Ajvar je neizostavni deo zimnice i u mnogim domovima omiljen.
Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali svakako gurmani ne mogu da mu odole.
Međutim, prilikom pripreme, mnoge domaćice prave određene greške kojima kvare njegov ukus.
Pogrešna matematika
Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre namirnice, ali i prava razmera. Kad je reč o povrću, ako ga ne pravite samo od paprika, trebalo bi na tri kilograma paprike da ide kilogram patlidžana.
Birate mršave paprike
Kada kupujete paprike zamolite prodavca da vam preseče papriku kako biste bili sigurni u debljinu ovog povrća jer upravo od toga zavisi kvalitet.
Poželjno bi bilo i da je probate. Dobra paprika je zrela i debela.
Ne pečete paprike neko kuvate
Najukusniji ajvar ima finu aromu koju ne možete da dobiti kuvanjem paprika. Najbolji izbor je pečenje na roštilju, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili uglalj.
Prekratko pečete
Papriku i patlidžane treba dobro oprati i staviti na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, tada je paprika pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali vodite računa i da povrće ne zagori.
Napolitanski kotleti: Svinjetina je najukusnija kad se spremi na italijanski način! (RECEPT)
Nedovoljno cedite paprike
Oguljene paprike stavite u cedilo da se cede preko noći, najmanje 12 sati.
Takođe, i patlidžan se guli i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja ćete smanjiti upola.
Nestrpljivo mešate
Za kremasti ajvar koji će se savršeno mazati na hleb bitno je strpljivo mešanje.
Ostavljate semenke
Mnoge domaćice u ajvar dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih očistitie od semenki. Takođe, od semenki treba očistiti i patlidžane i paprike.
Previše soli
So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja potrebno je da malo ajvara ohldite na tanjiriću. Ukoliko probate vruć ajvar, nećete osetiti ukus.
Kako se kiseli cvekla da se sačuvaju svi vitamini: Recept za najzdraviju zimnicu!
Prljavi rubovi
Kako bi vam zimnica trajala duže, obavezno tegle najpre sterilišite. Ali, uz jedan trik nećete brinuti. – pre nego što ih zatvorite poklopcem, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom.
Postupno hlađenje
Tegle zatvorite sterlizovanim originalnim poklopcima, te stavite u zagrejanu
rernu na 100 Celzijus na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Čuvajte ih na mračnom i hladnom mestu.
Najukusniji preliv za meso i ribu dolazi iz Japana: Terijaki sos se slaže uz sve! (RECEPT)