Menhetnendž

Veličanstveni prizor: Magija zalaska sunca na Menhetnu! (FOTO)

Pogledajte kako izgleda takozvana menhetenska kratkodnevnica, redak fenomen do kog dolazi kada sunčevi zraci oboje Njujork na neobičan način
Destinacije
17:18h Autor:
Veličanstveni prizor: Magija zalaska sunca na Menhetnu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Neki od najlepših prizora nastaju u sintezi prirode i grada. Pogledajte kako izgleda takozvana menhetenska kratkodnevnica, redak fenomen do kog dolazi kada sunčevi zraci oboje Njujork na neobičan način, prenosi National Geographic Srbija.

Ovaj veličanstveni prizor, kada sunce obasja glavnu mrežu ulica Menhetna dok se spušta u njihovu ravan, obično nastaje 29. i 30. maja i 12. i 13. jula. Kada se Sunce "poravna" sa ulicama Menhetna i preseče svojim zracima grad pravom linijom od zapada prema istoku nastaje piktureskni prizor.

Ovde zastaje dah: 10 najlepših mesta na svetu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Astrofizičar Nil de Grejs Rajson, direktor planterijuma "Hajden" skovao je termin "Menhetnendž" 2001. godine i na taj način popularizovao ovu živu sliku prirode. Termin je nastao po uzoru na reč "Stounhendž", praistorijski spomenik pronađen u današnjem Solsberiju u Engleskoj.

U paklu sumpora: Ovo je najstrašnije mesto na planeti! (FOTO)

Kako biste uživali u ovom spektalularnom prizoru u potpunosti, najbolje je da odete u najistočnije delove Menhetna, kao i da ulica u kojoj se nalazite bude široka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs