Najskuplji razvod u istoriji

Uskoro će biti najbogatija žena na svetu: Ko je i šta zapravo radi Mekenzi Bezos?

Rodila mu je četvoro dece

Vip priča
Autor:
Uskoro će biti najbogatija žena na svetu: Ko je i šta zapravo radi Mekenzi Bezos?
Foto: Profimedia

Toko 25-godišnjeg braka sa osnivačem Amazona Džefom Bezosom, Mekenzi Bezos bila je verni ambasador kompanije koja je nju i njenog supruga učinila najbogatijim parom na svetu.

Bila je deo tog plana i puta prema uspehu od samog početka i od puta u Sijetl tokom 1994. godine dok je on na suvozačevom mestu pripremao poslovni plan kompanije.

Učestvovala je u transformaciji male online knjižare u moćnog diva i drugu kompaniju u američkoj istoriji koja je procenjena na više od milijardu dolara.

Najava njihova razvoda iznenadila je javnost, a par koji ima četvoro dece napisao je da vide "predivne stvari u budućnosti, kao roditelji, prijatelji, partneri u raznim projektima i poduhvatima, i kao pojedinci koji tragaju za novim izazovima i pustolovinama", piše The New York Times.

Tokom proteklih nekoliko decenija, dok je kompanija rasla, mogli su da se vide na gala događajima poput Oskara i Zlatnog globusa, a 2012. godine Mekenzi je bila domaćica tradicionalnog bala Met Gala. Ali, ipak je verno čuvala svoju privatnost, bavila se pisanjem i odgajanjem dece.

U javnost je izlazila kako bi promovisala svoje knjige i odbranila suprugovu kompaniju, pa je tako 2013. godine objavila osvrt na knjigu o Amazonu autora Breda Stouna, The Everything Store i naglasila kako je zgađena "nizom netačnih prikaza".

Životna priča Elvisa Prislija: Nju je ostavio zbog Prisile, ali nikad je nije preboleo!

foto: Profimedia

Malo je stvari poznato o za sad još uvek gospođi Bezos, ženi koja bi mogla da dobije jednu od najvećih brakorazvodnih parnica do sada.

Makenzi Tatl, tada ambiciozni pisac, svog supruga je upoznala u jednom njujorškom fondu u kojem je Bezos bio potpredsednik. U razgovoru za Vog rekla je kako je posao asistenta u administraciji prihvatila kako bi mogla da zarađuje i plaća račune dok piše knjige, ali ubrzo ju je očarao smeh muškarca koji je radio u kancelariji pored nje.

Kako je on sam rekao u intervju 2013. godine, "bila je to ljubav na prvi zvuk". Nakon tri meseca zabavljanja, par se verio, a venčali su se ubrzo nakon toga. On je tada imao 30, a ona 23 godine. Često je sebe opisivala kao knjiškog moljca, introverta, posebno kada su je uspoređivali sa Bezosom, ekspanzivnim biznismenom čije su glavne romantične želje bile, kako je rekao šest godina nakon njihovog venčanja, da upozna nekog "snalažljivog".

To im je čini se i jednom i drugom bilo jako važno, pa je i sam rekao kako je jedna od glavnih izreka njegove supruge bila: Radije bih imala dete sa devet prstiju, nego nesnalažljivo.

Njena ljubav prema književnosti i pisanju seže do najranijeg detinjstva, pa je tako ozbiljno počela da piše već sa šest godina i napisala knjigu The Book Worm, koja je izgubljena u poplavi. Kreativno pisanje studirala je na Univerzitetu Prinston, a slavna književnica nagrađena Nobelovom nagradom Toni Morison angažovala ju je kao asistenta za istraživanje na knjizi Jazz i upoznala je sa agentkinjom Amandom Urban.

Silovali je na filmu, postala je zavisnica i umrla od raka: Potresna životna priča Marije Šnajder! (FOTO)

foto: Profimedia

U razgovoru za Vog, Morison ju je nazvala retkim talentom i "jednom od najboljih studenata koje je ikada imala na svojim predavanjima kreativnog pisanja". Pohvalila je njeno debitantsko delo The Testing of Luther Albright i nazvala ga "sofisticiranim delom koji slama srce".

Nakon što je diplomirala na Prinstonu 1992. godine, šest godina nakon Bezosa, prihvatila je posao koji ju je uveo u budućnost ovog online diva. Venčali su se 1993. godine, a sledeće, 1994. godine kada je i osnovan Amazon, preselili su se u Sijetl. Ubrzo je i sama postala deo tog carstva i tima bez obzira šta radila i čime se bavila.

Bezos je ubrzo utemeljio Amazon kao uspešnu knjižaru na internetu i počeo sa dodavanjem i novih usluga, lekova, pa i ostale robe. Mekenzi je sa suprugom počela da živi u iznajmljenoj kući u predgrađu Sijetla i od samog početka bila jako angažovana u kompaniji. Dok je radila kao računovođa pomogla je pronalasku naziva kompanije pa čak i radila neke od prvih dostava, kako stoji u knjizi The Everything Store.

"U tim ranim danima bila je glas koji se čuo i slušao", rekao je autor knjige Stone. 1999. godine preselili su se u 10 miliona dolara vrednu palatu u Medini u Vašingtonu, a ubrzo su dobili i prvo dete. Dok su zarađivali milione, trudili su se da sačuvaju svoj privatni život. Ona bi tako često njihovu decu vozila u školu u Hondi i ostavila Bezosa u kancelariji. Kako je kompanija rasla i napredovala, tako se ona fokusirala na porodicu i ambicije u pisanju, pa tako više nije bila uključena u svakodnevni posao u Amazonu.

Životna priča jedinog srpskog glumca koji je dobio Oskara: Do poslednjeg dana se ponosio što je Srbin! (FOTO)

foto: Profimedia

Na prvom romanu radila je čitavu deceniju, i sarađivala s poznatim književnim agentima, koji su predstavljali između ostalog i Haruki Murakamija i Kazuo Išigura.

The Testing of Luther Albright, priča koja prati život jednog inženjera, objavljena je 2005. godine i dočekana dobrim kritikama, između ostalog The Los Angeles Times nazvao ju je jednom od najboljih knjiga godine, a Publishers Weekly hvalio je "njenu suptilnu maštu i oduševljavajući talenat za naturalizam". 2013. godine objavila je svoju drugu knjigu Traps, koja prati putovanje filmske zvezde Džesike Lesing u želji da se suoči sa svojim ocem, prevarantom koji je godinama njene fotografije prodavao paparacima. Na tom putu upoznaje još tri žene koje postaju njene saveznice.

"Rekla bih da je najveća tema u knjizi ideja kako sve one stvari o kojima brinemo veći deo našeg života, stvari u kojima se osećamo zarobljenim, nesreće koje nam se događaju, sve su to na kraju stvari na kojima možemo da budemo zahvalni. Odvele su nas tamo gde je trebalo da idemo", rekla je u jednom intervju.

Bezos je bio njen verni obožavalac i često menjao svoje poslovne planove kako bi mogao da čita njene rukopise. U knjizi ga je čak i nazvala "svojim najodanijim čitaocem".

Ali, mnogi nezavisni izdavači nazivali su ga drugim imenima, i krivili Amazon zbog izgradnje carstva i monopola zbog kojeg su propali. Iako se Amazon bavio i izdavaštvom, ona je za svoje knjige odabrala tradicionalne izdavače Harper and Knopf. Prodaja njenih knjiga bila je skromna.

Sa 9 godina pušila i pila, sa 12 se drogirala: Napeta životna priča sa srećnim krajem! (FOTO)

foto: Profimedia

Par Bezos najbogatiji je par na svetu, a tokom njihovog razvoda spominjaće se iznosi koji su nama gotovo nezamislivi. Već ranije bilo je razvoda vrednih milijarde, ali nikada ranije nije zabeležen razvod para čije se bogatstvo procenjuje na 137 milijardi dolara.

O njihovim finansijskim dogovorima malo se zna, a pretpostavlja se kako će se odvijati u Vašingtonu, gde i žive i gde su stekli svoje bogatstvo koje će sada i podeliti. Mnogi advokati smatraju da se Bezos neće držati ravnomerne podele imovine, u kojoj bi tako mogao da ostane bez 16,1 odsto deonica koje poseduje.

"Mislim da se nisu borili oko toga koliko će ko dobiti bogatstva, već da se bore oko kontrole", rekao je advokat Vilijam Zabel. Pretpostavlja se da će o podeli imovine pregovarati i kako će vrednost deonica Amazona podeliti tako da Bezos i dalje ostane u prednosti.

Za sada nije poznato koji su im sledeći koraci, ni kakav će biti tok razvoda. Tako se postavlja pitanje i oko njenih planova što se tiče filantropije, donacija mnogobrojnim humanitarnim organizacijama, među kojima je i 15 miliona dolara koje su donirali za istraživanja mozga, a 2012. godine donirali su 2,5 miliona dolara za podršku referendumom o istospolnim brakovima u Vašingtonu.

2017. godine Mekenzi je pitala svoje pratioce na Tviteru kako bi i kome još mogla da pomogne, a krajem prošle godine objavili su pokretanje dve milijarde vrednog fonda za pomoć siromašnim porodicama. Možda će sada imati i više vremena za pisanje, a verujemo da bi rekorde prodaje mogla da sruši njena autobiografija, ako odluči da je napiše.

Životna priča fatalne Beograđanke - Elene Karaman-Karić: Volela 3 muškarca, porodična tragedija je zauvek promenila! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs