Jednostavno

Letnja terasa ne može bez ovog cveća: Kako se gaje čarobne petunije! (FOTO)

Petunije svojm divnim cvetovima, kad nam stigne lepo vreme, donose pravi vatromet boja na balkonima
Bašta
20:32h Autor:
Letnja terasa ne može bez ovog cveća: Kako se gaje čarobne petunije! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Petunija je sezonska biljka cvetnica koja je pored muškatle najrasprostranjenija letnja biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cveće, ali i u kućnom vrtu.

Ukoliko uživate u cveću, pravo je vreme da pripremite vaše balkone za petunije. Dostupne su u raznim bojama, sa jednostrukim ili dvostrukim cvetom, prugaste, jednobojne, dvobojne, a neke i mirišu. Neumorno cvetaju tokom celog leta. Petunije se sade u humusu, u saksijama veličine od 7 do 9 cm ili u korita od 40 cm sa razmakom od 15 cm između biljaka.

One vole sunčana mesta, ali ne podnose velike vrućine, pa ih tokom letnjih meseci svakodnevno treba zalivati, a nekad i dva puta dnevno. Najbolje je zalivati ih rano ujutro i uveče. Ukoliko želite da imate petunije bogate cvetovima, prehranjujte ih tečnim đubrivom sa dodatkom kalijuma i gvožđa jednom nedeljno.

Kako se gaje muškatle na terasi, saznajte OVDE.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cvetaju od ranog leta do početka jeseni. Redovno im treba kidati cvetove koji su se osušili što im povećava cvetnost. Rastu u visini tj. dužini od oko 20cm. Ukoliko želite da idu više u širinu, makazama im skratite vrhove.

Petunije – puzavice divno izgledaju na balkonima. One su otpornije na bolesti, a svojim malim levkastim cvetovima u raznim bojama vaš balkon učiniće čarobnim mestom.

Petunija može da strada ako nije na ispravnom položaju gde nema dovoljno svetla i toplote tokom dana, pa jednostavno povedite računa gde ćete postaviti žardinjeru, saksiju, ili gde ćete je saditi u vrtu.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs