ZDRAVLJE MOZGA

LOŠA NAVIKA KOJA UNIŠTAVA MOZAK: Povećava rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti!


Nekoliko studija u poslednjoj deceniji dokazalo je da postoje promene u ishrani i načinu života koje možete usvojiti kako biste održali svoj um oštrim dok starite.

Lepi & Zdravi
Autor:
LOŠA NAVIKA KOJA UNIŠTAVA MOZAK: Povećava rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti!
Foto: Shutterstock

Većina studija se fokusirala na prednosti biljne ishrane sa puno šarenog vocća i povrća i ograničenim unosom dodatih šećera, zasićenih masti, koja preporučuje zdrav način života i balansairane obroke kako bi mozak ostao zdrav.

Pravi gutljaji mogu pomoći u koncentraciji, kogniciji održavajući vaše kratkoročno i dugoročno pamćenje dok starite.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da prestanete da praktikujete loše navike u piću koje prouzrokuju gubitak pamćenja.

Previše gaziranih i slatkih pića

Ako postoji jedna vrsta pića koju želite da ograničite kako biste održali mozak oštrim, to su slatki gutljaji poput sode, voćnih pića, energetskih napitaka i zaslađene gazirane vode.

Slatka pića povećavaju rizik od prekomerne težine ili gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i razvoja srčanih bolesti, što je sve povezano sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencije.

Gazirano Piće
foto: Profimedia

Izbegavajte alkohol

Izbegavanje prekomernog opijanja ili uživanje više od jednog pića dnevno za većinu odraslih je jedna od najgorih navika za upravljanje blagim kognitivnim padom i demencijom.

Prema nizu objavljenih istraživanja i Alchajmerovog društva, prekomerna konzumacija alkohola ima dokumentovane negativne efekte na kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Prema naučnicima, prekomerna količina alkohola povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, moždanog udara, atrijalne fibrilacije i srčane insuficijencije, što zauzvrat može povećati vaskularnu demenciju.

San je važan

Loš ili nedovoljan san je povezan sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti, kao i sa oštećenjima učenja i kognitivnih sposobnosti. Dobar san pomaže mozgu da obradi i skladišti uspomene i nove informacije

Ono što pijete popodne i uveče može vam otežati miran san. Izbegavanje napitaka sa kofeinom, kao što su čaj, kafa i energetska pića u kasnim popodnevnim ili večernjim satima je dobar način da osigurate da ono što pijete ne utiče negativno na vašu sposobnost da se dobro naspavate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs