najveći šarmer holivuda

Spavao je sa 2.000 žena, jedna mu je došla glave: Neverovatna životna priča Džeka Nikolsona! (FOTO)

Jedan od najvećih ženskaroša Holivuda, Džek Nikolson, koji će uskoro proslaviti 81. rođendan, tokom karijere bio je upleten u velike skandale, čudne ljubavne odnose, ali i razne priče vezane uz konzumaciju alkohola i droga.

Vip priča
Autor:
Džek Nikolson, Foto: Profimedia

Šezdesetih godina prošlog veka počeo je da eksperimentiše sa LSD-jem, što mu se svidelo jer je već nakon prvog uzimanja "video Boga". Nedugo zatim počeo je da eksperimentiše i sa kokainom, meskalinom i marihuanom, a s vremenom je postao hronični zavisnik.

 

Uprkos tome, u 60 godina dugoj karijeri bio je predan glumi pa je osvojio tri Oskara, a bio je nominovan čak 12 puta. Nedavno je odeknula vest da se nakon sedam godina pauze vraća pred kamere.

 

Holivudski glumac Džon Džozef Nikolson, poznatiji kao Džek Nikolson, uskoro će proslaviti 81. rođendan, iako baš niko sa sigurnošću ne može da rkaže da li se zaista rodio 22. aprila 1937. godine. Naime, Nikolson nema rodni list, ne zna se sa sigurnošću ko mu je otac, dugo je i istina o njegovoj pravoj majci bila obavijena velom tajne, a svi koji su upućeni u to šta se dogodilo odavno više nisu na ovom svetu. Njegova baka Etel, za koju je dugo bio uveren da mu je majka, tvrdila je da ga je rodila kod kuće u Neptun Sitiju u Nju Džersiju, ali vrlo je verovatno da ga je Džun Nikolson, žena za koju je mislio da mu je starija sestra, rodila kao van­bračno dete u bolnici u Nju Jorku. Uprkos tome, nikada nije bilo podataka da je žena tog imena taj dan rodila, niti da je uopšte rođen dečak sa tim imenom.

foto: Profimedia

Čak ni godina rođenja nije potpuno sigurna jer kada su malenog Džeka krstili, njegova baka Etel je rekla svešteniku da je dečak rođen 1938. godine. Njegova navodna majka je bila plesačica koja se udala za kolegu Dona Rouza, pravim imenom Furčilo, nakon što je ostala trudna s njim. Kako je on već bio oženjen, njihov brak je poništen. Tada je nastupila Etel koja je preuzela ulogu majke da spasi ćerku od skandala zbog rođenja vanbračnog deteta ili tada još nezakonitog pobačaja i da joj omogući nastavak zabavljačke karijere koju je bila počela.

 

Džek je odrastao misleći da mu je otac njegov deda Džon Nikolson, bezopasni pijanac kojeg je Etel izbacila iz kuće kada je ostao bez posla zbog čega se ona zaposlila kao frizerka. Legenda kaže da je Džek istinu o porodičnom stablu saznao tek 1974. godine, kada je jedan novinar dublje istraživao prošlost glumca koji je već tada bio poznat u svetu filma i nepobitno dokazao da mu je Etel zapravo baka, a Džun, za koju je mislio da mu je sestra, zapravo majka.

 

Obe su tada već bile pokojne. Džun je umrla 1963. sa samo 44 godine, a Etel 1970. pa nisu mogle da demantuju, ali ni da potvrde navedenu priču. Kasnije ju je potvrdila druga Džekova sestra, Lo­rejn, ali ni ona nije znala identitet Džekovog pravog oca. Nikada nije napravljen DNK test, iako su mu to preporučili mnogi prijatelji, kao i  porodica njegovog navodnog oca Rouza.

foto: Profimedia

Ali on nikada nije pokušao da utvrdi ko mu je zapravo bio otac, jednostavno se nije želeo time da se opterećuje.

 

- Otac je neko ko je uz tebe dok odrastaš, a ne osoba koja ima isti genetski kod - objasnio je.

- Odrastao sam okružen isključivo ženama. Navikao sam se na žensko društvo i shvatio šta žene vole, a baka me odgajila tako da se uvek lepo ponašam. Smatram da sam pristojan, uljudan i beskrajno sam joj zahvalan što sam tako vaspitan - ispričao je glumac.

 

Možda je upravo to ključ njegovog uspeha sa ženama koje je zavodio celi život i navodno spavao s njih dve hiljade, premda on na tu tvrdnju odmahuje rukom i uporno je negira.

 

- Do đavola, pa ko bi to brojao. Nije istina da ih je bilo tako puno - izjavio je nekoliko puta. Iako nije bio siguran da li mu je Džun majka ili sestra, Nikolson se nakon srednje škole, u kojoj su ga učenici proglasili najvećim klovnom, uputio u posetu Džun koja se u međuvremenu udala, rodila dvoje dece i preselila se u Los Anđeles. Iako je  mislio da ostane kratko, više se nikada nije vratio na Istočnu obalu.

foto: Profimedia

- U Njujorku ti treba 50 dolara na dan samo da preživiš zimu, a ovde se cele godine može spavati na ulici - komentarisao je Nikolson. Ne­dugo kasnije se zaposlio kao animator u studiju MGM, ali i shvatio da na filmu želi da radi na drukčiji način - kao glumac, reditelj i scenarista.

 

Glumu je učio u pozorištu "Player Ring " pa se pojavljivao na televiziji i na pozornici, a ubrzo su se nanizali filmovi koji su vodili prema glavnoj nagradi.

foto: Profimedia

Prvo se pojavio u kratkoj ulozi u "Hell’s Angels on Wheels", zatim je napisao dramu "The Trip", poznatu kao jedan od najeksplicitnijih odraza psihodelije američke kinematografije svog vremena. Radnja prati čoveka koji, nastoji simbolički da okrene novi list u životu, odlučuje prvi put uzeti LSD nakon čega film prati njegove pustolovine, uključujući tumaranje gradskim ulicama, odnosno drogom izazvane vizije. Film je postao legendaran i po ekscesima nastalim tokom snimanja. Naime, dok su snimali scenu uz logorsku vatru, glumci Piter Fonda i glumac i reditelj Denis Hoper navodno su popušili 155 džointa, a jedan glumac je skoro umro od prevelike doze pejotla.

 

Kultni klasik "Goli u sedlu", film govori o dvoji­ci hipija koji puše marihuanu i trguju drogom dok na motorima Harli-Dejvison putuju Amerikom zatrovanom raznim predrasudama, privukao je brojne gledatelje, a Nikolsonu za ulogu advokara alkoholičara doneo prvu od 12 nominacija za Oskar i veliki zaokret u karijeri.

foto: Profimedia

- Dovoljno sam dugo bio u tom poslu da sedeći u publici na premijeri shvatim da sam postao zvezda - iskren je bio kasnije. Upravo mu je ta uloga otvorila put prema angažmanima koji su mu obeležili karijeru i pretvorili ga u jednog od najvećih glumaca našeg vremena. Njegovo lice s karakterističnim smeškom može biti demonsko i neodoljivo šarmantno pa svakom liku daje originalnost.

 

Prepoznala je to i kritika koja mu je dodelila čak tri Oskara. Uloga buntovnog Rendlea Mekmarfija u "Letu iznad kukavičjeg gnezda" donijela mu je prvi Oskar, dok mu je penzionisani astronaut Garet Bridlav u romantičnoj drami "Vreme nežnosti" doneo drugu prestižnu nagradu, a poslednji je osvojio za ulogu u filmu "Bolje ne može", u kojem je odigrao namrgođenog pisca. Uspeh filma "Goli u sedlu" omogućio mu je i da se zabavlja onako kako je to najviše voli - uz alkohol i drogu koje je redovno konzumirao pre slave i novca.

 

U produkcijskoj kući BBS, sekretarice su birali prema kriterijima da li znaju da smotaju džoint, za ručak je u slaniku morao da bude kokain umesto soli, a jednom su, navodno, pošmrkali pepeo pokojne majke jednog od čelnika BBS-ja misleći da je droga.

foto: Profimedia

Partijao je neprestano, a jednom je prilikom njegov kolega Robin Vilijams rekao da je Nikolson jedini čovek na svetu kojem Kit Ričards, gitarista legendarnih Roling Stonsa, na zabavi kaže da mora da ide kući i da ne može više. Uprkos takvom tempu i razuzdanim pijankama, Nikolsonov odnos prema poslu bio je neverovatno profesionalan.

 

- Znao sam da se probudim na stablu, kako gotovo visim s litice, ali uvek sam vodio računa o sebi. Kit bi ostao budan sedam noći zaredom, a ja sam išao da  spavam. Doduše kasno, ali ipak bih se naspavao. Na snimanju me nijedanput nisu čekali, a u karijeri sam propustio samo 1 dan snimanja, i to na "Isijavanju" kada sam istegao leđa - izjavio je i dodao: 

 

- Volim da se napušim, pušim marihuanu otprilike četiri dana u nedelji. Prošle sam godine uzeo meskalin dok sam bio s prijateljima na raftingu i bilo mi je super. Nisam halucinirao, samo sam uživao u suncu.

foto: Profimedia

Na ulogama oduvek radi predano i pedant­no, a neverovatnu pažnju pridaje detaljima. U trileru "Kineska četvrt" Romana Polanskog iz 1974. godine, prema mišljenju kritičara jednom od najboljih filmova svih vremena, Nikolson je dok je glumio J. J. Gitesa tražio da se otisnu ugovori s imenom njegove detektivske agencije, iako se nikada neće videti u filmu, i da mu na košulje izvezu monogram J. J. G. iznad džepa, iako u filmu nije skidao sako.

 

Za film "Veštice iz Istvika" pohađao je časove violine, iako u filmu umesto njega svira neko drugi. Koliko god koncentrisano radio i uprkos opijanju i drogiranju, Nikolson je uvek imao vre­mena za žene.

 

Među njih navodno 2.000 koje je "odvukao" u krevet, samo mu je jedna bila zakonita, mlada glumica Sandra Najt. Bili su u braku šest godina i imaju danas 53-godišnju ćerku Dženifer. Kad je brak ušao u krizu, par je potražio pomoć psihijatra koji je na njima probao nekonvencionalni tretman psihodeličnim drogama. Nikolsonu se toliko iskustvo svidelo da je nastavio da se drogira, ali Sandri Najt i ne, pa su se razveli 1968. godine, neposredno pre nego što je postao slavan.

foto: Profimedia

Monogamiju i zajednički život nije dobro podnosio, a bez obzira na brak ili stalnu vezu, nikada nije posustajao u svojim zavodničkim pohodima. Ali nije se baš iskazao kao besprekoran kavaljer - glumici Suzan Anspač, s kojom je snimao vruće scene u filmu "Pet lakih komada", napravio je dete. Iako njihovog sina Kejleba nikad nije priznao, navodno mu je platio školovanje na skupom Univerzitetu, a njegovoj majci pozajmio oko 500.000 dolara kako bi mogla da otplaćuje kredit za skupu kuću u Santa Moniki. Ali kako mu ona novac nikad nije vratila, 1995. sudski je zahtevao da joj se oduzme kuća kako bi se pokrio dug. Kad se Anspač uzrujala i izjavila da je Nikolson mrzi, on je bez dlake na jeziku uzvratio kako prema toj ženi oseća samo blagu antipatiju.

 

S pevačicom Mišel Filips u vezi je bio od početka sedamdesetih, nakon njenog katastrofalnog osmodnevnog braka s Denisom Hoperom, a u vreme disko groznice partijao je u Studiju 54 i Mad klubu u Njujorku pa se družio s manekenkama Loren Haton, Apolo­nijom van Ravenštejn i Zuzu.

foto: Profimedia

Nabacivao se i manekenki Điji Karanđi, koja se kasnije navukla na heroin i umrla od side kada je imala samo 26 godina. Nudio joj je ključ svoje hotelske sobe, ali ona ga nije htela pa ga je uporno odbijala.

 

- Ne mogu da ga podnesem, pa on je starac - govorila je prijateljicama.

 

Nikolsonu je tada bilo 40 godina, počeo je lagano da ćelavi i dobio je stomačić, ali ženama je, osim možda Điji, i dalje bio neodoljiv. Nisu mu odolele ni glumice Fej Danavej i Kendis Bergen, a danski supermodel Vini Holman mu je rodila 1981. ćerku Hani.

 

Najvažnija žena u njegovom životu za kojom je iskreno patio kada ga je ostavila, bila je Anđelika Hjuston, harizmatična ćerka legendarnog reditelja Džona Hjustona, glumica, manekenka, muza modnog fotografa Dejvida Bejlija i modna ikona toga doba. Upoznao ju je kad je bila devojči­ca, a onda ju je ponovo sreo kao 21-godišnju devojku, kada ju je neko doveo na zabavu u njegovu kuću i odmah se zaljubio u nju.

foto: Profimedia

Zajedno su, s nekoliko prekida, bili 18 godina, od čega su mnogo godina živeli zajedno s njegovom ćerkom Dženifer i Anđelikinom mlađom sestrom Aleg­rom.

 

Kada ga je Anđelika ostavila zbog Rajana O’Nila, prepustio se drogama i ženama. Često je i odlazio na skijanje u omiljeni Aspen, gde takođe ima kuću, a kuću u Holivudu ostavio je na raspolaganju dobrom prijatelju Romanu Polanskom. Upravo se u toj kući na Mulenhold Drajvu reditelj Polanski 1977. sastao sa Samant­om Greiner, za koju se kasnije ispostavilo da ima samo 13 godina. Zaveo ju je obećavajući joj fotografisanje za Vog i slavu pa je omamio drogom i šampanjcem i prisilio na seks.

foto: Profimedia

Upravo je u tom trenutku naletela Anđelika koja je došla po svoje stvari. Izbio je skandal strahovitih razmera kada je Polanski optužen za silovanje maloletnice, a Anđelika uhapšena jer su u kući pronašli velike količine kokaina i hašiša. Srećom za njih, niko nije primetio limenke s kafom i tube paste za zube s dvostrukim dnom, a čak ni policijski psi nisu otkrili tajna vrata od mirisne čedrovine u Nikolsonovom ormaru iza kojih su bile skrivene zalihe droge. Anđelika je Nikolsonu neveru i avanture ipak oprostila pa mu se nakon nekog vremena vratila, ali veza je definitivno pukla kad je 1989. u Plejboju izašla ispovest manekenke Karen Majo-Čendler, koja je ispričala sve o vezi s Nikolsonom i o tome kako ju je u plavim satenskim boksericama hvatao po spavaćoj sobi, a seks prekidao samo da bi se najeo sendviča s maslacem od kikirikija.

foto: Profimedia

Nakon nje oglasila se manekenka Rebeka Brusard i objavila da čeka dete s njim. Premda ju je i pre varao, Anđeliku je to posebno pogodilo jer je i sama, naime, pokušavala da ostane u drugom stanju.

 

- Anđelikina prva reakcija bila je: “Moraš da budeš uz tu ženu, ona nosi tvoje dete”, a onda mi je došla na set i pretukla me kao vola. Zaista me je isprebijala - ispričao je kasnije, kada je već bio emotivno uništen jer ga je Anđelika konačno ostavila.

 

- Bilo mi je to verovatno najteži period u životu - priznao je. Glumica i model Rebeka Brusard 1990. godine rodila mu je ćerku Lorejn, a dve godine kasnije i sina Reja.

 

Nikolson joj nikad nije dao ključ svoje kuće, a nakon svega ju je, kako se moglo i očekivati, prevario s francuskom glumicom Džuli Delpi pa ni ta veza nije potrajala.

 

I to je jedino za čim danas žali.

 

- Imao sam sve što čovek može da poželi, ali mislim da se ne može reći da sam bio uspešan u pitanjima srca. Ne znam zašto. Voleo bih da doživim onu jednu poslednju istinsku romansu, ali mislim da to nije realno očekivati. Ipak, ne mogu da ne kažem da za tim ne čeznem - priznao je.

foto: Profimedia

Posle su u javnost isplivali i detalji o njegovoj navodnoj aferi s koleginicom Meril Strip. Naime, na snimanju drame "Čelični krov" 1987. par se dohvatio u prikolici, tvrdi Mark Eliot, autor biografije "Nicholson". Nikolson i Strip upoznali su se godinu pre na setu filma "Ljubavna boljka", a glumac je tada bio u vezi s Anđelikom. U knjizi piše da se kamp-kućica često ljuljala, a filmska ekipa češće je pričala o njihovom odnosu nego o filmu.

 

Meril tvrdi da se prilikom upoznavanja sa Džekom osećala kao da je reč o rok zvezdi. Njihova kratkotrajna veza se burno završila. Meril je Nikolsona na kraju snimanja navodno izbacila iz hotelske sobe i dodala da više nikad s njim neće raditi. Ali kasnije je te navode demantovala.

 

Ipak, nakon što su je u jednom "talk show-u" pitali za koga bi se udala, s kim bi spavala, a koga ubila, Meril Strip je rekla da bi za brak odabrala Roberta Redforda, za seks Džeka Nikolsona, a ubila Dastina Hofmana.

foto: Profimedia

Ipak, raspad veze sa Anđelikom nije značio kraj njegovog ljubavnog života. Naprotiv, lista lepotica s kojima se družio i dalje je bila impresivna. Neko je vreme viđao glumicu Veroniku Kartvrajt i Laru Flin Bojl, koja je, očajna zbog Nikolsonovog varanja, dramatično smršala. Viđao se i s atraktivnom glumicom i TV voditeljkom Amandom de Kadenet i starletom Amber Smit, poznatom po učestvovanju u rijaliti šou u kojem se navodne zvezde pokušavaju skinuti s droge.

 

Danas Nikolson živi u kući od 330 kvadratnih metara na Mulenhold Drajvu koju je kupio 1969. za 80 hiljada dolara i gde su mu su mu komšije bili Voren Biti i Marlon Brando. Posle je kupio i dve susedne kuće kako bi si osigurao privatnost, a nakon Brandove smrti 2004. kupio je i njegovu zapuštenu kuću za 6,1 miliona dolara pa je srušio i na njenom mestu posadio baštu. Kad je Brando, prototip lošeg oca, umro u samoći, Nikolsona kao da je to navelo da se donekle promeni. Počeo je više vremena da posvećuje deci pa je tako u Londonu u pozorištu, umesto pratilje koje su do tada bile njegove devojke, izveo ćerku Lorejn, a pojavio se i na modnoj reviji svoje ćerke Dženifer, koja mu je do sada rodila dva unuka.

 

- Nikad nisam bio posebno prisutan u životu svoje dece i srećan sam što su ispali ovako dobro. Roditeljstvo je u rukama bogova, mi možemo samo dati sve od sebe - rekao je slavni glumac koji redovno uživa u NBA utakmicama Los Anđeles Lejkersa, kluba za koje navija celi život, a uveče retko izlazi.

foto: Profimedia

Od poslednje filmske uloge u romantičnoj drami "Kako znaš da je ljubav" iz 2010. godine, Nikolson uživa u smirenijem životu i pati zbog staračke usamljenosti koju mu je donela nekadašnja titula najvećega holivudskog ženskaroša. Iako bi Nikolson u bliskoj budućnosti trebalo da se pojavi na filmu, njegov kolega Piter Fonda, kojeg prijateljstvo s Nikolsonom veže od 1969. godine kad su zajedno igrali u filmu "Goli u sedlu", misli da je nekad najveći holivudski zavodnik definitivno otišao u glumačku penziju.

 

- Mislim da se on stvarno penzionisao. Ne želim da govorim u njegovo ime, ali činjenica je da iza sebe ima bogatu i uspešnu karijeru kojom se finansijski osigurao. Ljudi ponekad imaju neke svoje razloge za koje ne znaš, a nije na meni da ga to ispitujem - rekao je Fonda i dodao da svog starog prijatelja, kada se čuju telefonom, više i ne pita šta radi, nego kako je i kako se oseća.

foto: Profimedia

- Život mi se promenio. Više ne uživam u stvarima u kojima sam pre uživao. Ne idem u noćne klubove. Ne ludujem, ne trčim za ženama. Sad mi je to samo igra koja nije vredna truda - shvatio je glumac koji je nedavno nakon sedam godina pauze navodno prihvatio ulogu u američkoj verziji nemačkog filma "Toni Erdmann". Štaviše, kako javlja list Varajeti, sam je podržao filmski studio "Paramount" da otkupi prava za rimejk hvaljenoga nemačkog filma "Toni Erdmann" rediteljke Maren Ade o složenom odnosu oca i ćerke, koji je prošle godine bio nominovan i za Oskar i za Zlatni globus, a u Evropi je odneo gomilu nagrada. Nikolson će glumiti profesora muzike koji se prerušava u čoveka imena Toni Erdman kako bi se zbližio sa ćerkom, koju će u rimejku igrati Kristen Vig. Tako će se na velikim ekranima, na sreću brojnih obožavatelja, pojaviti još jednom.

 

Džek Nikolson više ne konzumira teške droge zbog kojih mu je septum u nosu bio toliko oštećen da je ugradio novi, i to zlatni. Strasti je malo smirio nakon što mu je nekoliko bliskih prijatelja umrlo od posledica predoziranja. Posle je i sam progovorio o temi smrti.

foto: Profimedia

- Jedna od najtežih stvari u starenju jeste gubitak prijatelja. Prvo počne vrlo polako, onda to počne da se događa svakog meseca. Više ne možeš, a da ne pomisliš: “Kad će to zvono meni da zazvoni?”. U ovoj tački života osetiš vrh oštrice smrtnog bodeža. Zastrašujuće je, ko se još želi suočiti s Bogom i svetlom na kraju tunela? Ja definitivno ne, ne još - rekao je Džek koji je nedavno priznao da mu je starenje pomoglo da postane bolji čovek.

 

- Starenjem sam postao bolja osoba jer sam izgubio moć zavođenja. Stvar je u ravnoteži, samo se trebaš navići na to da stvari tako funkcionišu - zaključio je Nikolson koji je ipak, priznaje, tužan što više nije toliko neodoljiv ženama kao nekada.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs