TREBA ZNATI

Ovo se dešava u vašem mozgu kada ste na dijeti: Objašnjavaju poznati lekari i psiholozi!

Dr Mekeovn dodaje da promena načina na koji mozak funkcioniše traje mesecima, a ponekad čak i godinama, tako da bi dugoročno trebalo da se razmotre ciljevi u vezi sa ishranom i težinom! 

Lepi & Zdravi 17.04.2019. - 18:33h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Postoji bezbroj saveta za dijete, trikova, recepata i planova obroka koji su dostupni u jednoj Gugl pretrazi, a svi promovišu različite načine za gubljenje težine. Ali pored ovih trikova, ono što jedete i količina koju jedete je pod uticajem više stvari, a ne samo stepena motivacije i želje da izgledate dobro.

Čak i ako imate plan ishrane koji vam pomaže da brzo smršate, ponekad je to i dalje borba zahvaljujući prirodnim porivima vašeg tela. Prva stvar koju treba shvatiti kada želite izgubiti nekoliko kilograma je težina zadate tačke.

 

To je "srećna težina" vašeg tela, uključujući i količinu masti koja telu najviše odgovara. Prema Dari Dirhan, ova količina masti takođe postaje ono što je mozak utvrdio da je najbolje za optimalnu funkciju organizma.

 

"Dva hormona gladi su odgovorna za pokušaj regulisanja ishrane: grelin i leptin", objašnjava Dirhan.

Grelin je poznat kao "hormon gladi", jer se luči kada je energija u mozgu niska. Ovaj hormon stvara taj gladan osećaj koji vas uverava da unosite glukozu - preferirani izvor energije za vaš mozak.

 

Leptin je poznat kao "hormon sitosti", jer signalizuje mozgu kada ste dovoljno siti i kada su energetski nivoi zadovoljeni. Ovi signali imaju tri primarne funkcije, kaže David Prologo, lekar sa dvostrukom kontrolom debljine i interventni radiolog. Oni kažu vašem telu kada treba da traži hranu, kada treba da usporava i sačuva energiju, i kada čuva gorivo za nadolazeću "glad" - sve u ime opstanka. "Mozak se ne bavi vitkim i lepim izgledom", kaže dr Prolongo.

"On se bavi održavanjem života." 


Naučnici dali svoj sud: Mediteranska ishrana može da spreči depresiju!

foto: Shutterstock

Stoga, kada prvi put započnete novu dijetu - ili ne unosite dovoljno energije za potrebe vašeg mozga - možete iskusiti simptome kao što su slabost, glad, depresija, umor i glavobolje, između ostalih simptoma. Dobra vest je da se nakon nekoliko nedelja mozak navikava na ove signale. Dr Džejson Mekeovn, doktor medicine i neurolog dodaje da kada jednom vaše telo dostigne novu postavljenu tačku, posebno ćete videti smanjenje apetita i žudnje.

 

"Da bi se održali rezultati, dugoročna dijeta može da utiče na ovaj proces, čineći vaš mozak prilagođenim na manju težinu", kaže dr Mekeovn. Nasuprot tome, prejedanje određenim namirnicama sa visokim sadržajem šećera i zasićenih masti u dugoročnom periodu može pomeriti postavljenu tačku za telesnu mast prema gore! Mekeovn dodaje da promena načina na koji mozak funkcioniše traje mesecima, a ponekad čak i godinama, tako da bi dugoročno trebalo da se razmotre ciljevi u vezi sa ishranom i težinom.

"Na duge staze možete da resetujete raspon težine koji je vaš mozak uspostavio, što će prouzrokovati da vaše telo ubrza metabolizam i smanji apetit, i time će mu postati "udobnije" sa manjom težinom", kaže Mekeovn. 

 

"Kvalitet vaše ishrane je druga varijabla. Za zdravlje i dobrobit mozga, Dirhan preporučuje da odaberete ishranu cele hrane što je više moguće. "To znači da se ne držimo hrane koja je prerađena ili rafinirana i da u ishranu uključi više  namirnica sa manje kalorija, kao što su sveže voće i povrće, nemasno meso, živina, riba i žitarice", Dirhan kaže.

 

"Fokusiranje na kalorije samo je jedna od mnogih stvari koje vas sprečavaju da izgubite težinu", kaže Fara Hauke, psiholog iz Arizone, koja se specijalizovala za kontrolu težine i gubitak težine, slaže se i dodaje da je veća verovatnoća da se prejedemo kada previše ograničavamo ono što jedemo. Osim toga, kada jedemo hranu koja ima viši udeo masti ili šećera, naš mozak oslobađa "dobre" hemikalije koje čine ovo iskustvo korisnim, kaže dr Hauke. Konkretno, kada jedemo nezdravu hranu, aktiviraju se neuroni dopamina. "Mi ne vidimo istu stimulaciju mozga sa "dijetetskom hranom" kao što su brokoli i pileća prsa na žaru", kaže dr Hauke.

Nedostatak dopamina izazvanog tradicionalno strogim dijetama znači da je manje verovatno da ćemo nastaviti sa dijetom. Prema tome, dr Hauke kaže da moramo pronaći načine da nagradimo sebe, da budemo zadovoljni i da izbegnemo "kognitivne distorzije" - negativne obrasce razmišljanja koji doprinose zajedničkom pristupu ishrane.

 

Dirhan, dr Hauke, dr Mekeovn i dr Prolongo se slažu da kruta pravila, nerealna očekivanja o ishrani i hirurške dijete nisu najbolje strategije za vaše telo i mozak. Umesto toga, usredsredite se na kvalitet vaše ishrane, osluškujući znakove gladovanja u telu i dodajući fizičku aktivnost. Ovo, zajedno sa ovim sitnim promenama, može vam pomoći da izgubite težinu, i to NA DUŽE STAZE.


Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs