klerk gejbl

Poslednji KRALJ HOLIVUDA: Bio je VEĆI OD ŽIVOTA, a ova priča baš to i potvrđuje! (VIDEO)

Današnjoj publici je Klerk Gejbl verovatno najpoznatiji po ulozi Reta Batlera u Prohujalo s vihorom, ali Dogodilo se jedne noći, otac i majka svih romantičnih komedija, podjednako je sjajan film.

Vip priča
Autor:
Poslednji KRALJ HOLIVUDA: Bio je VEĆI OD ŽIVOTA, a ova priča baš to i potvrđuje! (VIDEO)
Klerk Gejbl, Foto: Profimedia

Ljubavna je to priča iz 1934. puna peripetija između novinara i bogatašice, film koji je definitivno ustoličioKlerka Gejbla kao prvog i poslednjeg glumca kojeg su zvali "Kralj Holivuda".

Neverovatna kemija njega i Klodet Kolbert i danas deluje sveže, a oni koji su ga znali bili su mišljenja da je ovo Klerkova uloga koja je najsličnija njemu u privatnom životu. Šteta je što se Holivud više isplatilo da ga kasnije lansira kao izuzetnog džentlmena i čoveka "većeg od života", grandioznog ljubavnika, gotovo plemića, budući da je privatno bio lagan lik, voleo je sa svima da popriča, da se našali, zabavi. Bio je "prizemljen".

Ali sreća je htela da se sretnu on, Kolbert i reditelj Frenk Kapra i da snime, ovaj danas legendarni film. Gejbl je osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu. Inače, nakon što je primio Oskara, jedno dete mu je prišlo na ulici i reklo kako mu je lepa statua koju drži u rukama. I Klark je statuu detetu i dao. Bukvalno je nepoznatom dečaku na ulici predao Oskara. Kasnije je objasnio da poštuje nagradu, ali da mu sam izliveni čovečuljak ništa ne znači koliko samo priznanje kao takvo.

Koliki je bio Gejblov uticaj na narod govori još jedna simpatična činjenica

Nakon što je u Dogodilo se jedne noći glumac viđen kako ispod košulje ne nosi ništa, to je automatski postao trend. Tekstilna industrija je pretrpela solidne gubitke pošto se prodaja donjih majica smanjila za nekoliko desetaka posto, a pre toga tj. do početka tridesetih, apsolutno je bilo nezamislivo ne nositi je ispod košulje. Muškarci su počeli da menjaju navike samo jer su videli da Gejbl to radi.

Kaprino ostvarenje je kasnije priznato i od strane Američkog filmskog instituta - zauzelo je 35. mesto na listi najboljih američkih filmova svih vremena, a takođe se našlo na poziciji 8 među najboljim komedijama. Sva ta priznanja su zaslužena, ali većina će se složiti da najveće priznanje zaslužuje zato što se posle Dogodilo se jedne noći dogodila i nezvanična krunidba jednog i jedinog kralja. Klerka Gejbla!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs