Probiotici su žive bakterije koje nisu patogene ili toksične za ljudsko telo. Imaju posebnu važnost zimi, jer podržavaju zdravlje crevne mikroflore, jačajući tako imuni sistem u borbiprotiv bolesti.

Ovo su 4 najveće riznice probiotika:


1. Jogurt


Prirodni jogurt bez aditiva najbolje odgovara vašoj svakodnevnoj ishrani: napravite ga sami i konzumirajte svaki dan za doručak.

2. Kiseli kupus


Klasični i najjednostavniji element zimske ishrane može biti neverovatno zdrav. Kiseli kupus pored živih bakterija sadrži vitamine C, B i K i bogat je natrijumom, gvožđem i manganom. Imajte na umu da ne sme biti pasterizovan.

3. Sirevi


Ne mogu se svi sirevi pohvaliti visokim sadržajem probiotika. Najefikasniji u ovom smislu su gauda, čedar i mocarela.

4. Tempeh


Ovaj fermentisani sojin proizvod pravi se od pasulja dodavanjem fermenta kulture gljiva Rhizopus oligosporus. Danas vegetarijanci tempeh često koriste kao zamenu za visoko proteinsko meso.

Osim poslednje na spisku, u pitanju su jednostavne i lako dostupne namirnice