Da li ste znali?

Ovo cveće raste u svakom dvorištu: Sunčeva nevesta nosi upozorenje! (FOTO)

Koristi se i u narodnoj medicini, dobro je sredstvo za čišćenje krvi, kod lečenja prehlade, bolesti želuca i creva, smetnji u radu jetre i kod bolesti bubrega
Zanimljivosti
23:38h Autor:
Ovo cveće raste u svakom dvorištu: Sunčeva nevesta nosi upozorenje! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Zbog oblika cveta koji podseća na sunce i zbog karakteristike da se otvara samo kad ga obasja sunce, a zatvara čim ono zađe, belu radu su odavno nazvali sunčevom nevestom.

Ovaj sitan cvet simbol je ljubavne vernosti i predanosti. Simbolikom bele rade poslužio se i Šekspir u svom Hamletu kad Ofelija upozorava kraljicu, dajući joj belu radu, da ne naseda na prevrtljivu ljubav muža. Zato i ne čudi što se uz bele rade vezuje poznata igra voli me - ne voli me.

Kad nekome poklanjate belu radu, upozoravate ga da se ne uzda previše u trajnost nečije opčinjenosti i da ne veruje bezuslovno u slatkorečiva obećanja zaljubljenog udvarača.

Letnja terasa ne može bez ovog cveća: Kako se gaje čarobne petunije! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poboljšava varenje

Narodna medicina preporučuje belu radu za negu kože jer ima izvrsno dejstvo protiv bubuljica i osipa, a podstiče i zarastanje rana.

Čaj od bele rade poboljšava apetit i varenje i odagnava prolećni umor. Prelijte kašičicu-dve sušenih cvetova bele rade sa 200 mililitara vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovako pripremljen čaj može da služi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Deluje kao lek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve i jača. Osim toga, dobro je sredstvo za čišćenje krvi, kod lečenja prehlade, bolesti želuca i creva, smetnji u radu jetre i kod bolesti bubrega.

Prah jači od sode bikarbone: Ubija sve bolove za 2 minuta, može da izleči celo telo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs