pokazala studija

Naučnici tvrde: Kombinacija ovih namirnica smanjuje rizik od raka pluća!

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt evidentiran je i među pušačima

Lepi & Zdravi
13:52h Autor:
Foto: Shutterstock

Namirnice bogate vlaknima i jogurtom smanjuje rizik od raka pluća, tvrde naučnici.

 

Naime, naučnici su istražili podatke prikupljene u 10 ranije sprovedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 miliona odraslih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. S obzirom na to da su ih pratili prosečno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.

 

Dobitna kombinacija

 

Pokazalo se da je među osobama koje su konzumirale najviše vlaknastih namirnica 17 odsto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe koje su ih konzumirale retko ili nikada.

 

Zanimljivo je da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica i jele najviše jogurta zabeležena 33 odsto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe kod kojih je primećena njihova najniža potrošnja, podaci su koje su naučnici objavili u časopisu JAMA Oncology.

 

"Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je u pitanju povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja raka pluća”, napisala je jedna od autorka studije, dr. Ksiao-Ou Šu iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Našvilu.

 

Najbolje jesenje namirnice: Karfiol sprečava prehladu, kelj smiruje kijavicu, nar štiti od raka!

foto: Shutterstock

Moguće je da štite od upala


I mada studija nije kontrolisani eksperiment čija je svrha dokazati da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane pridonosi promenama u radu creva (crevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, veruju autori studije.

 

Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što pridonosi smanjenju mogućnosti od razvoja tumora, napominju naučnici.

 

Hrana bogata vlaknima obično sadrži puno probiotika, neprobavljivih spojeva koji fermentišu u crevima i služe kao hrana korisnim dobrim bakterijama – probioticima.

 

Jogurt sadrži puno korisnih bakterija ili probiotika koji su jednako važni za zdravlje, ali je njihova uloga potpuno drugačija.

foto: Shutterstock

 

Smanjen rizik i među pušačima


Ovo veliko istraživanje povezuje crevnu floru s imunonim sistemom u celini. A po nekim nedavnim studijama crevna flora creva može da igra značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.

 

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt otkriven je i među pušačima. Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 odsto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 odsto.

 

“Mada studija ima nekih manjih manjkavosti prvi je put prema našim saznanjima uočena spona između unosa u organizam vlaknastih namirnica i jogurta i rizika od razvoja raka pluća“, zaključili su autori studije.

 

Rak pluća, ubica bez najave: Svi simptomi, sindromi i bolovi koje izaziva!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...