PUTOVANJE

GRAD FASCINANTNE ARHITEKTURE, NAJROMANTIČNIJIH ZALAZAKA SUNCA I RODNO MESTO PABLA PIKASA: Vodimo vas u Malagu!

Svaki delić grada oduzima dah

Galerije
Autor:
1 / 5 Foto: Shuterstock

Malaga je veliki grad na jugu Španije, i jedan je od najvažnijih turističkih destinacija u toj zemlji, Evropi i Mediteranu. Malaga je glavni grad i geografsko središte Koste del Sol, turističke zone koja se proteže od Nerhe do Manilve (istočne i zapadne granice provincije Malaga), sa ukupno 160km plaže.

Malaga je rodni grad čuvenog slikara Pabla Pikasa. Mlaga ima privilegiju da je sunce gotovo neprekidno greje i stvara spektakularnu svetslost. To je grad širokih avenija sa drvoredima palmi, intenzivnim noćnim životom, muzejima i grad izvrsnih restorana sa ribljim specijalitetima.

Obala ima sjajan geografski položaj: planine okolo je štite od severnih vetrova, što joj daje i umereno visoku temperaturu i oko 300 sunčanih dana u godini.

Mavari držali Malagu do sredine 15. veka pretvorivši je u jedno od najbitnijih trgovačkih centara na Iberijskom poluostvu. Ovaj deo prošlosti ostavio je trag u istorijskom centru Malage, posebno u okolini Alkazabe, tvrđave koja datira iz 1065. godine, koja je sada pretvorena u arheološki muzej.

Vredi posetiti i obližnji zamak koji su rekonstruisali Mavari i koji je sada turističko stajalište, sa impresivnim panoramama i pogledom.

Tokom 19. veka, kao elegantan i sofisticiran grad, Malaga je bila popularna zimska destinacija za bogatije ljude. Impresivan Paseo del Parke datira iz tog perioda i poznat je kao jedan od najvećih botaničkih riznica u Evropi.

Pablo Pikaso je najslavniji umetnik koji je rođen u Malagi (ako ne računamo Antonija Banderasa) i ovde se nalazi njegov muzej, Muzej Pikaso.

Glavno pozorište u Malagi je pozorište Servantes, gde je Antonio Banderas prvi put kročio na scenu.

Osim što je veliki kulturni centar, Malaga je i savršen grad za uživanje u hrani. Stanovnici Malage vole tipičnu kuhinju, kao i uživanje u barovima i restoranima.

Malaga je posebno čuvena po 'peskaito frito' (pržena riba), to jest, malim komadima pržene ribe poput sardine, lososa, koje se služe uz čašu hladnog belog vina iz nekog od mnogih starih vinskih podruma.

Malaga se može pohvaliti da ima najveći broj kurseva za golf na svetu, čak se često i naziva "Obala golfa".

Danas se Malaga ponosi svojim statusom modernog grada, čiji je trgovački centar u ulici Larios koja je ujedno i odlična tačka odakle možete početi istraživanje grada jer je okružena manjim ulicama i trgovima koji čine istorijski centar Malage, a na manje od 100 metara nalazi se i veličanstvena katedrala – građena u renesansnom stilu, sa baroknom fasadom i klupama za hor koje je napravio Pedro de Mena.

Onima koji vole vrtove neće biti uskraćeno uživanje! U samom centru je predivna Alameda, a na samom izlazu koji vodi ka putu, u severnom delu Malage, nalazi se Botanička bašta, projektovana u engleskom stilu koja čuva 150 godina istorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs