LEKOVITA SVOJSTVA AROMATERAPIJE

Aromaterapija je blagodet: Uz etarska ulja lakše se spava, diše, mišići manje bole!

Aromaterapija, kao alternativni način lečenja uz pomoć biljnih esencija – eteričnih ulja, stara je nekoliko hiljada godina. O blagodetima ove vrste terapije i raznim načinima upotrebe esencijalnih ulja govori Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Lepi & Zdravi
Autor:
Aromaterapija je blagodet: Uz etarska ulja lakše se spava, diše, mišići manje bole!
Foto: Shutterstock

Aromaterapija – uz etarska ulja lakše se spava, diše, mišići manje bole

U faraonskim grobnicama pronađene su esencije mire i majčine dušice. Egipćani su mnogo voleli mirise i parfeme i smatra se da je prvi parfem u istoriji za koji se zna – tamjan, koji je faraonka Hatšepsut poslala svoga sina u Arabiju da donese.

Pored toga, Egipćani su koristili i majčinu dušicu, kim i destilisanu miru ili smirnu. Čak su ta eterična ulja ostala i sačuvana u posudama nađenim u grobnicama faraona.

Uz eukaliptus i anis lakše se diše

U ovo doba godine javljaju se razne respiratorne infekcije. Olakšanje u nekim slučajevima, kaže Antonijević, može doneti ulje eukaliptusa.

„Ono deluje antiseptično, miriše lepo i pomaže kod većine respiratornih infekcija. Može da se koristi i ulje divljeg origana. Anis je fantastična biljka za on ekoji imaju problem sa nagomilavanjem sluzi u organima za disanje“, objašnjava Antonijević.

Mešavine etarskih ulja veoma su popularne, ali se ne savetuje mešanje više od tri ulja.

Ljudi često misle da je aromaterapija nešto što nam pomaže da naš prostor u kome boravimo lepo miriše, ali je ona mnogo više od toga, naglašava Momčilo Antonijević, samo je važno da se koriste prava etarska, ili eterična, odnosno esencijalna ulja, jer se u prodaji često pojavljuju samo neka sintetička mirisna jedinjenja.

„Trebalo bi pažljivo da čitamo deklaraciju na kojoj mora da piše da je to čisto eterično ulje, a bilo bi dobro da piše i da je aromaterapijskog kvaliteta. I ne sme da bude rastvor, već čisto ulje“, napominje Antonijević.

Litar eterskog ulja od korena irisa košta oko 40.000 evra i prvenstveno se koristi u parfimeriji kao najskuplji parfimerijski sastojak, ali ako je u pitanju etersko ulje korena irisa koje se zove oris, onda ono ima veoma blagotvorno dejstvo kao hormonalni balanser i preporučuje se ženama u menopauzi.

Kako se dobijaju eterska ulja?

Eterska ulja se dobijaju destilacijom vodenom parom i taj proces je veoma sličan procesu pečenja rakije, ali ne može da se izvede u kućnim uslovima. Postoje i neka ulja koja se dobijaju ceđenjem i to su uglavnom citrusna ulja - limun, pomorandža, bergamot, grejp - ulje se nalazi u kori i pod posebnim presama se cedi.

Destilacija je najstarija tehnika, ali kada su u pitanju dragocene biljke, kao što je jasmin ili ljubičica, onda se koristila enflaraž tehnika koja podrazumeva mazanje staklenih ploča rastvaračima. Nekada je to obično bila mast ili parafin. Ta ulja se smatraju posebno skupim i dragocenim, a danas vrlo retko i mogu da se nađu u slobodnoj prodaji.

Moderna nauka nam je donela još jednu metodu koja je potpuno ekološki prihvatljiva jer ne uništava biljku, već se u prirodi, odgovarajućom aparaturom izvuče etarsko ulje.

Čemu etarska ulja služe biljkama?

Etarska ulja su zapravo jedinjenja koja biljke proizvode i koja im daju taj specifičan miris. Neki smatraju da taj miris ima funkciju da privuče insekte koji oprašuju biljku.

Oralna upotreba etarskih ulja može biti opasna

Kontroverze postoje oko nekih upotreba etarskih ulja. Pojedini aromaterapeuti savetuju oralnu upotrebu ovih ulja, ali to može biti izuzetno opasno.

„Postoje ulja koja nikako ne bi trebalo da se unose oralno kao što su recimo ulje cimeta i ulje bosiljka iako su to začini koje svakodnevno koristimo u ishrani. To su izuzetno koncentrovana jedinjenja i mogu da nanesu veću štetu nego korist, mogu da oštete sluzokožu“, upozorava Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Drugi, pak, misle da etarska ulja obavljaju funkciju hormona u samoj biljci. Treća grupa naučnika misli da je to samo nusprodukt raspada različitih jedinjenja unutar biljke.

Osim toga što obavljaju važnu funkciju u životu biljke, etarska ulja izuzetno su lekovita i korisna i za ljude i treba da ih koristimo što više i što češće.

„Iako su u pitanju supstance koju su veoma koncentrisane i uglavnom se koriste u isparivačima, mogu da se koriste i u razblaženom obliku za masažu. U tom slučaju imaju posebno terapeutsko dejstvo“, istakao je gost Jutarnjeg programa.

Ulje lavande, na primer, deluje umirujuće, opuštajuće, veoma blagotvorno deluje na kožu.

Etarsko ulje na koži

Moderna aromaterapija je nastala slučajnošću kada se francuski hemičar pre dva veka opekao u laboratoriji.

„Instinktivno je gurnuo ruku u posudu u kojoj je stajalo ulje lavande. Primetio je da je ta opekotina mnogo brže zarasla“, objasnio je Antonijević.

Prema njegovim rečima, samo dva etearska ulja – ulje lavande i čajnog drveta, mogu direktno da se nanesu na kožu, a sva ostala ulja moraju da se razblaže.

Pojedina ulja koja se koriste u masaži deluju kao miorelaksanti, to jest imaju sposobnost da opuštaju mišić.

Reumatizam, upala zglobova stanja su u kojima ulje kleke i ruzmarina mogu pomoći protiv bola, dok je ulje lavande jedno od najbezbednijih i uspeha ima kada želimo mirniji san, za opuštanje nakon stresom ispunjenih dana.

Mnoga etarska ulja imaju primenu u masaži

Etarska ulja ne razblažavaju se vodom već masnim uljima i alkoholom. Masna ulja dobijaju se ceđenjem plodova masline, badema, lešnika, makadamije, jojobe, suncokreta.

S druge strane, etarska ulja nisu masna: „Kada biste kapnuli na garderobu kap etarskog ulja, ne bi vam ostala fleka, ona vrlo brzo ispare“.

Za masažu, procenat etarskog ulja kreće se od jednog i po do dva, retko do tri odsto, naravno u odgovarajućem baznom ulju. Za masažu lica prave se blaži rastvori sa sadržajem etarskog ulja između 0,5 i jedan odsto.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs