Šećeraši treba posebno da paze kako se hrane, a evo koja hrana sprečava visok šećer u krvi, piše Lepa & Srećna.
Dijabetičari obavezno moraju da imaju tri obroka i dve užine, jer svako preskakanje jela može biti rizično. Kada ne jedemo, jetra oslobađa glukozu, zato je doručak neophodan obrok kako biste sprečili skok šećera u krvi. Stručnjaci preporučuju da za doručak pojedete parče tosta od žitarica od celog zrna sa kikiriki puterom i jednu manju bananu. Možete pojesti i žitarice sa mlekom ili jaja sa pečurkama i paprikom, a za užinu jednu pomorandžu.
Za ručak se predlaže da jedete salatu od krastavaca, celera, šargarepe, spanaća sa nemasnim mesom ili da pojedete sendvič sa nemasnim mesom, poput grilovane ćuretine ili piletine sa dodatkom od povrća. Takođe, dobar ručak za šećeraše je tuna, integralna pasta ili supa.
Za večeru možete da pojedete malo pečene piletine sa kuvanim graškom, lazanje od povrća ili salatu od zelenog povrća sa piletinom.
Važno je znati da dijebetičari ne smeju da unesu više od 60 grama ugljenih hidrata po obroku.
Pre nego što napravite svoj jelovnik, obavezno se konsultujte sa lekarom koji će vam u proceni rezultata preporučiti najbolji način ishrane.