OVAJ GRAD MORATE POSETITI

VODIMO VAS U SEVILJU: Grad fascinantne arhitekture i neverovatne istorije!

Predeli ovog grada će vas oboriti s nogu

Galerije
Autor:
1 / 5 Foto: Shuterstock

"Izgradimo je tako da će budući naraštaji misliti da smo bili ludi kada smo je gradili", bila je izjava gradskih većnika Sevilje prilikom izgradnje seviljske katedrale.

Ovaj slogan bi mogao da se primeni na opis cele Sevilje – grad koji toliko očarava da njegovi graditelji mora da su bili ludi kada su uspeli takvog da ga stvore.

Sevilju su u prošlosti želeli da pokore mnogi osvajači. Danas se u osvajanje ovog andaluzijskog grada takmiče turisti iz celog sveta.

Zašto je Sevilja tako posebna? Zato što ima interesantnu istoriju, bogatu zaostavštinu sticanu vekovima, zato što je bila mesto prvog upoznavanja Evrope sa "novim svetom" u 16. veku, zato što je mesto gde su u Evropu prvi put ušli limun, krompir, kukuruz, kakao, paradajz, začini, zato ima opuštene meštane, zato što se u Sevilji i danas održavaju koride, zato što predstavlja pravi raj za umetnike, zato što je grad rodonačelnik flamenka, zato što je mesto o kome se priča u operi "Karmen" i "Seviljskom berberinu", ali i u letnjem hitu "Makarena" iz 1993. god. (ovde je sniman i spot za ovu pesmu) i iz još milion drugih razloga.

Jedno je sigurno. Iz Sevilje ćete se vratiti zaljubljeni u ovaj grad.

OVAKO IZGLEDA VILA NAJMLAĐE MILIONERKE NA SVETU: Bazen, teretana, salon za masažu, sve puca od luksuza!

Kratka istorija Sevilje – grad velikih otkrića

Sevilja je najveći grad i prestonica Andaluzije. Nedaleko od Sevilje nalazi se Atlantski okean, a ovim gradom protiče i reka Gvadalkivir, koja je u prošlosti bila značajno veća, šira i plovna, tako da je Sevilja od davnina poznata kao luka u koju su pristizali razni proizvodi i bogatstva prikupljena na novookrivenim teritorijama.

Grad je osnovan još u drugom milenijumu pre nove ere i njegova istorija prati istoriju drugih andaluzijskih gradova. Ove prostore naseljivali su Rimljani (sadašnja Sevilja dobija naziv Hispalis), nakon pobede u Drugom punskom ratu i od tada postaje administrativno sedište regije. Jedno vreme je bila i sedište Vandala, a od 5. veka Sevilja potpada i pod vizigotsku vladavinu.

Prodorom Mavara (Arapa) na teritoriju Španije, Mavari zauzimaju i ovaj grad kome daju naziv Išbilija. Međutim, u to vreme, Mavari su ipak prednost davali razvoju Kordobe, tako da je Sevilja bila u njenoj senci. Mavari su se okupljali oko nekoliko značajnih mavarskih dinastija i svaka od njih je imala svoje sedište. Prestonica dinastije Almohada postaje Sevilja i od tada počinje dosta da se razvija, a posebno u pogledu arhitekture i graditeljstva.

Španci 1248. godine osvajaju ove prostore i zavode svoju vlast. U početku suptilno, a kasnije i mnogo agresivnije počinje pokrštavanje odnosno proterivanje Mavara. Prema procenama preko 300.000 Mavara je napustilo ove prostore. Ova sudbina nije zatekla samo Mavare, već i Jevreje. 1391. godine su zatvorene sve sinagoge u Sevilji i pretvorene u katoličke crkve, a najteže godine za Mavare i Jevreje su bile u 15. veku kada je za one koji nisu želeli da se pokrste i pređu u katoličku veru, bio je osnovan inkvizicijski sud.

GRAD FASCINANTNE ARHITEKTURE, NAJROMANTIČNIJIH ZALAZAKA SUNCA I RODNO MESTO PABLA PIKASA: Vodimo vas u Malagu!

Svoju najveću ekspanziju, Sevilja, nesumnjivo doživljava nakon otkrića Amerike, što je dovelo čak i do osnivanja prve trgovačke komore u 16. veku. Ovo je period kada je sve što su Kristofor Kolumbo, Amerigo Vespuči i drugi moreplovci kolonizacijom teritorija Amerike prikupili od lokalnog stanovništva pristizalo u Sevilju, a posebno plemeniti metali – poput zlata i srebra, začini, poljoprivredni proizvodi... To dovodi do toga da u 16. veku, Sevilja postaje najveći i najbogatiji grad Španije i da ima preko 150.000 stanovnika.

Međutim, 17. vek nije bio tako sjajan. Glavni problem je bio taj što se Sevilja nije razvijala lokalnu proizvodnju, već je živela na račun onoga što su doneli sa američke teritorije.

Ponovni uspon doživljava u 20. veku, kada je u Sevilji 1929. godine bila održana Ibero – američka izložba, kada je grad ponovo industrijski pokrenut i postao trgovački centar.

Tokom Španskog građanskog rata u ovom gradu nisu bile vođene borbe, tako da ni zdanja Sevilje nisu razarana.

U 20. veku, značajna je i 1992. godina kada je u Sevilji bila održana Svetska izložba, kao godina obeležavanja 500 godina od pronalaska novih teritorija od strane Kolumba. Tada je grad infrastrukturno dodatno obogaćen.

OVO JE NAJSKUPLJA KUĆA U AMERICI: Ima 49 kupatila, garažu za 30 automobila, spa centar! Ali nešto tu ne štima!

Položaj i klima Sevilje

Sevilja se nalazi na jugu Iberijskog poluostrva, u regiji Andaluzija. Kroz grad protiče reka Gvadalkivir, koja se uliva u Atlantski okean, koji od Sevilje udaljen oko 90 km.

Upravo ovaj položaj je u mnogome odredio sudbinu Sevilje i onoga čime će se baviti njeni meštani. To su pretežno proizvodnja maslina, žita i pamuka, a pored ovoga, Sevilja je bogata rudama i to pretežno bakrom, ugljem i gvožđem.

Sevilja ima subtropsku klimu i zato je poznata kao grad koji ima najtoplija leta u kontinentalnoj Evropi (u proseku oко 35 Celzijusovih stepeni), a nije nezabeležen podatak da letnja temperatura pređe i preko 40 stepeni. Zime su blage, a prosečne zimske temperature variraju od 5 – 15 Celzijusovih stepeni.

Zbog vremenskih uslova, ali i zbog čuvene Svete nedelje (Semana Santa), koja se završava Uskrsom (kada se održava nekoliko festivala, sajmova, karnevala), najbolje je ovaj grad obilaziti u aprilu ili maju. Tada je već sve olistalo i prepuno cveća što će dodatno pojačati utisak o gradu.

Interesantna je priča oko slogana grada koji se nalazi i na zastavi Sevilje. On glasi "NO8DO" na španskom "No me ha dejado", što u prevodu znači "Sevilja me nije napustila". U sredini se nalazi broj 8 koji predstavlja klupko vune. Ovaj slogan je vezan za istorijsku priču Kralja Alfonsa X, koga su građani Sevilje jako cenili i voleli i to u periodu kada je njegov sin pokušavao da preuzme presto. Od tada se koristi kao amblem grada, nalazi se na šahtama, na zgradama koje su u imovini grada i zastavi grada.

Sevilja je danas veliki turistički, privredni, kulturni i finansijski centar i grad sa preko 700.000 stanovnika, što ga svrstava na četvrto mesto u Španiji posle Madrida, Barselone i Valensije.

Šta nikako ne smete propustiti u Sevilji?

Španski trg – Plaza de Espana

Jedan od glavnih i najfotografisanijih simbola Sevilje je Španski trg. Ovo zdanje je pravljeno za Ibero- američku izložbu 1929. god i podeljeno je po paviljonima dvadeset zemalja koje su učestvovale na toj izložbi. Ovaj trg je najblaže rečeno, ogroman. U mnogim vodičima, može se naći podatak da je njegova površina jednaka površini pet fudbalskih terena. Polukružnog je oblika i osnovna ideja jeste bila da pokaže svu moć Španije tokom njenog najvećeg prosperiteta.

U centralnom delu građevine se nalazi barokna Španska palata, a na krajevima se nalaze tornjevi nalik čuvenom tornju Hiralda u Sevilji. Za izgradnju su korišćeni opeka, kovano gvoždje, keramika. Duž celog zdanja, u donjim nišama, nalaze se 58 klupa koje su dekorisane šarenim azuležos pločicama, na kojima se nalaze mape španskih gradova.

U centralnom delu trga, nalazi se velika fontana, a pored monumentalnog zdanja, prolazi kanal, preko koga se može proći predivnim, obilato ukrašenim, mostovima.

Na Španski trg, nadovezuje se park Marije Luize. Marija Luiza je gradu Sevilji 1893. godine ostavila ovo zemljište, a grad je tu napravio predivan park u projektovan u engleskom stilu.

Trg se nalazi na 15-20 minuta pešačenja od centralnog dela Sevilje. Ulaz se ne naplaćuje. Zbog njegove fascinantne veličine, za temeljno razgledanje trga i uživanje, potrebno je oko 2-3 sata.

ČEČENIJA: Od rata do najsigurnije zemlje za život! (FOTO)

Katedrala – Hiralda – La Giralda

Najveći ponos Seviljana je njihova Katedrala Santa Maria de la Sede, za koju se navodi da je po površini najveća gotička katedrala na svetu, a treća po veličini u odnosu na sve svetske kadetrale, odmah posle Bazlike Svetog Petra u Rimu i Katedrale Svetog Pavla u Londonu. Kao i većina verskih objekata u Andaluziji, izgrađena je na osnovama stare džamije koja je građena za vreme Mavara. Kada su Španci zauzeli Sevilju 1248. godine, tu džamiju su jedno vreme koristili kao katedralu, za katoličke verske obrede.

Kada je taj objekat bio doveden u stanje da prvu sledeću prirodnu katastrofu ne bi izdržao, gradski većnici su odlučili da na tim temeljima izgrade katedralu "za koju će budući naraštaji misliti da su bili ludi kada su je gradili". Gradnja katedrale je završena 1506. godine i tada premašila veličinu Svete Sofije iz Konstantinopolja koja je do tada bila najveća.

Pored katedrale, nalazi se Hiralda, koji je sada zvonik, a nekada je bio minaret. On je građen u 12. veku i visok je nepunih 100 m.

Katedrala je turistima najpoznatija po grobu Kristifora Kolumba. Sanduk sa posmrtnim ostacima Kolumba nose predstavnici četiri španske kraljevine – Kastilje, Leona, Aragona i Navare.

Prilikom obilaska katedrale, ono što oduzima dah jeste i oltarski naslon koji je najveći u hrišćanskim objektima. Njega su izrađivali brojni čuveni umetnici Španije od Dankarta, Pedro Miljana, pa nadalje. Zlatni oltar je konstruisan i napravljen tokom 15. i 16. veka.

METEORI: Mesto koje se mora obići!

Kraljevska palata Alkazar – Real Alcazar

Kraljevska palata Alkazar je jedna od najmonumentalnijih građevina u Sevilji. Poreklo imena je iz arapskog jezika i u prevodu znači tvrđava. Ova tvrđava je bilo vrlo bitno mesto u periodu vladavine Mavara jer je ovde bila rezidencija njihovih čuvenih dinastija. Tokom vladavine Almohadina dodatno je proširena i tada, u 12. veku, je postala njihova prestonica.

Kada su Španci zavladali ovim predelima, nastavljena je gradnja ovog zdanja, a najznačajniji i najlepši deo je izgrađen po nalogu Pedra I Okrutnog. On je naredio da se donesu sva blaga Mavara koji su preostala u Španiji, pozvao čuvene arhitekte i graditelje iz Toleda i Granade i od njih tražio da rekonstruišu palatu po njegovoj zamisli. Glavna vrednost Alkazara je ta što, bez obzira što su se njeni stanovnici (i vladari) menjali, ona nije rušena, već su svi radovi izvođeni sa ciljem da ona postane lepša nego što je bila. Građena je u pretežno u mudehar stilu, koji je španska verzija mavarskog stila gradnje. Baš zato, jako podseća na čuvenu Alhambru u Granadi i za sve one koji nemaju sreće ili nemaju vremena da obiđu Alhambru, poseta seviljskom Alkazaru može biti neki vid zamene.

7 OBIČAJA KOJE IMAJU SAMO ŠPANCI: Utorkom nema svadbi i putovanja, a nećete verovati sa kim idu u noćni provod!

Gradska većnica – Ayuntamiento (Plaza Nueva)

Najznačajnija građevina na ovom trgu je Gradska većnica. Izgrađena je u 16. veku. Bogato je ukrašena raznim reljefima, ornamentima, grbovima, amblemima. Na fasadi se nalaze i biste Herakla, Cezara i Karla V kao najznačajnijih ličnosti za osnivanje i prosperitet grada. Nekada je ovo bio glavni trg u gradu, gde se okupljao narod, gde su se održavale proslave, koride, pa čak i procesi inkvizicije gde su jeretici spaljivani. U 19. veku je Gradska većnica dodatno proširena. Tada je gornja sala rekonstruisana i u njoj se nalazi arhiv grada.

7 STVARI KOJE NISMO ZNALI O UKRAJINI: Najveća svetska tragedija desila se upravo OVDE!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs