legendarna glumica

Sve LJUBAVI i PATNJE Ketrin Hepbern: Zaklela se da neće imati DECU, volela TUĐEG čoveka do smrti! (FOTO)

Ketrin Hepbern imala je karijeru koja se protezala na više od 60 godina, a Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvezdom klasičnog Holivuda.

Vip roditelji
Autor:
Sve LJUBAVI i PATNJE Ketrin Hepbern: Zaklela se da neće imati DECU, volela TUĐEG čoveka do smrti! (FOTO)
Spenser Trejsi i Ketrin Hepbern, Foto: Profimedia

Američka glumicaKetrin Hepbern bila je jedna od najvećih legendi Holivuda, a 1999. godine ju je Američki filmski institut imenova najvećom ženskom zvezdom klasičnog Holivuda. Njena blistava karijera trajala je više od 60 godina, a ova legendarna glumica preminula je 2003. u 97. godini.

Odsrasla je u Konektiketu, Hepbern je počela da glumi dok je studirala u Pensilvaniji. Prvo se oprobala na pozorišnim daskama Brodveja, a uspesi pozorišta doveli su je i do blještavila Holivuda. Za svoj treći film "Jutarnja slava" dobila je prvog Oskrara za najbolju žensku ulogu 1933. godine, a iste godine je igrala Jo u filmskoj veziji "Malih žena", koja je srušila sve dotadašnje rekorde gledanosti. Samo dve godine kasnije dobila je drugog Oskara za film "Alice Adams".

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

Ketrin Hepbern, Spenser Trejsi
foto: Profimedia

Hepbern je već u to vreme bila opijena svojim uspehom, a bila je poznata po oštrom jeziku te anti-holivudskoj propagandi. Borila se protiv sterotipa o "plavušama seks-bombama", nije se šminkala, oblačila se drugačije od žena tog doba te je na sebe navukla i bes čelnika velikih filmskih kuća. Usledilo je nekoliko godina neuspešnih uloga, ali to Ketrin nije pokolebalo da nastavi svojim putem. "Dugo putovanje u noć", "Afrička kraljica", "Pogodi ko dolazi na večeru", samo su neke od veoma uspešnih filmova ove sjajne glumice.

Tokom čitave karijere bila je poznata po tome da svoju privatnost čuva koliko god može. Retko je razgovarala s obožavateljima, a još ređe davala intervjue. Nije htela da ide na holivudske zabave te je bila jako protiv glamura i površnog života, kako je nazivala tu eru Holivuda. Nije čak odlazila ni u restorane, a jednom je prilikom izbila fotografsku opremu iz ruke fotografa koji je hteo da je slika bez traženja njene dozvole.

Ceo život bila u senci Merilin Monro, izgubila sina, borila se sa zavisnošću: Životna priča Džejn Rasel! (FOTO)

Ketrin Hepbern
foto: Profimedia

Tek kasnije je pristajala na intervjue, a sve je krenulo intervjuom koji je trajao čak dva sata u jednom američkom showu 1973. godine. Uvek je pazila i na svoju formu, a bila je poznata po energičnosti i igranju tenisa. Čak i kada je prošla 80. godinu i dalje je aktivno igrala tenis.

U braku je bila jednom. Ladloa Ogdena Smita upoznala je još kao studentkinja, a venčali su se 1928. kada je ona imala 21 godinu. Nikada joj brak nije bio na prvom mestu, već je to bila njena karijera. Zbog njenog uspeha su se razišli jer su se potpuno udaljili, a zvanično su se rastali 1934. godine u Meksiku. Uprkos svemu, do kraja su ostali dobri prijatelji.

Čim se preselila u Kaliforniju, Hepbern je započela vezu sa svojim agentom, Lelandom Hejvodrdom. Oboje su bili u braku, ali to im nije predstavljalo prepreku. Afera je trajala četiri godine, nakon čega je glumica ljubila Hauarda Hjuza. Upoznali su se preko zajedničkog prijatelja, glumca Kerija Granta, a iako je Hjuz hteo da se venčaju, Ketrin je bila protiv. U to vreme već je donela odluku da se ne želi da se udaje, niti da ima decu.

Živela sa dva muškarca, sestrinu smrt jedva preživela: Životna priča Šarlote Rempling! (FOTO)

1 / 9 Foto: Profimedia

"Mislim da bih bila grozna majka prvenstveno jer sam neverovatno sebična osoba", rekla je jednom prilikom legendarna glumica. Godinama su je pratile i glasine da je homoseksualka, ali mnogi su to negirali.

Njena najznačajnija veza bila je ona sa Spenserom Trejesijem, kolegom iz čak devet filmova. "Imala sam posebno mesto u srcu za Trejsija. Sve bih bila uradila za njega", rekla je jednom. Njihova veza u nekoliko je navrata proglašena jednom od najlegendarnijih romansi Holivuda.

Od vozača kamiona do najpoznatijeg agenta na svetu i najpoželjnijeg muškarca: Životna priča Šona Konerija! (FOTO)

Ketrin Hepbern
foto: Profimedia

Trejsi je bio veći deo njihove veze u braku, ali nikome to nije smetalo.Nije želeo da se zvanično razvede od svoje supruge, a Ketrin to nije smetalo jer nije planirala brak. Hepbern i Trejsi se nisu javno pojavljivali zajedno, niti su zvanično živeli na istoj adresi. Nakon što se njegovo zdravlje 60-ih pogoršavalo, Ketrin je uzela petogodišnju pauzu kako bi se brinula o njemu. Bila je uz njega kada je preminuo u junu 1967. godine. Iz poštovanja prema njegovoj porodici nije bila na njegovoj sahrani. Tek nakon što je njegova supruga Luiz preminula 1983., Ketrin je počela javno da govori o njihovoj vezi.

Hepbern je često pričala da je nije strah smrti. "To mora da je predivan, dugački san", tvrdila je. Na zimu 1996. godine hospitalozovana je je zbog upale pluća, a s godinama joj je zdravlje sve više propadalo. Preminula je od srca u junu 2003. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs