Ključni vitamin

Mozak, jetra i nervni sistem rapidno propadaju bez njega već u 40-im: Zašto je holin ključna supstanca i u kojim namirnicama ćete ga pronaći!

Nedavne naučne studije potvrdile su da zahvaljujući kompletnoj ishrani bogatoj namirnicama koje sadrže holin, moguće izlečiti čak i naizgled nepopravljiv gubitak sposobnosti pamćenja

Lepi & Zdravi
Autor:
Mozak, jetra i nervni sistem rapidno propadaju bez njega već u 40-im: Zašto je holin ključna supstanca i u kojim namirnicama ćete ga pronaći!
Foto: Shutterstock

Holin (vitamin B4) je jedna od veoma važnih supstanci u telu, čiji je zadatak da preradi, razblaži i trasportuje molekule masti iz jetre i drugih organa. Bez holina može doći do nakupljanja masnoća u jetri i gojaznosti.

Ljudska jetra samostalno proizvodi holin iz aminokiselina koje unosimo kroz meso, jaja i sir. Dnevna potreba za holinom jeste 3-4 grama dnevno, dok ljudima koji su konstantno pod psihičkim stresom treba dvostruka doza kako bi se sačuvao mozak i nervni sistem.

Nauka je pokazala da ljudi sa slabom sposobnošću pamćenja i visokim holesterolom uglavnom imaju nedostatak holina.

Holin i holesterol

Sam holin je zapravo deo masnih supstanci i lipoproteina, a posebno holesterola. Lipoproteini su molekuli masti koji se nalaze u proteinskom omotaču. Samo u ovom obliku oni mogu da se prenose kroz krv; inače bi se nerastvorene masti zadržavale na zidovima krvnih sudova.

Zajedno sa drugim supstancama, holin praktično hrani 70 milijardi ćelija u telu. Kada ga nema dovoljno, holesterol počinje da cirkuliše kroz krv, a njegov nivo lagano počinje da raste, sve do opasnpg nivoa, jer bez holina ćelije ne mogu da ga apsorbuju, a potreban im je, jer je holesterol deo zaštitne membrane ćelija.

Razloga je mnogo: Kada pređete 50-tu, ovu namirnicu obavezno morate da uvrstite u ishranu!

foto: Shutterstock

Zaštitne membrane moždanih i nervnih ćelija su takođe masne. Holin i supstance poput vitamina C ključne su za održavanje njihove normalne strukture.

Bez holina, holesterol oksiduje i zajedno sa proteinskim opadom formira čep, zbog kojeg hranljive materije teško prodiru u moždane ćelije. Gladne i iscrpljene, ćelije umiru. I ne samo to - u ovakvoj situaciji blokiraju se i mikrokanali, zbog kojeg se ometaju misli, osećaji i drugi moždani signali. Tada osoba ne odjednom ne može da izgovori svoju misao, oseća psihički umor, zaboravna je, depresivna, a uprkos umoru pati od nesanice.

Holin ima još jednu važnu funkciju kada su u pitanju moždane i nervne ćelije. U procesu metabolizma iz takozvanih holinergičkih vlakana nastaje neurotransmiter (supstanca koja prenosi nervne impulse) acetilholin. Kada osoba treba da se koncentriše, akumulirani holin se pretvara u acetilkolin, koji aktivira mozak. Ali ovaj proces ne može da se obavi ako nema dovoljno holina, i ovo stanje je tipično za ljude koji su zaboravni i skloni depresiji.

Usled nedostatka holina, čitave kolonije holinergičkih neurona umiru, zbog čega može doći do Alchajmerove bolesti, koja rezultira potpunim gubitkom pamćenja.

Prvi znakovi nedostatka holina:

- Zaboravnost, nemogućnost koncentracije;

- Depresija, strah;

- Razdražljivost;

- Nesanica;

- Srčana aritmija;

Purenjaci mogu da izleče celo telo: Svi pravimo jednu istu grešku kad ih kuvamo!

foto: Shutterstock

- Poremećaj cirkulacije;

- Glavobolje;

- Zujanje u ušima;

- Zatvor. Do nedavno, naučnici su polazili od činjenice da se nervne ćelije u mozgu odrasle osobe, koje umiru kao rezultat pothranjenosti, ne obnavljaju. Najnovija istraživanja daju nadu ljudima koji pate od poremećaja pažnje i oslabljene memorije. Hrana bogata vitaminima koja sadrži velike količine holina i drugih bioaktivnih supstanci može obnoviti oštećene sisteme nervnih ćelija. Istovremeno, savetuje se praktikovanje vežbi koje jačaju koncentraciju i pažnju, poput šaha, učenja napamet...

Nedavne naučne studije potvrdile su da zahvaljujući kompletnoj ishrani bogatoj namirnicama koje sadrže holin, moguće izlečiti čak i naizgled nepopravljiv gubitak sposobnosti pamćenja.

Vegani koji ne konzumiraju jaja, mleko i mlečne proizvode najlakše mogu početi da pate od nedostatka holina, posebno ako su često izloženi stresu.

Uloga holina u zaštiti mentalnog zdravlja

Još jedna važnja osobina holina jeste njegova sposobnost da pomogne nervoznim ili psihički bolesnim ljudima. Uz nedostatak holina, dolazi do masovne smrti takozvanih holinergičkih neurona. Istovremeno se formiraju plakovi - naslage holesterola i proteina. Prvi signali su zaboravljanje i vidna odsutnost.

Molekuli holina takođe učestvuju u radu nervnog sistema kao supstanca zadužena za smirenje i opuštanje, koja usporava rad srca i štitne žlezde, ali stimuliše varenje i rad creva. Smatra se jednim od najboljih prirodnih sedativa.

Da biste sprečili rak, jedite ove tri namirnice: Ovako spremljene štite od bolesti i produžavaju život! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Holin može da se stvori i u crevima, zahvaljujući proteinima metioninu i serinu, vitaminu B12 i folnoj kiselini. Ova dva ključna proteina nalaze se u zdravim namirnicama kao što su meso, riba, meso živine, jaja i sir, dok vitamin B12 možete pronaći u jetricama, masnom mesu, ribi i mlečnim proizvodima. Najviše folne kiseline ima u zelenoj salati i pivskom kvascu, dok se kompletan holin može pronaći u jetricama, žumancima, pivskom kvascu i pšeničnim klicama.

Usled nedostatka holina, već u četrdesetim mogu da se pojave simptomi senilnosti i početak propadanja psihe, koje se na početku ispoljava kroz odsutnost i zaboravnost.

Bez holina ne mogu da se ostvare sledeći procesi:

- Apsorpcija masti;

- Normalno funkcionisanje jetre i žučne kese;

- Prirodno snižavanje holesterola;

- Fokusiranje;

- Stimulacija srčane aktivnosti;

- Stabilnost nervnog sistema;

- Sprečavanje starenja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs