Kačkavalj i razne vrste tvrdih sireva su jedna od najčešćih namirnica u našem frižideru i obično ga kupujemo u većim pakovanjima, ali šta kada nam se jednostavno ne jede i tako ostane da stoji?
Postoji način da mu produžite rok trajanja, sačuvate ukus, izbegnete buđ i promenu boje na ivicama, i to veoma jednostavno i jeftino - sve što treba da uradite jeste da izvadite kačkavalj iz njegove folije, položite ga u plastičnu kutiju za hranu sa poklopcem (najbolje da se veličina posude podudara sa veličinom komada sira) i pored stavite jednu kockicu šećera!
10 velikih grešaka u pripremi ajvara: Evo zbog čega vam ispada loše!
Povedite računa samo da se šećer i sir ne dodiruju. Sledećeg dana kada otvorite kutiju, videćete da je šećer počeo da se topi - to je zato što on upija svu vlagu, i tako sprečava nastanak buđi na siru.
Ovaj trik pomaže da se svežina i ukus kačkavalja savršeno očuvaju i do 14 dana.