Zanimljivosti

Ovo sigurno niste znali o Njujorku: Mesto koje ne spava ni danju, ni noću! (FOTO)

Najbolji pogled od 360 stepeni na Njujork ćete naći u mestu rođenja Njujorka, Guvernerovom ostrvu
Destinacije
18:12h Autor:
Foto: Thinkstock

Njujork je jedan od najposećenijih gradova na svetu, a ovog puta vam otkrivamo nekoliko manje poznatih činjenica koje ovaj grad čine još impresivnijim i lepšim, piše nationalgeographic.rs.

1. Tajna železnička stanica ispod hotela Waldrof Astoria

 

Najpoznatiji hotel u Njujorku, čija je originalna lokacija iz 1893. godine u stvari bila mesto gde se sad nalazi Empajer stejt bilding, leži iznad tajne železničke stanice poznatije kao Track 61, koja je u stvari produžetak stanice Grand Central, smeštene nekoliko ulica od hotela.

 

Napravljena je 1930-ih godina za bivšeg predsednika SAD-a Frenklina Delana Ruzvelta kako bi mogao da koristi tajni ulaz u hotel.

 

2. Prvi podzemni park na svetu

 

Budući da postoji Haj Lajn (High Line), javni park na uzvišenju sagrađen na napuštenoj teretnoj prugi na Zapadnoj strani Menhetna, počeo je da se gradi prvi podzemni park na svetu Loulajn (The Lowline), koji će biti završen do 2021. godine. Smešten je u jednoj od poslednjih zelenih regija u gradu.

 

Samo srećnici se kupaju u ovakvom raju: 10 najlepših bazena na svetu! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Divljina

 

Postoji bogatstvo divljeg života koji može da se otkrije u betonskoj džungli, poput najveće koncentracije sivog sokola u Njujorku koji svoja gnezda prave na mostovima i oblakoderima širom grada. Hiljade životinjskih vrsta je otkriveno u gradskim parkovima uključujući i Staten Ajland, gde se može pronaći raznovrstan životinjski svet od stotinu vrsta ptica do belorepih jelena, zečeva i snapping kornjače, jedna od najvećih slatkovodnih kornjača.

 

U Bronksu možete videti kojote, oposume, prugaste tvorove (u parkovima severnog Menhetna) i bebe slepih miševa.

 

4. Galerija šapata u Grand Central Stejšn

 

U najvećoj železničkoj stanici na svetu postoji luk izvan restorana Oyster bar&Restaurant gde dvoje ljudi, kada stoje u dijagonalnim ćoškovima svoda, mogu da čuju jedno drugo savršeno čak iako govore tiho, pa čak i šapuću. 
Među Njujorčanima se govori da je to bilo mesto gde je Čarls Mingus, američka džez legenda, zaprosio svoju ženu koristeći jedinstvenu akustiku ovog prostora.

 

Ruski voz, avantura koja se pamti: Put dug 7 dana i noći, kroz 8 vremenskih zona! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Najbolji pogled od 360 stepeni na Njujork ćete naći u......

 

... mestu rođenja Njujorka, Guvernerovom ostrvu. Prošle godine se otvorio veliki javni park The Hills, koji se prostire na četiri hektara i napravljen je od četiri okolnih brda.

 

Sa Autlok Hila (Outlook Hill) posetioci mogu da uživaju u najboljem pogledu na Menhetn i Bruklin, kao i da vide panorame od 360 stepeni njujorške luke, Kipa slobode, Bruklina i Džerzi Sitija.

 

6. Najviši točak na svetu

 

Njujorški točak visok 192 metra na Staten Ajlandu biće najviši točak na svetu. Očekuje se da će se izgraditi do 2018. godine čineći jednu od najvećih atrakcija u Njujorku.

 

7. Mala Britanija usred Njujorka

 

Uobičajeno je da svetski gradovi imaju Kineske četvrti, Malu Italiju ili Malu Grčku, a Njujork je možda prvi grad koji ima "Little Britain". Nekoliko prodavnica oko avenije Grinvič postalo je omiljena odrednica za anglofile i iseljenike iz Velike Britanije.

 

Jedno od omiljenih mesta je i mali kafić Tea&Sympathy, u kojem posetioci mogu da uživaju u tradicionalnom engleskom čaju, ali i njihovoj prepoznatljivoj hrani.

 

Mikonos, omiljeno mesto poznatih: Prelepi grčki dragulj koji mami uzdahe! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs