.

 

Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode promatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.

 

A kako slavne dame izgledaju u bikinuju na morskoj obali pogledajte OVDE.

 

U Francuskoj su još sredinom 19. veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi letovanje na moru?

 

Morska voda sadrži životno važne elemente

 

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

 

More blagotvorno deluje na astmu i alergiju

 

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspešno koristi kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od  astme.

 

Odvedite decu na more jer to moze samo da im prija, više možete da pročitate OVDE.

 

Sunčanjem snadbevamo telo vitaminom D

 

Sunčanje donosi ne samo lep ten, nego nas snadbeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

 

Boravak na moru oslobađa od stresa

 

Što još ima tako opuštajuće delovanje kao sunce, lagani povetarac i šum valova? Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano deluje u borbi protiv stresa.

 

Alternativni doktori smatraju da stres može delovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

 

Pogledajte redak fenomen kada Mrtvo more izbacuje kocke soli, više vidite OVDE.

 

More je idealno za sportske aktivnosti

 

Plivanje, ronjenje, surfovanje, morski aerobik, odbojka na plaži... Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

 

Morski zrak je bogat negativnim ionima

 

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom - životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, reka, okeana i mora.

 

More ublažava artritis i bolove u leđima

 

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

 

Kako izgleda Rijana u toplesu na jahti pogledajte OVDE.

 

Morska voda podstiče čišćenje organizma

 

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne materije počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

 

More leči kožne probleme

 

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina.

 

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

 

Kako da hranite dete na plaži pročitajte OVDE.

 

More podstiče kreativnost i osećanja

 

More i uopšteno element vode oduvek su bili povezani sa kreativnošću i osećajima. Boravak blizu vode može podstaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

 

Blagotvorno deluje na zdravlje očiju

 

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, letovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

 

Ako ne možete otići na more

 

Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i kod kuće. Šetajte po šumi, vežbajte, sunčajte se, kupajte se u reci ili jezeru, izbegavajte stres, ostavite televizor, mobilni, računar i video igrice, uzmite sa police svoju omiljenu knjigu - čitajte! Priuštite sebi više sna nego inače, nabavite morsku so i kod kuće pravite kupke od morske soli.

 

(alternativa-za-vas.com)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...