Probiotici su žive bakterije koje nisu patogene ili toksične za ljudsko telo. Imaju posebnu važnost zimi, jer podržavaju zdravlje crevne mikroflore, jačajući tako imuni sistem u borbi protiv bolesti.
Ovo su 4 najveće riznice probiotika:
1. Jogurt
Prirodni jogurt bez aditiva najbolje odgovara vašoj svakodnevnoj ishrani: napravite ga sami i konzumirajte svaki dan za doručak.
2. Kiseli kupus
Klasični i najjednostavniji element zimske ishrane može biti neverovatno zdrav. Kiseli kupus pored živih bakterija sadrži vitamine C, B i K i bogat je natrijumom, gvožđem i manganom. Imajte na umu da ne sme biti pasterizovan.
3. Sirevi
Ne mogu se svi sirevi pohvaliti visokim sadržajem probiotika. Najefikasniji u ovom smislu su gauda, čedar i mocarela.
4. Tempeh
Ovaj fermentisani sojin proizvod pravi se od pasulja dodavanjem fermenta kulture gljiva Rhizopus oligosporus. Danas vegetarijanci tempeh često koriste kao zamenu za visoko proteinsko meso.