OBAVEZNO Pročitajte

Ne treba ih olako shvatati: 5 znakova da ste zavisni od šećera!

"Zavisnost od šećera je merljiv, fiziološki fenomen od kojeg mnogi pate," kaže doktor Ken Beri.

Lepi & Zdravi 01.05.2019. - 19:25h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Šećer u svim njegovim oblicima ne samo da dodaje kilograme, već i istraživanja pokazuju da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 - čak može povećati i rizik za neke vrste raka.

 

Zavisnost od šećera nije šala - mozak se može ponovo spojiti da bi tražio šećer, a vi možete završiti sa simptomima povlačenja kada ne dobijete dovoljno slatkih stvari.

 

"Zavisnost od šećera je merljiv, fiziološki fenomen od kojeg mnogi pate," kaže doktor Ken Beri. "Previše doktora i dijetetičara poriče njegovo postojanje, što je veoma nesrećno. Zavisnost od šećera mnogim ljudima otežava da naprave poboljšanja u ishrani koja su potrebna za poboljšanje njihovog zdravlja."

 

Naizgled zdrave namirnice koje povišavaju nivo šećera u krvi: Opasne kao slatkiši!

foto: Shutterstok

Pazite na znakove koji vam ukazuju da jedete previše šećera. Evo kako da shvatite da li je vaša "ljubav" prema slatkom samo navika ili ipak zavisnost: 

 

1. Krijete svoje "slatke navike"

 

Neki ljudi sa zavisnošću od šećera mogu prepoznati da jedu previše, ali umesto da pronađu načine da ih smanje, oni to kriju. "Izgovori ili sklapanje dogovora sa sobom u vezi sa slatkišima i desertima je definitivan znak zavisnosti od šećera", kaže dr Beri. "Niko ne skriva brokoli u ormaru; ako sakrijete slatkiše, ili se prikradete da ih pojedete, imate zavisnost od šećera."

 

2. Potrebno vam je sve više i više da zadovolite žudnju za slatkišima

 

Kao i kod mnogih zavisnih ponašanja ili supstanci, vaša tolerancija na slatkiše može vremenom da se gradi. "Znak zavisnosti od šećera je potreba da se više zadovolji želja", kaže Erin Akej, nutricionista i šef kuhinje. "U početku je jedna kugla sladoleda sasvim dovoljna, ali kako postajete sve više zavisni, potrebno vam je sve više i više da biste se zasitili slatkog. 

3. Jedete slatko čak i kada niste gladni 

 

Siti ste nakon obilnog obroka, ali još uvek imate mesta za veliki komad torte? Znak broj 1 da imate zavisnost je to što jedete slatko kada zapravo i niste gladni", kaže Lisa Rejčel Šnajder, intuitivni trener ishrane i osnivač metode Beautiful Badass.

 

4. Uvek žudite za slatkišima

 

"Nakon velikog unosa slatkog u organizam, šećer u krvi će pasti jer insulin ubacuje sav taj šećer u ćelije kako bi se sprečilo oštećenje šećerom", objašnjava Karolin Din,  stručnjak za zdravlje, dijetu i ishranu. "Taj pad nivoa šećera uzrokuje nisku količinu šećera u krvi i više žudnje." 


Evo kako da prestanete da jedete slatkiše: 4 koraka za odvikavanje od šećera!

foto: Profimedia

5. Imate osećaj krivice kada jedete slatko 

 

Osećaj krivice zbog konzumiranja hrane može biti znak poremećaja u ishrani. Ako se sramotite zbog svoje šećerne navike, možda ćete želeti da o tome razgovarate sa svojim lekarom ili terapeutom. Pazite na te tihe znakove da možete imati poremećaj u ishrani.

 

Stil.kurir.rs

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...