Teške muke

Kraljica Elizabeta o svom krunisanju: Evo zašto mrzim taj dan! (FOTO)

Događaj koji su tada gledali milioni okupljeni u britanskoj metropoli, doživeće i svoju ekranizaciju

Vip priča
Autor:
Kraljica Elizabeta o svom krunisanju: Evo zašto mrzim taj dan! (FOTO)
Foto: Profimedia

Dana 2. juna 1953. godine održano je krunisanje britanske kraljice Elizabete II u poznatoj Vestminsterskoj palati u Londonu. U susret 65. godišnjici tog velikog događaja snimljen je dokumentarni film, koji je prokomentarisala i sama kraljica, otkrivši pritom koliko je to sve bilo traumatično za nju.

Bilo je to poslednje kraljevsko krunisanje do danas, a sledeće će se održati u slučaju kraljičine smrti ili abdikacije. Elizabeta II u trenutku krunisanja imala je samo 27 godina, a njen suprug princ Filip 31.

Događaj koji su tada gledali milioni okupljeni u britanskoj metropoli, doživeće i svoju ekranizaciju. BBC je premijerno prikazao dokumentarni film o krunisanju kraljice Elizabete II, koje se održalo 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj palati.

Kraljica Elizabeta može da radi šta hoće, ali jednu stvar 28 godina ne menja!

foto: Profimedia

Prve snimke i kratki presek filma pogledala je i sama kraljica, koja je ujedno i glavni akter filma, i pritom je otvorila dušu.

Cela ceremonija započela je vožnjom u kočiji po čitavom Londonu i trajala je gotovo dva sata do dolaska pred katedralu. Iako se na kraljičinom licu tada nije mogla primetiti nervoza ili nelagoda, danas priznaje kako je ta vožnja zapravo bila strašna. “Cela kočija je u koži, što nije baš najudobnije”, rekla je britanskim medijima 91-godišnjakinja koja je uoči krunisanja nosila krunu koja sadrži 2.868 dijamanata.

Na njoj se nalazi i basnoslovno vredni dijamant Kulinan II, s 317,4 karata, kao i safir Svetog Edvarda koji potieče iz srednjeg veka, a nekoga je prema predanju, na prstenu ili na kruni, nosio kralj Sveti Edvard Ispovednik. Na toj je kruni i poznati rubin Crnog princa, koji se takođe nalazi među kraljevskim draguljima još od srednjeg veka.

Misterija rešena, kraljevski dragulji im bili sve vreme pred nosem: Otkriveno gde su skrivani od nacista!

foto: Profimedia

“Postoje neki nedostaci na krunama, ali sve u svemu, one su bitan detalj našeg života”, objasnila je kraljica i naglasila kako najviše voli rubin Crnog princa.

Osim teške krune i zamorne vožnje u neudobnoj kočiji, Elizabeta od toga dana pamti još jedan propust, pretežak kaput.

Tom prilikom nosila je i prepoznatljiv zlatni kaput koji je izrazito neudoban i težak, a ceo proces proglašenja nove kraljice trajao je gotovo tri sata.

Dokumentarac o omiljenoj britanskoj kraljici s nestrpljenjem iščekuju svi ljubitelji kraljevske porodice, kao i njeni članovi, a u njemu će se otkriti još poneki detalj o slavnoj porodici plave krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs